Capitalizare: $ 2.54 T | Volum.: $ 134.72 B | Dominanță: 51.39%
  • MARKET
  • MARKET

DeFi: Ce este acest sistem financiar și cum funcționează

În momentul de față, principalii jucători din sectorul financiar global sunt instituții centralizate, precum bănci sau firme de brokeraj. Aceste organizații au interese proprii și se supun regulilor stabilite de băncile centrale sau de arbitrii piețelor financiare. Alternativa la acest sistem, care s-a dezvoltat în ultimii ani, o reprezintă Finanțele Descentralizate (Decentralized Finance sau DeFi), tehnologii care le permit indivizilor să facă tranzacții digitale peer-to-peer (P2P), fără intermediari. 

Serviciile DeFi pot fi folosite de oricine are o conexiune la internet, indiferent de trecutul persoanei respective, presupun costuri mai mici și permit tranzacționarea mult mai rapidă de active. Totuși, deoarece lipsește un al treilea actor care să intermedieze tranzacțiile, aceste operațiuni pot fi periculoase. De aceea, oamenii trebuie să se informeze temeinic înainte de a se aventura în acest domeniu. 

De ce a apărut DeFi

Sistemul financiar mondial convențional este influențat puternic de organizațiile guvernamentale și de marii jucători de pe piețe, precum băncile, companiile de investiții sau operatorii de burse. 

De exemplu, banca centrală americană, Federal Reserve System (Fed), influențează masiv întregul sistem financiar mondial prin deciziile pe care le ia în legătură cu dobânda de politică monetară sau atunci când creează noi dolari. Totodată, un fond de investiții închis puternic poate falimenta o companie vulnerabilă ale cărei acțiuni le vinde în lipsă (short selling). În astfel de inginerii financiare sunt cazuri în care mii de oameni își pierd locurile de muncă fără să înțeleagă cum s-a ajuns acolo. 

Totodată, multe dintre procesele care se petrec în sistemele financiare convenționale, „tubulatura” acestora, sunt inaccesibile pentru omul de rând. 

Prin comparație, tehnologiile DeFi sunt deschise (open-source) și oferă alternative la instrumentele financiare convenționale, precum monedele naționale sau obligațiunile. Aceste sisteme sunt în mare parte deținute, controlate și întreținute de utilizatorii lor.

Deși nu sunt controlate de organizații guvernamentale și cenzurate de arbitri ai piețelor, asta nu înseamnă că platformele DeFi sunt nesigure. Multe dintre ele au o securitate mai bună decât cea a platformelor tradiționale, deoarece sunt bazate pe soluții criptografice, iar pe piață există exchange-uri de încredere pe care oamenii pot face tranzacții. Exemple sunt Crypto.com, Binance, Kraken sau OpenSea. 

Companiile din sectorul DeFi au fost victime ale unor atacuri informatice, unele masive, dar același lucru se întâmplă și cu marile bănci. Dacă ecosistemele cripto au pierdut peste 2 miliarde de dolari în 2022 din cauza hackerilor, companiile financiare tradiționale au pierdut zeci de miliarde de dolari. FMI vorbea, într-un studiu publicat în 2018, de pierderi anuale de 100 de miliarde de dolari pentru întreg sectorul financiar, cauzate de atacuri informatice. 

Sistemele DeFi și-au demonstrat utilitatea în Ucraina

Tehnologiile DeFi și-au demonstrat eficiența și importanța în Ucraina, care s-a bazat pe criptomonede în primele zile, critice, de război pentru a-și acoperi nevoile financiare urgente.

Statul a primit donații în valoare de zeci de milioane de dolari în Bitcoin, Ethereum și alte monede virtuale, cu care a cumpărat arme și provizii medicale de care avea mare nevoie. În primele zile de război, sistemele financiare convenționale ale țării, centralizate, au fost paralizate de numărul mare de tranzacții și solicitări făcute de cetățenii panicați care fugeau din calea războiului. 

Totodată, multe dintre donații au venit de la entități și indivizi care nu le-ar fi putut face pe căi convenționale, deoarece exista riscul ca un intermediar să le blocheze. Mai mult, există oameni care, din diferite motive, nu au acces la servicii financiare tradiționale și nu ar fi putut susține Ucraina. 

Beneficiile importante oferite de tehnologiile DeFi

Spre deosebire de serviciile convenționale, unde jucătorii solicită datele personale ale utilizatorilor, acestea nu sunt necesare pentru a face tranzacții prin serviciile DeFi. Mai mult, autoritățile nu pot închide aceste piețe, așa cum s-a întâmplat când Rusia a suspendat activitatea bursei la începutul războiului din Ucraina. 

Totodată, tranzacționarea (de exemplu pe o platformă de criptomonede precum Binance), se poate face la orice oră, nu doar în intervalul 9.30 – 16:00 ca în cazul bursei New York Stock Exchange (NYSE). 

În domeniul DeFi tranzacțiile sunt foarte rapide și se petrec de foarte multe ori instant. Prin comparație, transferul, în contul curent de la bancă, a banilor câștigați din vânzarea unei acțiuni prin intermediul platformei unui broker durează minim două zile. Tranzacția primește undă verde abia după ce este verificată, o activitate făcută de multe ori manual.

Ultimile știri despre DeFi