Într-un raport publicat astăzi, Banca Centrală a Rusiei a cerut o interdicție totală a crypto-monedelor pe teritoriul țării, atât din punct de vedere al mineritului, cât și al tranzacționării.
Raportul, intitulat Crypto-Monedele: Trenduri, Riscuri, Măsuri, compară crypto-monedele cu o schemă Ponzi și cere o interdicție totală a acestora pe teritoriul Rusiei. Autorii pretind că activele digitale au o natură extrem de volatilă și reprezintă o unealtă care facilitează activitățile ilegale. De asemenea, raportul a avertizat că sfera crypto reprezintă un risc față de suveranitatea financiară și ar putea ajuta oamenii în a scoate bani din economia națională. Raportul mai spune:
Potențialele riscuri asociate crypto-monedelor sunt mult mai mari pentru piețele emergente, printre care și Rusia
Banca Centrală a Rusiei a cerut o interdicție totală a birourilor OTC de tranzacționare, a exchange-urilor crypto și a exchange-urilor Peer-to-Peer. De asemenea, raportul cere interdicția totală a plăților folosind crypto-monede și introducerea unor pedepse stricte pentru abateri.
În continuare, banca centrală a propus interzicerea activității de minare pe teritoriul țării, susținând că mineritul creează un supply nou, care conduce la o cerere mai mare pentru servicii precum exchange-urile. Mineritul de crypto-monede ar putea să încetinească agenda verde pentru energie și să perturbe alimentarea cu energie a Rusiei. În raportul oficial se mai stipulează:
Mineritul de crypto-monede reprezintă o cheltuială neproductivă a electricității, care încetinește alimentarea cu energie a clădirilor rezidențiale, a infrastructurii sociale și a obiectelor industriale, precum și agendei de mediu a Rusiei
Rusia a devenit al treilea cel mai mare jucător din punct de vedere al ratei de hash pentru Bitcoin, după ce China a interzis anul trecut activele digitale. În cazul în care este pusă în aplicare propunerea, atunci va avea loc o altă rearanjare a hărții cu cele mai mari rate de hash din lume – și țările din care provin.
Conform unui raport publicat de Bloomberg, Serviciul de Securitate al Federației Ruse, FSB, a jucat cel mai important rol în înaintarea acestor noi măsuri, după ce au influențat-o pe Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale. Raportul spune că FSB este îngrijorat cu privire la numărul tot mai mare de finanțări ale partidelor de opoziție, prin intermediul crypto-monedelor.
Raportul reprezintă invitația la o discuție publică, iar termenul limită pentru comentariile și sugestiile propuse este 1 Martie 2022.
Banca Centrală a Rusiei și-a exprimat scepticismul față de crypto-monede încă din luna Decembrie 2021. Totuși, interesul pe care președintele Vladimir Putin l-a arătat față de crypto-monede în trecut, i-a determinat pe unii participanți la piață să creadă că guvernul Rusiei ar putea alege să reglementeze industria crypto, în loc să o interzică.