Bitcoin sub $50,000. Ce trebuie să urmărim în piață la finalul lunii August?

Krylyev | Adobe Stock

Bitcoin a tranzacționat din nou pragul de $50,000 la începutul acestei săptămâni – nivel de preț cu care nu s-a mai întâlnit din luna Mai. După un weekend favorabil cumpărătorilor, BTCUSD a tranzacționat în cele din urmă numărul 5 ca prefix.

Pe piață este prezent un sentiment arhi-cunoscut: traderii sunt curioși ce se va întâmpla în continuare – și dacă Bitcoin și-a epuizat forțele odată cu ultima creștere.

Având loc în câteva zile, summitul anual Jackson Hole, întreținut de Rezerva Federală a Statelor Unite – va avea un impact major asupra prețului, întrucât hotărârile participanților reprezintă declanșatoare pentru macroeconomie. Așadar, ne putem aștepta la o săptămână agitată pentru piața crypto.

Bitcoin sub $50,000. Ce ar putea merge rău?

Investitorii s-au îndoit pe parcursul săptămânii trecute de faptul că Bitcoin nu poate depăși pragul rotund de $50,000. De la sesiuni cu volum redus, până la formațiuni de classical charting – toate au fost vizibile atât pe grafic, cât și pe social media.

În timp ce tranzacționa impresionantul număr de $50,000 – comunitatea Bitcoin a sărbătorit cu entuziasm revenirea prețului deasupra unui prag psihologic important. În mod deloc surprinzător, BTCUSD s-a menținut cu brio în jurul nivelului.

Dacă Bitcoin crește de aici, cei care tranzacționează în exces își vor pierde monedele – iar holderii vor câștiga – a menționat Pentoshi, un popular analist din sfera crypto twitter

Am mai zis lucrul acesta și în trecut, înainte ca Bitcoin să crească de 6 ori: trebuie să știi când să tranzacționezi și când nu. Tot ce trebuie să faci e să nu faci nimic. Strategia mea e să nu fac nimic când se va întâmpla

În mesajul de mai sus, Pentoshi face o referință la ultimul trimestru al anului trecut (Q4 2020), când prețul Bitcoin era $11,700. Analistul spune că în prezent se desfășoară pe piața o situație similară cu cea din Noiembrie 2020.

O altă situație similară a avut loc în Februarie 2021, când Bitcoin a tranzacționat pentru prima dată $50,000, înainte să transforme prețul într-un nivel de support – pe care l-a testat și a continuat trendul ascendent.

Probabil că nu va exista nicio retragere a prețului, a mai adăugat analistul

Acum… totul este despre acumulare. Când adevărata creștere începe – nu mai există decât acumulare verticală

Bitcoin sub $50K. Ce trebuie să urmărim în piață la finalul lunii August?
BTCUSD, timeframe de o zi | Bitstamp

Zboară zvonurile despre ședința Rezervei Federale

Întâlnirea anuală Jackson Hole, la care participă cele mai importante figuri din lumea financiară – se zvonește despre aceasta că va acorda o atenție deosebită problemelor cauzate de pandemie.

Mai specific, participanții la piață își vor dori să știe dacă programul de achiziție al activelor, întreținut de Rezerva Federală – va fi sau nu influențat în această ședință.

Alți analiști sugerează că doar o veste neașteptată ar putea să tulbure piețele financiare:

Federalii sunt încă foarte blânzi cu dobânzile; Dar mai puțin blânzi decât ultima dată – spune Garrett Melson, strateg Natixis Investment, într-un interviu Yahoo Finance

Dar asta este doar semantică… Programul federal de cumpărare al activelor este foarte bine documentat și cunoscut. Știm că vine. Este doar o chestiune de timp până vine și nu ar trebui să surprindă investitorii

La data scrierii acestui articol, indexul S&P 500 se află într-o zonă de All Time High, performanță pe care o depășește cel puțin lunar – încă din Noiembrie 2020.

Între timp, aurul, care a suferit un declin de 8% la începutul lunii August – a recuperat o parte majoritară din pierdere. După cum am raportat și zilele trecute, entuziaștii metalului prețios rămân convinși că acesta va continua să atragă investitori pe termen lung, mai ales atunci când aceștia vor căuta un safe haven (adică o investiție sigură) și vor fugi de volatilitatea Bitcoin.

A grăbit China stabilirea unui top pe graficul BTCUSD?

Dacă puterea pe care Bitcoin a afișat-o în piața spot, pe parcursul ultimelor 30 de zile – atunci o analiză fundamentală a rețelei ar putea să vă schimbe părerea:

Rata de hash și dificultatea, la luni de zile după începerea unei corecții – s-au întrecut pe sine pe parcursul ultimei săptămâni.

Față de luni, 16 August, rata de hash a rețelei a adăugat peste 8 exahași pe secundă, conform estimărilor. La nivelul curent, puterea rețelei a crescut cu 5% în mai puțin de 10 zile – o performanță incredibilă din partea minerilor.

Statistica piscinelor de minare | miningpoolstats.stream

La 121,4 EH/s (rata curentă) – puterea de hash este la doar 47 de exahași pe secundă distanță de la nivelul de ATH, pe care l-a atins în luna Mai, înainte ca Republica Populară Chineză să oprească procesele miniere.

Rata de hash a rețelei Bitcoin continuă să-și revină după cea mai brutală modificare pe care a suferit-o în istoria modernă: aproximativ 45% din industria minieră de Bitcoin a fost nevoită să renunțe, s-au pierdut miliarde de dolari iar minerii au fost nevoiți să-și mute serviciile pe alte continente. În cele din urmă rețeaua și-a revenit la normal – a postat Documenting Bitcoin, într-un mesaj pe twitter

În tot acest timp, rețeaua Bitcoin nu a picat nicio secundă

Nu doar că nu a picat deloc conexiunea rețelei – însă nu a scăzut nici cererea pentru activul digital: odată cu revenirea puterii de hash, vin și ajustările de dificultate, care au împuternicit securitatea protocolului și au crescut competiția dintre nodurile de rețea.

Având în vedere acești factori, dificultatea se pregătește de o altă ajustare, care ar putea fi de 10% de data aceasta – un nou record, din luna Mai până în prezent.

Total Hash Rate (TH/s) | blockchain.com

Acest lucru ar trebui să inducă o senzație bullish celor care sunt îngrijorați de profitabilitatea miningului pe termen lung – sau celor care sunt îngrijorați de rolul pe care China l-a jucat în buna funcționare a rețelei BTC.

În orice caz: dacă comparăm Bull Marketul pe care l-a afișat Bitcoin anul acesta, în urma halvingului din 11 Mai 2020, cu trendurile bullish din trecut, vom observa un lucru îngrijorător, indicat și de Parabolic Trav, un bine-cunoscut analist al comunității crypto twitter:

La aproximativ 130,000 de blockuri distanță de la evenimentul de capitulare al minerilor, în fiecare Bear Market, Bitcoin a stabilit o zonă de top

După 130,000 de blockuri minate, și presupunând că aceștia păstrează monedele o vreme – minerii ajung să aibă suficiente monede încât să devasteze piața. În ciclul curent, China a forțat eliberarea inventarelor mai devreme. Implicații? – a scris Parabolic Trav, într-un mesaj postat duminică pe twitter

În cazul în care China a oprit cu adevărat Bull Marketul pieței crypto, speranțele nu sunt cu totul pierdute: al doilea trend ascendent ar putea apărea mai repede decât se așteaptă mulți. După cum am sugerat la finalul săptămânii trecute, în rândul investitorilor apar teorii cum că 2021 ar putea mima anul 2013, producând o bulă dublă: adică o altă creștere, care stabilește cel de-al doilea vârf pentru piața BTCUSD.

Fluxul de pe exchangeuri domină din nou

La capitolul comparație cu anul 2020 – există un alt trend clar, care repetă Bull Marketul anului trecut:

Rezervele de monede BTC de pe exchangeuri au scăzut dramatic pe parcursul ultimelor săptămâni, după ce situația și frica față de China s-a mai liniștit.

Deși au afișat un comportament mixt (atât bullish cât și bearish) pe parcursul anului 2021, investitorii retrag în prezent cantități suficient de mari de monede BTC, care domină trendurile observate de Glassnode, compania de analiză on-chain pe care am citat-o cu nenumărate ocazii.

Fluxul monedelor Bitcoin din exchangeuri – s-a întors într-o zonă dominată de ieșiri pe parcursul lunii August, pe măsură ce investitorii își retrag monedele – au spus cei de la Glassnode în 19 August

Piața a tranziționat printr-un număr ridicat de faze ale fluxului de monede de pe exchangeuri, pe parcursul ultimului an. Ultima dată când ieșirile au dominat intrările? În 2020

Bitcoin: Volumul intrărilor și ieșirilor de monede din exchangeuri | Glassnode

Fear& Greed Index: Investitorii Bitcoin sunt lacomi

Emoțiile dintr-o zonă extremă s-au întors în peisaj pentru investitori:

Conform Indexului Fear& Greed, săptămâna aceasta s-au atins zone dintr-o zonă marginală, care indică de obicei o extremă.

Fear & Greed Index pe parcursul ultimului an | alternative.me

Deși nu se află chiar la pragul limită dintre 0 și 100, indexul a afișat pe parcursul zilei de astăzi – valoarea 73; iar la începutul săptămânii a atins chiar și 80, la doar 15 puncte distanță de maximele înregistrate istoric, care au dus de cele mai multe ori la corecții severe.

Viteza și modul cu care s-a schimbat valoarea indexului Fear& Greed – au fost destul de intense vara aceasta, mulțumită volatilității crescute: în urmă cu doar 3 săptămâni, acesta afișa valoarea 42 din 100, când prețul se afla în zona $30,000, iar sentimentul predominant de pe piață era frica.

Exit mobile version