Capitalizare: $ 2.15 T | Vol. 24h: $ 97.95 B | Dominanță: 56.59%
  • MARKET
  • MARKET

Bitcoin

Ce este Bitcoin (BTC)

Bitcoin este prima criptomonedă creată vreodată.

Este o monedă digitală descentralizată care poate fi utilizată pentru a face plăți la un nivel global, fără a fi nevoie de părți terțe, adica a 3a persoana sau entitate, cum ar fi guverne sau alte instituții financiare.

Bitcoin este digital, nu există monede sau bancnote fizice – bani de hârtie, Bitcoin exista pe internet și asta înseamnă că nu poate fi oprit – din 2009, când reteaua a fost creata pentru prima dată, rețeaua Bitcoin nu a fost niciodată oprită și nu a fost niciodată compromisa.

Bitcoin poate fi transferat de la persoană la persoană prin internet, este o modalitate mai rapidă și mai ieftină de a transfera bani oriunde în lume și nu există limite cu privire la cât de mult poți transfera.

În comparație cu forma tradițională de bani, Bitcoin are o politică monetară clară predefinită, care nu poate fi schimbată.

Această politică monetară este programată matematic și suna in felul urmator:

  • 21 de milioane de BTC vor fi creati vreodată
  • Un număr cunoscut de monede Bitcoin este creat la fiecare 10 minute, in prezent 6.25
  • La fiecare 4 ani, numărul de Bitcoin eliberați la fiecare 10 minute se împarte la jumătate, proces numit Halving

Cine a creat Bitcoin

Bitcoin a fost creat în 2009 de un grup sau persoană anonimă numită Satoshi Nakamoto, care este de fapt o poreclă folosită pentru a ascunde adevărata identitate a creatorului.

Faptul că până în această zi nu îi cunoaștem adevărata identitate joacă un rol crucial în stabilitatea și adoptarea monedei Bitcoin.

Dacă vom afla vreodată cine a creat Bitcoin, asta probabil va afecta încrederea și adoptia acestuia.

Există încă sute de portofele create la inceput legate de Satoshi Nakamoto, care conțin Bitcoin în valoare de miliarde de dolari, care nu au fost atinse din 2009.

Fără un lider, comunitatea bitcoin ia decizii printr-un proces numit consensus. Minerii, investitorii și dezvoltatorii, discuta schimbările care trebuie implementate. Acesta este un proces care asigură stabilitatea, securitatea rețelei și impiedica orice schimbari cu intentie negativa sau egosita, deoarece este aproape imposibil să corupi o varietate de atâtea entități de pe tot globul și este foarte costisitor să incepi si sa mentii un atac asupra rețelei Bitcoin.

Bitcoin a fost conceput pentru a fi descentralizat, pentru a nu fi deținut de o anumită persoană, entitate sau țară.

Este o moneda destinata tuturor oamenilor, pot fi deținut de mine, de tine sau de oricine are cunoștințele necesare pentru a interacționa cu rețeaua Bitcoin.

Cum functioneazã Bitcoin

Criptomoneda Bitcoin este construita pe un registru digital distribuit pe tot globul numit blockchain.

Blockchain-ul este, în esență, o bază de date care înregistrează informație despre fiecare tranzacție în blocuri de date , care sunt legate între ele, de aici și numele block-chain.

Acest registru este distribuit pe tot globul pe mii de computere conduse de oricine dorește să sprijine rețeaua Bitcoin.

Fiecare tranzacție este transparenta si conține vânzătorul și cumparatorul reprezentați de cheia publică – nu un nume sau identitate specifica – data și ora, valoarea tranzacției și un ID al tranzacție reprezentat de un cod unic de identificare.

Toate aceste tranzacții sunt înregistrate în blockchain în ordine cronologică și nu pot fi modificate odată ce au fost înregistrate pe blockchain.

Pentru ca o tranzacție să fie inclusă într-un bloc de date, aceasta trebuie să fie verificată de toți acești participanți la rețea – un proces numit mining realizat de mineri.

Minarea Bitcoin

Bitcoin folosește un algoritm Proof of Work și este o parte esențială a modului în care funcționează. Acest lucru este cunoscut sub numele de minerit, de a mina bitcoin și este procesul prin care sunt create noi monede bitcoin și tranzacțiile sunt înregistrate în blockchain.

Pentru ca o tranzacție să fie înregistrată în blockchain, aceasta trebuie să fie verificată de mai mulți mineri de pe tot globul.

Pentru crearea de noi bitcoini, minerii trebuie să rezolve un algoritm matematic pentru a sparge un bloc de date.

Primul miner care face asta, va primi recompensa în acel bloc. Acest lucru se întâmplă aproximativ la fiecare 10 minute.

Această recompensă a început de fapt de la 50 BTC pe bloc, adică la fiecare 10 minute, când Bitcoin a fost lansat pentru prima dată în 2009 – dar aceste recompense se injumatatesc la fiecare 4 ani, în prezent fiind de 6,25 BTC pe bloc – iar acestea vor continua să fie împărțite la jumătate la fiecare 4 ani până când toți cei 21 de milioane de bitcoini vor fi minati.. Această împărțire la jumătate la fiecare 4 ani se numește Halving și este una dintre caracteristicile care fac Bitcoin deflaționist, opusul inflatiei.

Bitcoin halving

Halvingul este procesul prin care numărul de bitcoini creati în fiecare bloc este împărțit la jumătate.

Halvingul este un proces automat codat în algoritmul retelei bitcoin , se întâmplă automat la fiecare 210.000 de blocuri, sau aproximativ la fiecare 4 ani.

Acesta este un efect deflaționist care face ca Moneda bitcoin să fie valoroasa și este un concept care susține creșterea prețului.

Aceasta este o proprietate crucială a monedei Bitcoin și a succesului ei – deoarece cererea de bitcoin crește odată cu adoptia lui, dar crearea de noi monede bitcoin scade cu fiecare halving.

Acesta este unul dintre criteriile care fac ca Bitcoin să fie diferit de banii fiat, de dolari euro, lei etc..

Acesta este un concept economic destul de basic, cererea și oferta. Dacă cererea crește sau chiar si daca se mentine dar oferta scade, prețul va crește.

De ce este sustinut Bitcoin

Bitcoin este susținut de matematică și electricitate.

Prețul Bitcoin este influențat de costul de minare a 1 Bitcoin.

Cât de mult trebuie ca minerii să cheltuiasca în energie electrică pentru a crea, pentru a mina 1 Bitcoin? 

Adăuga la asta si costul hardware-ului, întreținerea și altele și veți obține prețul pe care trebuie să îl cheltui  pentru a crea 1 Bitcoin.

Acest preț este influențat de mulți factori, cum ar fi locația minerilor. Costul energiei electrice este diferit de la o țară la alta.

 Probabil ai auzit sau ai văzut știri sau documentare că multe fabrici de minat Bitcoin care folosesc energie regenerabilă și plasează acele fabrici de minat fie lângă baraje unde folosesc apă pentru a obține electricitate ieftină, fie în apropierea unei forme de electricitate sustenabila, ieftină.

În concluzie, poti spune că Bitcoin este o formă modernă de stocare a energiei electrice, acesta este unul dintre motivele principale pentru care are valoare.

Bitcoin este, de asemenea, comparat cu aurul și adesea numit Aur 2.0.

Aceasta este o comparație corectă, deoarece are unele asemănări în crearea de bitcoin vs crearea aurului și, de asemenea, în cateva proprietăți similare dintre Bitcoin și aur.

Să luăm mai întâi procesul de creație.

La fel cum poti extrage aurul, extragi și Bitcoin

Pentru a produce noi Bitcoini ai nevoie de computere scumpe create special pentru asta

ai nevoie de electricitate pentru a alimenta acele computere

Când vine vorba de aur, ai nevoie de utilaje pentru a extrage și a procesa aurul.

Ai nevoie de energie electrică, combustibil, forță de muncă, o locație adecvată pentru extracție.

Singura diferență principală în creerea  sau extractia de bitcoin sau aur este că BTC este 100% transparent, putem ști cu acuratete cât de mult a fost creat și cât de mult va fi creat, putem vedea totul pe blockchain, comparand cu  aurul nu știm cu exactitate cât aur este în lume sau cât aur mai este disponibil pentru a fi extras.

 Proprietăți Aur și Bitcoin

Bitcoin are și mai multe proprietăți unice, ceea ce îl face mult mai bun decât aurul.

Este ușor de transferat – există pe internet nu se află într-un anumit loc, îl poți pune doar pe un stick usb, sau chiar îl poți memora și călători peste tot cu el, este în buzunar, în comparație cu aurul care este greu, nu il poti lua cu tine, iar daca vrei sa il schimbi in cash este un proces destul de complex care poate dura ceva timp, mai ales daca ai cantitati mari.

Bitcoin Poate fi folosit ca store of value.

Sa te protejezi de inflației datorită politicii sale monetare fixe și cunoscute dar și ca formă de plată, chiar și pentru plăți mici, din cauza divizibilității sale

Divizibilitatea Bitcoin

Bitcoin este divizibil cu până la 8 decimale, cea mai mică unitate a unui bitcoin numită satoshi, abreviat SAT.

Există 100 de milioane de Satoshi într-un singur Bitcoin.

Această divizibilitate face ca Bitcoin să fie potrivit ca monedă pentru orice fel de plată, chiar și pentru tranzacții mai mici.

Dacă nu iti permiti să cumperi un Bitcoin întreg, poți achiziționa fracțiuni de Bitcoin, așa că trebuie să începeți să colectezi niște SATS.

În concluzie am vrut sa iti spun mai multe despre Bitcoin si cum functioneaza pentru ca este criptomoneda principala si in continuare o sa mai fie, este important sa intelegi cum functioneaza pentru ca de la el pleaca toate miscarile pietei, fie in sus fie in jos

În acest moment, daca investesti in Bitcoin nu te va face extrem de bogat, dar trebuie să deții macar 1 bitcoin pentru a fi protejat împotriva inflației și a altor amenințări care ar putea apărea, cum ar fi război sau orice forma de control financiar impus de guvern.

Bitcoin a fost creat ca urmare a crizei financiare din 2008, iar momentul nu a fost o coincidență, a fost un moment în care era nevoie de o altă monedă, iar unii oameni au fost de fapt deschiși la asta.

La o monedă care nu poate fi controlată și printata oricand e nevoie.

Mai mult de un deceniu mai târziu, am văzut cum a crescut infrastructura și adoptia Bitcoin.

Acum există mii de platforme de tranzactionare și bancomate de unde poți cumpăra Bitcoin, sute de portofele digitale pentru a iti stoca bitcoin și mii de companii care acceptă Bitcoin.

Cred că Bitcoin va valora în cele din urmă mai mult de 1 milion de dolari, este inevitabil.. dar

Nu cred că Bitcoin va înlocui complet banii fiat, pentru că nicio țară nu va renunța la propria monedă pentru a o adopta pe deplin Bitcoin

Ei au nevoie de o formă de bani pe care să o poată controla pentru ca așa pot păstra controlul asupra populatiei, prin bani, aceasta este forma sclaviei moderne, prin bani.

Bitcoin pur și simplu va coexista cu alte forme de bani.

Bitcoin este și va fi întotdeauna criptomoneda principala, numărul unu.

Există sute de noi proiecte cripto create sau în curs de dezvoltare care abordează lucrurile diferit, dar nu vor depăși niciodată Bitcoin.

Când m-am alaturat acestui spațiu crypto in 2017 și chiar și astăzi, au existat multe proiecte care promiteau să fie următorul Bitcoin, care din start este un red flag uriaș în primul rând și văd adesea oameni spunând că Ethereum va deveni cripto-ul nr. 1, ceea ce este o mizerie, habar nu au despre ce vorbesc.

Când vine vorba de stabilitatea prețurilor, acest spațiu este inca foarte imatur – la momentul acesta cand filmez, capitalizarea de piață a ecosistemului este de 1 T și asta ar trebui să vă spună cât de devreme suntem, compara cu capitalizarea companiei Apple care de este 2 trilioane, 2,4-2,5

 Capitalizarea de piata a monedei Bitcoin este de aproape 400b, ceea ce este puțin mai mult decât PIB-ul României.

Normal ca prețul Bitcoin este volatil, este un instrument financiar global, care abia începe să fie adoptat la nivel mondial.

Această volatilitate este ceva care sperie mulți oameni sau investitori, dar mulți dintre voi nu reușesc să vadă imaginea de ansamblu, de când a fost creat, Bitcoin a crescut constant la nivel macro, trebuie doar sa te uiti pe chart pe 1y, sa iti schimbi perspective,

Bitcoin va continuă să se aprecieze în valoare în comparație cu dolarul, euro sau orice altă monedă FIAT.

Cazurile de utilizare a monedei Bitcoin sunt diferite pentru fiecare persoană, pentru investitori este pur și simplu un alt instrument financiar pentru a-și diversifica portofoliul, pentru traderi este pură speculație din cauza volatilității prețurilor, si unii îl folosesc ca metodă de plată pentru că elimină fricțiunile dintre valute, dintre bănci și pentru că este disponibil 24/7, iar unele țări îl folosesc ca moneda lor oficiala.

Cum cumpăr Bitcoin (BTC)

Bitcoin poate fi cumpărat de pe exchangeuri sau direct de la alte persoane prin intermediul piețelor precum Local Bitcoin sau de pe grupuri dedicate de Social Media.

Puteți achiziționa Bitcoin într-o varietate de moduri, folosind de la numerar, carduri de credit și de debit, până la transferuri bancare sau chiar alte crypto-monede, în funcție de sursa de la care cumpărați sau de locul în care vă aflați pe mapamond (și restricțiile pe care le impune guvernul țării respective).

Primul pas pe care trebuie să-l parcurgeți pentru a achiziționa Bitcoin este să vă configurați un portofel electronic pentru stocarea monedelor. Păstrați în minte faptul că veți avea nevoie de acest portofel indiferent dacă achiziționați Bitcoin online sau cu numerar. Acesta ar putea fi un portofel online (pe care îl puteți găsi fie pe orice crypto-exchange, fie din partea unui furnizor de portofele electronice), un portofel de desktop, un portofel pentru telefonul mobil sau chiar unul offline (cum ar fi un dispozitiv hardware sau un portofel de hârtie).

Criteriul cel mai important în alegerea unui portofel pentru păstrarea crypto-monedelor este păstrarea cheilor private și a parolelor în siguranță. Dacă pierdeți cheile private asociate portofelului dumneavoastră – atunci pierdeți și accesul la monede. În plus, nu investiți niciodată mai mult decât vă permiteți să pierdeți – prețurile crypto-monedelor sunt foarte volatile și ar putea să vă cauzeze pierderi mari dacă nu sunteți obișnuiți cu fluctuațiile ridicate.

Dacă alegeți să cumpărați Bitcoin online, atunci vă puteți deschide un cont la unul dintre exchangeurile existente pe piață. În prezent, există sute astfel de platforme care funcționează, fiecare având niveluri diferite de securitate și lichiditate. Pe măsură ce alte platforme continuă să apară chiar și în prezent, câte un exchange ajunge să aibă probleme aproape anual din cauza hackerilor. La fel ca în cazul portofelelor, vă recomandăm să cercetați variantele și piața înainte de a alege.

Exchangeurile cu volum mare: Binance, Coinbase, Bitfinex și Bitstamp. Acestea sunt cele mai proeminente exemple din sferă dar piața oferă mai multe variante în funcție de suma cu care doriți să cumpărați sau în funcție de locație.

Odată cu introducerea regulilor de cunoaștere a clientului (KYC) și a reglementării anti-spălare de bani (AML), multe exchangeuri necesită acum o identificare riguroasă pentru configurarea contului. Aceasta include o fotografie a actului dumneavoastră de identitate, o dovadă a adresei și chiar o poză recentă cu dumneavoastră.

Majoritatea exchangeurilor acceptă plăți prin transfer bancar sau cu cardul de debit iar unele acceptă să lucreze chiar și cu PayPal. Acestea percep o taxă mică pentru fiecare tranzacție, incluzând deja costul pentru utilizarea rețelei Bitcoin.

O tranzacție Bitcoin poate dura de la câteva minute, până la câteva ore, până este procesată. Factorii care influențează viteza de procesare sunt: traficul din rețea și taxa aferentă acelei tranzacții.

După ce exchangeul a primit plata, acesta va achiziționa suma corespunzătoare de Bitcoin în numele dumneavoastră și va depune monedele într-un portofel generat automat pe exchange. După ce îndepliniți acest pas, vă puteți muta fondurile, după preferință, într-un portofel offline sau le puteți lăsa pe platformă.

Bitcoin
Parilov | shutterstock

În cazul în care preferați să cumpărați Bitcoin cu numerar, atunci platforme de schimb precum Local Bitcoins vă vor ajuta să găsiți persoane din apropierea dvs., care sunt dispuse să-și schimbe monedele virtuale în schimbul banilor cash. Wall of Coins, Paxful și Bit Quick sunt alte platforme utile care acceptă o mulțime de metode de plată, inclusiv îndrumarea dvs. către o sucursală bancară din apropiere, lucru care vă permite să efectuați un depozit în numerar și să primiți crypto-monedele ulterior în portofelul electronic.

O altă metodă simplă și utilă de a achiziționa Bitcoin cu numerar este prin intermediul unui ATM Bitcoin. Acestea sunt mașini asemănătoare cu bancomatele băncilor, care vă vor trimite Bitcoin pe adresa aleasă de dvs. în schimbul numerarului. Modul de funcționare este familiar oricui a folosit un bancomat: se introduc bancnotele în acesta, pe ecran vă apare suma introdusă, bancomatul este echipat cu un scanner unde vă veți scana codul QR al adresei iar după ce ați îndeplinit toți acești pași – vă puteți aștepta liniștit cantitatea de Bitcoin să ajungă. Un mare avantaj al acestei metode de cumpărare: verificarea identității clientului nu este necesară.

De unde cumpăr Bitcoin (BTC)

Când ești pregătit să cumperi Bitcoin sau chiar alte monede virtuale, trebuie să îți faci cont pe o aplicație pentru criptomonede în care cumpărătorii și vânzătorii schimbă bani fiat (USD, EUR, RON) pentru  monede virtuale.

Există o mulțime de platforme crypto disponibile, dar că începător, cel mai bine este să legi o platformă crypto care are taxe mici, securitate ridicată și care este ușor de utilizat.

Una dintre cele mai bune platforme de tranzacționare este Binance.

Dacă dorești  compari mai multe platforme, aruncă o privire la recomandările noastre pentru cele mai bune platforme de tranzacționare criptomonede.

De ce să folosești Bitcoin

În viziunea lui Satoshi Nakamoto, Bitcoin a fost creat ca o metodă de plată alternativă și descentralizată. Spre deosebire de transferurile bancare internaționale, BTC se putea trimite ieftin și aproape instantaneu.

Pentru comercianți, un avantaj suplimentar l-a reprezentat faptul că Bitcoin este ireversibil, lucru care elimină din calcul neplăcerile cauzate de rambursări frauduloase. Cei care doresc să plătească cu Bitcoin beneficiază de o selecție mai largă de comercianți – atât la nivel național cât și internațional. Mai mult decât atât – tranzacțiile utilizatorilor sunt criptate, protejându-le datele cu caracter personal.

Îmbunătățirea metodelor de plată cu cardul și dezvoltarea rapidă a formelor alternative de transfer internațional au redus totuși avantajul pe care Bitcoin și l-a creat în acest domeniu acum 10 ani. Dacă avem în vedere și comisioanele aflate în creștere sau blocajele frecvente ale rețelei, ne dăm seamă că Bitcoin nu ocupă poziția de lider când vine vorba să alegem cea mai ușoară metodă de a transfera bani.

Supravegherea și reglementarea crypto-monedelor se află într-o continuă creștere pentru a preveni spălarea banilor.

În unele părți ale lumii, Bitcoin rămâne chiar și astăzi cea mai eficientă și ieftină metodă de a transfera bani peste hotare. În 2019, Coinbase a adăugat transferuri internaționale și servicii de custodie pentru clienții cu volum mare din Asia și Europa. Un parteneriat între Bitex (exchange crypto) și Bantotal (furnizor de servicii bancare în Uruguay) a ajuns să faciliteze plățile Bitcoin în mod direct către 60 de bănci din întregul continent America de Sud.

Cu toate acestea, avantajele Bitcoin în ceea ce privește costurile și viteza sunt erodate pe măsură ce mijloacele tradiționale se îmbunătățesc. În cazul Bitcoin, taxele rețelei continuă să crească iar disponibilitatea rămâne în continuare o problemă în multe țări.

De asemenea, un mare număr de comercianți mari și mici de retail acceptă Bitcoin ca metodă de plată. Deși rapoartele arată că cererea pentru această funcție nu este foarte mare, ea se află în creștere.

O mare parte din persoanele fizice au declarat faptul că se simt mai confortabil să dețină o parte din banii lor puși deoparte – în Bitcoin, unde nicio autoritate centrală nu le poate bloca accesul la fonduri. De când lockdown-ul cauzat de Sars nCov2 a luat amploare în martie 2020, am asistat la o creștere considerabilă a cererii pentru portofele electronice. În timp ce utilizatorii caută soluții alternative de custodie a monedelor, pandemia pare să accelereze adoptarea la scară largă a tehnologiei blockchain. Tot mai multe corporații, companii de plăți și piețe pentru comerț electronic apelează la monede digitale, îndeosebi la cele stabile (Stablecoins).

Recent, Bitcoin și-a asumat rolul de activ pe planul de investiții, întrucât comercianții, investitorii instituționali și cei care au economisit BTC au deschis ochii la potențialul pe care îl aduce volatilitatea Bitcoin atunci când vine vorba de câștig.

Potrivit unor surse, Bitcoin este utilizat din ce în ce mai mult pentru spălarea banilor. Startup-urile de analiză blockchain și firmele special concepute pentru a urmări criptografia – lansează noi instrumente pentru a ajuta exchangeurile să respecte standardele de combatere a spălării banilor. În orice caz, Bitcoin nu este un vehicul chiar așa de bun pentru spălarea banilor, escrocherii sau finanțarea terorismului – deoarece este atât tranșabil cât și transparent.

Grafic bitcoin

Index Frică și Lăcomie

Latest Crypto Fear & Greed Index