Bitcoin se menține la $55,000. Nicio corecție în ciuda indicatorilor sau analiștilor bearish!

Prețul Bitcoin refuză să facă o corecție, chiar dacă Benzile Bollinger sau Indexul Fear& Greed indică faptul că mișcarea ascendentă obosește

Julia Tim | Adobe Stock

Analiștii cu experiență, sursele media și chiar una din fostele analize – au evidențiat recent câțiva indicatori care sugerează că prețul Bitcoin ar putea să fi ajuns prea departe, într-o perioadă prea scurtă de timp.

Printre aceste perspective bearish se numără și una postată de John Bollinger, creatorul indicatorului Bollinger Bands, care le-a sugerat traderilor să folosească un trailing stop, pe măsură ce analistul a întrevăzut formarea unui potențial top pe piață.

Totuși, merită menționat faptul că Benzile Bollinger și Indexul Fear& Greed sunt unelte care țin cont de ce s-a întâmplat în trecut. Astfel, acestea vor semnala nivele de Overbought de fiecare dată când prețul se apreciază cu 30%, cum a fost cazul ultimei creșteri.

După cum a indicat și TechDev, unul dintre analiștii sferei crypto, nu există o modalitate prin care putem știi cu certitudine dacă prețul intră într-o perioadă de corecție la scară largă sau dacă acesta continuă creșterea.

De exemplu, NebraskanGooner, un popular trader și YouTuber, evidențiază faptul că ultimul vârf de la $56,000 ar putea fi un punct de maxim în pragul superior al unui canal bullish, care a condus evoluția prețului Bitcoin încă de la sfârșitul lunii Iulie.

Lăcomia investitorilor poate dura săptămâni sau chiar luni

Urmărind în spate Indexul Fear& Greed, observăm că există cazuri în care această unealtă de monitorizare on-chain a sentimentului prezent pe piață – a ținut chiar și câteva săptămâni în zona de Overbought.

Bitcoin peste $55,000. Nicio corecția în ciuda indicatorilor sau analiștilor bearish!
Bitcoin: Indexul Fear& Greed, indicând perioade de peste două săptămâni în care indicatorul s-a menținut în zona Greed | btctools.io

Observați cum între 29 Ianuarie și 26 Februarie indicatorul Fear& Greed a rămas peste valoarea 65/100 – lucru care sugera încrederea sporită a investitorilor.

Indicatorul în cauză folosește volumul de tranzacționare, interesul total al pieței futures, metrici de monitorizare a sentimentului pe social media și date de căutare – pentru a calcula cât de entuziasmată e piața.

Așadar, a durat patru săptămâni până să aibă loc prima corecție semnificativă a prețului, după ce au apărut primele avertismente. Cine a vândut în primele zile în care indicatorul a semnalat Supracumpărarea – a pierdut creșterea de 70% care a urmat după aceea.

O structură similară a fost stabilită și între 23 Iulie și 25 August, când prețul BTCUSD a continuat să crească. Da, o corecție va apărea întotdeauna, însă cine știe la câte săptămâni sau luni mai târziu?

Bollinger Bands, un indicator excelent pe termen scurt

John Bollinger este un trader respectat și cu foarte multă experiență, însă indicatorul său este constituit dintr-o medie mobilă și deviații bazate pe volatilitatea curentă. Pe scurt, o creștere de peste 30% a prețului va face graficul de fiecare dată să iasă din intervalul benzilor, ținând cont și de volatilitatea zilnică a activului digital, de 4,5%.

Graficul BTCUSD, însoțit de Benzile Bollinger, pe timeframe de o zi | FTX

În mod cert, o corecție minoră tinde să apară atunci când Bitcoin depășește banda superioară a indicatorului, însă acest lucru nu are nicio corelație cu prețul cu două sau patru săptămâni înainte.

Rata de funding pentru Bitcoin – în zonă neutră

În ultimul rând, un participant la piață ar trebui să analizeze rata de funding – o taxă care se aplică traderilor de contracte derivate pentru a balansa riscul dintre pozițiile de long și cele de short – pe măsură ce levierul lor fluctuează. În mod cert, atunci când taurii se entuziasmează și pompează prețul, rata de funding crește.

Bitcoin: rata de funding | bybt.com

Momentant, rata de funding este de 0,05% la fiecare 8 ore – adică 1% pe săptămână – ceea ce nu e nimic neobișnuit. În Decembrie 2020, rata aceasta a stat peste 1,5% pentru o lună întreagă – lucru care s-a repetat și în Februarie 2021.

În mod similar cu Indexul Fear& Greed, acest indicator arată faptul că taurii devin mult prea încrezători atunci când procentajul trece de 0,1% la fiecare 8 ore – însă nu reprezintă întotdeauna un semnal de alarmă.

Atâta timp cât cumpărătorii sunt încrezători în faptul că creșterea va continua, o taxă de 1,5% sau chiar 3% pe săptămână nu-i va forța să închidă pozițiile futures. De exemplu, dacă un șoc de supply pe exchange-uri a cauzat creșterea recentă la $56,000, pe măsură ce holderii au continuat să acumuleze, există spațiu pentru preț să tranzacționeze chiar și $80,000.

În orice caz, o scădere este de așteptat dacă au loc evenimente bearish pe piață în viitorul apropiat, cum ar fi refuzarea unui fond tranzacționat la bursă (ETF) sau o interdicție a Statelor Unite asupra monedelor stablecoin. Într-un asemenea caz, prețul Bitcoin nu va reuși să depășească ATH-ul, iar acești indicatori aveau dreptate, privindu-i în retrospectivă.

Exit mobile version