Bitcoin a scăzut cu peste 50% față de ATH – 5 lucruri de urmărit

Închiderea săptămânală de 34.000 de dolari a însemnat că BTC/USD a atins a șasea lumânare roșie săptămânală consecutivă

Bitcoin a scăzut cu peste 50% față de ATH, 5 lucruri de urmărit

Bitcoin începe a doua săptămână a lunii mai cu o combinație brutală de indicații macro, care urmează să continue și săptămâna aceasta.

Indicii S&P 500 și Nasdaq au scăzut timp de cinci săptămâni consecutive, indicând faptul că investitorii continuă să-și reducă expunerea la activele riscante. Corelația strânsă a Bitcoin cu piețele de acțiuni din Statele Unite a lăsat prețul sub presiune.

Bitcoin și-a extins declinul în weekend și este acum pe drumul spre a șasea pierdere săptămânală consecutivă, prima astfel de apariție pe grafice din 2014. Slăbiciunea Bitcoin a târât în jos întreaga piață a criptomonedelor, a cărei capitalizare de piață a scăzut sub 1,6 trilioane de dolari.

Este timpul ca Bitcoin să-și revină după șase săptămâni consecutive de pierderi? În acest articol o să analizăm 5 lucruri de urmărit săptămâna aceasta. 

Șase săptămâni pe „roșu”

Indiferent de felul în care ai privi, existe puține motive de optimism când vine vorba de graficele prețurilor în această săptămână.

Închiderea săptămânală de 34.000 de dolari a însemnat că BTC/USD a atins a șasea lumânare roșie săptămânală consecutivă.

BTC/USD, timeframe de o săptămână
BTC/USD, timeframe de o săptămână | TradingView

Această caracteristică pe grafice nu a fost văzută de aproape opt ani – cel mai recent eveniment a avut loc în august 2014, arată datele de la TradingView.

Atunci, ca și acum, Bitcoin se afla în al doilea an al ciclului său de halving de patru ani, după ce a crescut la puțin peste 1.000 de dolari în noiembrie 2013. Acest ciclu a fost, totuși, diferit, deoarece această explozie fie nu a fost atinsă, fie este mult mai scăzută decât în ciclurile precedente.

În același timp, condițiile macroeconomice au șters orice speranță de creștere târzie a majorității analiștilor, care acum se așteaptă că înăsprirea financiară a băncilor centrale din întreaga lume să țină ferm sub control activele de risc, cum ar fi criptomonedele.

BTC/USD a pierdut deja peste 4.000 de dolari sau 11% în mai. Din punct de vedere istoric, cea mai slabă lună de mai înregistrată a fost anul trecut, când perechea a pierdut 35,5%, așa cum arată datele de la resursa de monitorizare a rețelei Coinglass.

BTC: randamentul mediu lunar | Coinglass

Cu toate acestea, după performanța din aprilie, șansele de revenire sunt mici. Pentru patru ani consecutivi Bitcoin a înregistrat o creștere constantă de cel puțin 32% în aprilie, dar anul acesta a înregistrat o pierdere de 17,3% – cel mai slab rezultat al său.

Bitcoin pierde mediile mobile cheie

Bitcoin a scăzut de la media mobilă exponențială (EMA) pe 20 de zile de 38.268 de dolari pe 5 mai, sub linia de suport a canalului ascendent. Această mișcare a invalidat și divergența pozitivă asupra indicelui de rezistență relativă (RSI).

BTC/USD, graficul zilnic | TradingView

Mediile mobile au început să scadă, iar RSI-ul se apropie de zona de supravânzare, semnalând că urșii dețin controlul.

Perechea BTC/USD are un suport minor la 34.322 de dolari, dar dacă taurii nu reușesc să apere acest nivel, declinul s-ar putea extinde la 32.817 de dolari. Acesta este un nivel crucial pe care trebuie să-l urmărim, deoarece dacă se sparge, perechea ar putea asista la vânzări de panică, iar următoarea oprire poate fi la 28.805 de dolari.

Dacă prețul crește de la 34.322 de dolari, recuperarea ar putea face față unei vânzări în apropierea EMA pe 20 de zile. Dacă prețul scade de la acest nivel, va indica faptul că sentimentul pieței rămâne negativ și investitorii vând în raliuri. Acest lucru ar putea spori perspectivele pentru o reluare a trendului descendent.

BTC/USD, timeframe de 4 ore

Această viziune negativă s-ar putea invalida pe termen scurt dacă taurii împing și susțin prețul peste EMA pe 20 de zile. Dacă se întâmplă acest lucru, perechea s-ar putea ridica la media mobilă simplă (SMA) pe 50 de zile de 41.466 de dolari.

Mediile mobile în scădere indică faptul că urșii guvernează, dar nivelurile de supravânzare ale indicatorului RSI sugerează că este posibilă o mișcare ascendentă sau o consolidare pe termen scurt. Dacă recuperarea nu depășește 20-EMA, urșii ar putea menține presiunea de vânzare, iar perechea ar putea scădea la 32.917 dolari.

În schimb, o erupție și o închidere peste 20-EM ar putea semnala începutul unui puternic raliu de relief. Perechea ar putea apoi să se ridice la 50-SMA. Cumpărătorii vor trebui să împingă și să susțină prețul peste 40.000 de dolari pentru a semnala că trendul descendent s-ar putea termina.

Frica cu privire la o eventuală capitulație

Pe tema „capitulației” – o vânzare în masă pe măsură ce investitorii vând în panică – tentația de a începe ar putea fi puternică, sugerează datele.

Mai mult de 40% din oferta Bitcoin este prezent pe „roșu”, cel mai mare procent de la prăbușirea COVID-19 din aprilie 2020.

La acea vreme a avut loc o adevărată capitulare. O analiză a câștigurilor și pierderilor nerealizate în rândul deținătorilor de la acea vreme, așa cum a fost definită de compania de analiză Glassnode, a confirmat, de asemenea, capitularea pe 16 martie 2020. 

La doar nouă zile mai târziu, valoarea netă a profitului/pierderii nerealizate a companiei a ieșit din zona de „capitulare” și a ajuns la „speranță – frică” – o speranță de recuperare.

Bitcoin: Graficul profit/pierderi nerealizare | glassnode

În prezent, graficul arată „optimism – anxietate” și se mișcă în jos spre teritoriul „speranță – frică”.

Indicele prețurilor de consum din Statele Unite

Deprecierea Bitcoin în prima săptămână a lunii mai s-a datorat în mare parte unei slăbiciuni macroeconomice mai ample, care este acum puternic vizibilă pe piețele globale.

Acțiunile sunt deosebit de problematice în această privință, deoarece corelația continuă a criptomonedelor cu acești indici prezintă un test dificil pentru investitori.

Lucrurile au fost clare săptămâna trecută, după confirmarea înăspririi de la Rezerva Federală a Statelor Unite, cu indicele S&P 500 înregistrând primul declin consecutiv de cinci săptămâni din 2011.

Acum, în fața conflictului ruso-ucrainean în curs și a presiunilor financiare aferente, o altă forță este pregătită să revină.

Inflația, care a atins deja apogeul în Statele Unite de la începutul anilor 1980, nu va face decât să se înrăutățească din cauza efectelor perturbărilor comerciale și ale sancțiunilor impuse Rusiei.

Datele indicelui prețurilor de consum (IPC) pentru aprilie vor fi publicate în această săptămână și este probabil ca acestea să reflecte amploarea tulburărilor geopolitice ca nimeni altul înainte. 

Președintele american Joe Biden va vorbi despre problema inflației pe 10 mai înainte de prezentarea indicelui IPC pe 11 mai. IPC în martie a fost de 8,5%, în timp ce zgomotele vin deja din cercurile analitice că inflația ar putea atinge un vârf acum sau în viitorul apropiat.

„Cel mai bun scenariu pentru un minim pentru mine ar fi capitularea undeva în următoarele zile, urmată de o imprimare a IPC mai mică decât cea așteptată miercuri”, a susținut popularul trader Daan Crypto Trades.

Piața se află pe teritoriul „fricii extreme”

Nu este surprinzător faptul că sentimentul general al pieței cripto nu a beneficiat de evenimentele de până acum. Indicele Crypto Fear & Greed măsoară 11/100, ferm în categoria sa de „frică extremă”. Valoarea indicelui s-a redus la jumătate în doar două zile.

Indicele Crypto Fear & Greed | Alternative.me

Între timp, omologul său tradițional, indicele Fear & Greed, a început să se îndepărteze de criptomonede, menținându-se la 30/100 sau „frică” pe 9 mai, chiar și după haosul de săptămâna trecută.

„Din cauza faptului că Bitcoin a revenit la nivelul de 33,900 de dolari, sentimentul investitorilor a atins cel mai scăzut nivel în șase săptămâni” – a comentat compania de cercetare Santiment.

Exit mobile version