Bitcoin riscă să piardă nivelul de $30,000 – indicele USD are un pattern bullsih

volody10 | Adobe Stock

O creștere a valorii Dolarului ar putea avea un impact negativ pentru aproape toate activele de risc, inclusiv Bitcoin, a cărui valoare tranzacționată a crescut vertiginos pe BTCUSD după perioada din Martie 2020.

Traderii de pe FOREX au urmărit cu atenție cum se formează un tipar de head and shoulders inversat pe graficul Indicelui Dolarului American (DXY). Între timp, ideea unui dolar mai puternic slăbește momentumul de pe trendul de creștere al Bitcoin, mai ales aici unde, crypto – moneda principală se chinuie să iasa din actuala rază de tranzacționare de $30,000 – $35,000.

Trei bottom-uri diferite, un singur tavan ca rezistență

Această formațiune care s-a format în Price Action, un head and shoulders inversat(IH&S), se observă că apare și începe să se formeze după un trend descendent. Conține trei bottom-uri succesive, cel mijlociu (capul) fiind mai adânc decât celelalte două (umerii). În mod ideal, cei doi umeri sunt de înălțime și lățime egale. Toate cele trei low-uri agață de o rezistență comună cunoscută sub numele de linia gâtului, care servește drept rezistență.

Bitcoin riscă să piardă nivelul de $30,000 - indicele USD are un pattern bullsih

Formațiunea tehnică – Head&Shoulders Inversat – regăsită pe graficul Indexului Dolarului American, DXY, privit pe lumânări de 1W

DXY, indicele care măsoară puterea dolarului față de un coș de valute străine de top, îndeplinește în prezent toate criteriile pentru a dovedi că a format un model IH&S.

Indicele Dolarului American se află acum în situația în care o explozie în sus poate sa survină oricând, o dată cu închiderea lumânărilor deasupra rezistenței de la linia gâtului. Dacă se desfășoară astfel, ar stabili o țintă de profit tehnică la o distanță egală cu diferența de preț dintre linia gâtului și partea inferioară a capului – fundul propriu zis.

Formațiunea tehnică – Head&Shoulders Inversat – regăsită pe graficul Indexului Dolarului American, DXY, privit pe lumânări de 1D

Între timp, analiștii anticipează că media mobilă simplă de 50 de zile (SMA50) va trece peste media mobilă simplă de 200 de zile (SMA200) pentru a crea un Golden Cross (cruce de aur). Traderii consideră Golden Cross un indicator foarte bullish în piață.

Analiza fundamentală pe Dolar este interpretabilă

Dolarul American și-a pierdut din influență după perioada din Martie 2020, fapt care a servit drept oportunitate pentru ca activele de risc să aibă aprecieri  în valoare. Creșterile generale globale au fost propulsate de politicile de relaxare cantitativă ale Rezervei Federale SUA, adoptate pentru a amortiza consecințele economice ale pandemiei de coronavirus. DXY a închis anul 2020 cu o pierdere de minus 6,83%.

Începând cu noul an – 2021 – dolarul a prezentat semne de inversare a trendului înapoi pe creștere. Economia SUA și-a revenit treptat și puternic, pe fondul unui program de vaccinare național implementat rapid împotriva coronavirusului. Pe măsură ce piețele s-au redeschis, cererea pentru dolar și investițiile bazate pe dolari a crescut în rândul investitorilor globali.

El a menționat că, în ciuda creșterii inflației cauzate de tipărirea banilor de către Fed, investitorii globali și-au crescut datoriile în dolari, adăugând:

Această continuă emitere de creanțe denominate în USD crește cererea viitoare de dolari (datoria trebuie rambursată în dolari) și, după cum am mai menționat, această cerere nu se diminuează pe măsură ce crește prețul.

Kevin Kelly, analistul financiar principal la Delphi Digital, a declarat că analiza pozițiilor nete speculative deschise pe contractele futures DXY arată că nu mai sunt atât de bearish ca la începutul anului 2021. El a adăugat că, structura pieței este foarte similară cu poziționarea DXY la începutul anului 2018, moment după care a urmat un raliu de 10% al valorii USD, val care a durat 18 luni.

Inflația, cauzele și efectele.

Un trend de creștere recent de pe piața DXY a venit în sincron cu trei creșteri lunare susținute pe indicele inflației. Conform ultimului raport al Departamentului Muncii lansat marți, indicele prețurilor de consum din SUA a crescut la 5,4%, care e cea mai mare rată anuală nemaivăzută încă din August 2008. Chiar înainte de Marea Criză financiară a noului mileniu. 

James Freeman, editorul asistent de la Wall Street Journal, a menționat despre presiunea inflaționistă de care avem parte, dând vina pe politicile Fed de tipărire a banilor pentru această situație instabilă în care ne aflăm. Mențiunea lui a fost că dolarii din fiecare portofel și-au pierdut în mod activ valoarea ca urmare a acestor acțiuni.

În mărturia sa de miercuri din fața Congresului American, președintele Fed, Jerome Powell, a recunoscut că efectele și condițiile economice din prezent nu le permit să-și slăbească programele de relaxare cantitativă, inclusiv acel program lunar de cumpărare de obligațiuni în valoare de 120 miliarde USD. Cu toate acestea, Powell a adăugat că Fed va alerta piețele în avans dacă ar decide vreodată să își reducă achizițiile.

Combinate cu rate mai mici, politicile expansive ale Fed au stimulat creditarea mai ieftină, creând astfel o cerere mai mare de active, inclusiv case, acțiuni tehnologice, aur și chiar Bitcoin. Dar, în același timp, teama că o creștere constantă a inflației ar determina banca centrală să reducă ratele, a presat și activele aparent supraevaluate să-și piardă o parte din câștigurile lor acumulate pe tot parcursul anilor.

De exemplu, Bitcoin, adesea propovăduit ca o acoperire strategică împotriva inflației mari, a scăzut cu mai mult de 50% față de maximul său record de aproximativ $65,000. Scăderea sa violentă a apărut în mare parte în urma represiunilor din întreaga lume în materie de reglementări, un exod minier chinezesc, și alți câțiva factori. Și decizia Comitetului Federal pentru Piața Deschisă de la jumătatea lunii Iunie – de a reduce ratele dobânzii în 2023 – ar fi putut adăuga la reacțiile negative din piață.

Dacă dolarul SUA inversează trendul, amenință să arunce apă rece pe unele dintre cele mai populare tranzacții din acest an, a remarcat Kelly.

Mărfurile, aurul, acțiunile de pe piețele emergente, bitcoin sunt toate vulnerabile la o întărire a dolarului, deși viteza mișcării ciclurilor rămâne de asemenea un factor critic.

Cu toate acestea, unii analiști notează că dolarul tot mai puternic nu reprezintă o amenințare pentru Bitcoin, considerând că investitorii vor continua să tot aloce o parte din portofoliul lor activului crypto – valutar emergent global.

Fondatorul și CEO-ul ARK Invest, Cathie Wood, a declarat pentru CNBC că Bitcoin ar putea începe să consolideze o bază mai solidă abia după ce va depăși îngrijorările legate de recenta interdicție care afectează minerii de crypto – valute din China. Totodată, e nevoie și de clarificarea discuțiilor legate de amprentele sale de carbon, o problemă ridicată de CEO-ul Tesla Elon Musk în Mai, care între timp a fost clarificată.

Un sondaj Intertrust, axat pe directorii financiari de fonduri speculative din întreaga lume, a constatat, de asemenea, că acești CFO își vor crește expunerea către crypto – valute în mod semnificativ până în 2026.

Exit mobile version