Bitcoin: Overbought sau Oversold? Analiză Tehnică folosind Bollinger Bands

bestforbest | Adobe Stock

Benzile Bollinger s-au dovedit a fi un indicator puternic, pe care traderii îl folosesc pentru a obține claritate despre starea pieței în momentele ei de impuls, consolidare și corecție.

Tranzacționarea nu este nici o știință exactă, nici artă. Este un amestec al ambelor. Există sute de indicatori disponibili public și mulți pretind că sunt cei mai buni. Cu toate acestea, niciunul dintre indicatori nu este perfect sau conceput pentru a fi folosit într-un mod izolat.

Unul dintre cei mai populari indicatori utilizați pe scară largă de mai mulți analiști tehnici este Bollinger Bands, un indicator care poate fi utilizat pentru a identifica vârfurile și minimele, oportunitățile de vânzare în timpul trendurilor epuizate și cele de cumpărare în timpul retragerilor violente.

Cum arată Bollinger Bands?

John Bollinger a creat și a înregistrat drepturile de autor pentru Bollinger Bands în anii 1980. Indicatorul este format din:

Bitcoin: Overbought sau Oversold? Analiză Tehnică folosind Bollinger Bands

Utilizarea principală a BB este de a identifica dacă prețul este în raza superioară sau în raza inferioară, pe o bază relativă. Dacă prețul este peste banda superioară, activul este perceput ca fiind supracumpărat. Pe de altă parte, dacă prețul scade sub banda inferioară, se crede că moneda este supravândută.

Cu toate acestea, mulți participanți la piață fac greșeala de a presupune că prețul activului va scădea când va atinge banda superioară sau că va începe un raliu când prețul va atinge banda inferioară.

Acest lucru se întâmplă în general numai atunci când prețul este blocat într-o rază.

Ca și în cazul oricărui alt indicator, presupunerile pot duce cu ușurință la pierderi uriașe pe o piață care se mișcă în valuri, astfel încât căutarea confluenței dintr-o serie de indicatori și strategii rămâne o practică bună de utilizat pentru confirmare.

Prin Benzile Bollinger se pot observa schimbările în volatilitate

Potrivit lui John Bollinger, creatorul indicatorului, activele alternează în mod constant între fazele de volatilitate redusă și volatilitate ridicată. Prin urmare, după perioade de volatilitate scăzută, traderii se pot aștepta ca volatilitatea să crească, ceea ce ar putea duce la mișcări impulsive pe valurile noi formate.

Graficul de mai sus arată cum volatilitatea Ripple a scăzut brusc între mijlocul lunii Septembrie până la mijlocul lunii Noiembrie 2020, zonă marcată ca o elipsă pe grafic. După aproximativ două luni petrecute în această fază de volatilitate scazută, volatilitatea a crescut, iar perechea XRPUSDT a oferit o oportunitate excelentă de tranzacționare.

În acest exemplu, Binance Coin se află într-un trend descendent, iar volatilitatea a scăzut între sfârșitul lunii Septembrie și mijlocul lunii Noiembrie 2018, marcată ca o elipsă pe grafic. Imediat dupa aceea, volatilitatea a început să se extindă în timp ce perechea BNBUSDT și-a reluat trendul descendent.

O perioadă lipsită de volatilitate care comprimă prețul nu prezice direcția următorului breakout. Uneori, cei care controlează piața împing prețul peste banda superioară sau sub banda inferioară, astfel prinzând în capcană traderii începători. Prin urmare, traderii pot evita să ia o poziție prezicând direcția, în schimb pot aștepta ca prețul să fie peste rezistență sau sub suportul razei de mișcare înainte de a intra într-o poziție.

Tot din analiza tehnică se poate vedea pe grafic cum taurii și urșii prea dornici pot ajunge să fie prinși în capcană. Pe 22 Octombrie 2020 taurii au împins prețul peste banda superioară, dar nu au putut elimina rezistența la $5,77. După câteva zile, pe 3 Noiembrie 2020, prețul a scăzut sub banda inferioară, dar nu a rupt suportul la $4,58.

Ethereum Classic a depășit $5,77 pe 18 Noiembrie 2020, dar nu a fost o tranzacție perfectă, deoarece prețul nu a început un trend ascendent puternic. Operatorii mari din piață au căutat să vâneze stop loss-urile cumpărătorilor și au încercat, de asemenea, să prindă urșii în capcană în 23 Decembrie 2020, cu o mișcare volatilă de scădere.

Cu toate acestea, prețul a urcat rapid peste banda inferioară pe 24 Decembrie 2020, iar perechea ETCUSDT a început în curând o mișcare impulsivă puternică pe creștere.

Prin urmare, în loc să se bazeze doar pe semnalul de la benzile Bollinger, traderii ar trebui să caute confirmarea și de la alți indicatori sau, bineînțeles, să utilizeze liniile de suport și rezistență.

BB pot semnala când e un moment bun de cumpărat pe o corecție

O corecție într-un trend ascendent este de obicei o oportunitate de cumpărare, deoarece trendul principal tinde să se tot confirme cu HL și HH – strategia buy the dip -. Când banda de mijloc se îndreaptă în sus și prețul se tranzacționează în zona dintre banda de mijloc și banda superioară, este un semn al unui trend ascendent. În acest scenariu, traderii pot aștepta respingerea înapoi în sus de pe banda de mijloc, pentru a iniția poziții Long.

Graficul Litecoin arată începutul unui trend ascendent la mijlocul lunii Februarie 2019, pe măsură ce banda mijlocie a început să încline în sus și prețul a continuat sa fie tranzacționat între banda mijlocie și cea superioară. După ce se întâmplă acest lucru în Price Action, traderii pot încerca să cumpere testul  de suport de pe banda de mijloc și să mențină stop-loss-ul chiar sub low-ul swingului.

Au existat cinci posibile oportunități bune de intrare în poziție Long pentru un trader conservator. Patru dintre poziții s-au dovedit a fi câștigătoare, iar una ar fi atins stop-loss-ul. Acest lucru arată cum nicio strategie nu este perfectă, prin urmare ar trebui să se utilizeze întotdeauna un stop-loss pentru a limita riscul.

Solana s-a întors înapoi pe scădere, de deasupra benzii superioare, pe 1 Septembrie 2020 și a mutat price action sub banda din mijloc pe 3 Septembrie 2020. De atunci, prețul a rămas în mare parte în banda inferioară, care a fost străpunsă în jos pe 2 Octombrie 2020. Acest lucru a confirmat trendul descendent și le-a oferit traderilor o oportunitate de a lua o poziție de Short pe 13 Octombrie 2020, imediat după ce trendul descendent a testat banda din mijloc iar apoi a fost reluat pe scădere.

Pentru a monitoriza un trend puternic pot fi folosite și două Bollinger Bands combinate împreună

Una dintre cele mai profitabile modalități de tranzacționare este de a cumpăra și menține poziția în timpul trendurilor ascendente puternice – strategia buy and hold -. Cu toate acestea, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, deoarece mulți traderi vând prea devreme de teamă, iar alții continuă să aștepte prea mult până când mișcarea s-a sfârșit și îi prinde corecția. Unii așteaptă să cumpere corecția iar aceasta nu mai apare și prețul își continua violent trendul, iar ei rămân pe dinafară.

Aici pot fi la îndemână benzile duble Bollinger. Utilizarea acestora a fost popularizată de Kathy Lien, directorul general al FX Strategy for BK Asset Management.

Pentru a construi setarea acestui indicator, analiștii folosesc valoarea implicită – default – pentru primul set de benzi Bollinger.

Pentru al doilea set de benzi Bollinger, se păstrează aceeași valoare a mediilor mobile cu SMA 20, dar se reduce valoarea deviației standard a benzilor exterioare de la 2 la 1.

Într-un trend ascendent scopul este de a cumpăra atunci când prețul se tranzacționează între banda superioară a primului set de Bollinger și a celui de-al doilea set de Bollinger bands, înainte de un breakout.

Există mai multe oportunități de intrare posibile. Un trader ar putea aborda o strategie în care, înainte de a cumpăra, ar aștepta ca prețul să închidă între benzile superioare timp de trei zile succesive. Acest lucru poate ajuta la evitarea volatilității neașteptate.

Traderii pot menține stop-loss-ul inițial sub banda din mijloc, dar îl cresc rapid în funcție de prețul care evoluează în favoarea lor – cu un ordin trailing stop pentru a reduce riscul și a proteja profiturile.

Una dintre posibilele strategii de ieșire din trade ar fi să vândă la o închidere de lumanare pe timeframe de 1D sub banda superioară a setului de benzi Bollinger cu deviația standard 1 – adică, al doilea rând de benzi din exterior -.

Graficul de mai sus arată modul în care este utilizată strategia. O poziție posibilă a fost o intrare Long pe 19 Decembrie 2020 și să fi rămas în tranzacție până la lovirea stop-loss-ului – definit printr-o închidere sub a doua bandă BB – din 11 Ianuarie 2020. O altă oportunitate de cumpărare a apărut pe 7 Februarie, care a evoluat și în cele din urmă a atins regula de exit pe 23 Februarie.

Această strategie ar trebui evitată atunci când prețul oscilează într-o rază și, pentru a îmbunătăți șansele, traderii ar putea deschide noi poziții Long doar atunci când prețul va ieși dintr-o rezistență solidă și confirmă că menține un trend de creștere, în cazul în care vorbim de o poziție Long/Buy.

Benzile Bollinger pot fi un instrument bun pentru a ajuta traderii să identifice devreme un trend, observând scăderea în volatilitate, care este de obicei urmată de o expansiune a volatilității și de o fază de impulsuri care creează și mențin un nou trend.

Chiar dacă un trader nu a cumpărat destul de devreme, benzile Bollinger pot fi utilizate pentru a se alătura trendului în timpul corecților, pe o oportunitate de intrare cu risc scăzut.

Indicatorul poate fi, de asemenea, util pentru tranzacționarea unui trend puternic, în care corecțiile sunt superficiale.

Există multe modalități diferite de a utiliza benzile Bollinger, cele prezentate mai sus sunt câteva direcții accesibile pe care traderii le pot explora.

Exit mobile version