Bitcoin: Bull Market sau Bear Market? Vânzările cauzate de panică se înmulțesc în 2022

Comportamentul emoțional îi găsește pe mulți investitori în ipostaza de a vinde activele digitale la un preț mai mic decât cel cu care le-au cumpărat, chiar dacă Bitcoin se află în continuare într-un trend ascendent

jozefmicic | Adobe Stock

Vânzătorii de Bitcoin acumulează pierderi record, pe măsură ce tot mai mulți investitori se panichează și renunță la activele lor digitale.

Datele colectate de Glassnode, firma de analiză on-chain, și de Decentrader, suita de unelte pentru traderi – arată că în luna Ianuarie, tot mai multe entități și-au vândut monedele la prețuri mai mici decât cele la care au cumpărat.

Vânzarea on-chain pe pierdere este consistentă acum

Nimeni nu vrea să vândă un activ la un preț mai mic decât cel cumpărat, însă trendurile descendente ale Bitcoin și ale crypto-monedelor, în general, îi determină pe mulți participanți la piață să facă acest lucru, contrar dorinței. De cele mai multe ori, aceștia vând pentru că se tem că pierderea devine și mai mare dacă nu iau o decizie.

Această vânzare din panică este adesea luată în derâdere de holderii pe termen lung, care sunt de părere că jucători mai puternici și mai lichizi – vor fi cei care absorb supply-ul în detrimentul celor care renunță la monede.

Analizând raportul SOPR, Philip Swift, analist al Decentrader, a arătat că panica s-a instaurat pe piață pe parcursul acestui an, chiar dacă volumul de vânzare a rămas relativ scăzut.

SOPR (Spent Output Profit Ratio) a afișat multă vânzare on-chain în zona de pierdere – le-a transmis el urmăritorilor de pe twitter

SOPR ia datele agregate obținute din raportul dintre prețul la care s-a cumpărat și cel la care s-a vândut, într-o perioadă dată de timp, pentru a clarifica dacă vânzătorii se află sau nu în profit.

După cum a evidențiat și Renato Shirakashi, creatorul modelului, psihologia de a vinde pe pierdere înseamnă că doar cei care se află într-o stare de panică aleg să facă acest lucru, și prin deducere, vânzarea superficială care a avut loc luna aceasta ar putea indica faptul că piața scapă de traderii slab pregătiți.

Merită observat că vânzarea în pierdere care a avut loc pe parcursul ultimelor câteva luni – a fost mult mai facilă decât Bear Market-ul din 2018 și 2019, însă și mai adâncă decât corecțiile cu care Bull Market-ul ne-a obișnuit – a concluzionat Swift

Suntem într-un Bull Market sau într-un Bear Market?

Bitcoin: Bull Market sau Bear Market? Vânzările cauzate de panică se înmulțesc în 2022
Bitcoin: Raportul SOPR și etapele acestuia | Decentrader

După cum am raportat și în fostele analize, prețul Bitcoin a condus la o corecție de 50% față de maximul istoric stabilit în luna Noiembrie la $69,000 – o situație nu tocmai caracteristică celui mai bullish super ciclu, după cum a fost numită creșterea anului trecut.

În cazul în care privim lucrurile printr-o perspectivă largă, putem spune că întreg anul 2021 arată ca o consolidare masivă.

Jucătorii mari domină tranzacțiile

Între timp, faptul că vânzarea în pierdere vine din partea jucătorilor cu volum mic – este un lucru dovedit și de tranzacțiile on-chain.

După cum a confirmat și Glassnode săptămâna aceasta, majoritatea tranzacțiilor implică acum sume mai mari de $1 milion. Firma a concluzionat că instituțiile sunt cele care realizează astfel de tranzacții, nu investitorii de retail.

Volumul de transfer al Bitcoin continuă să fie dominat de jucătorii instituționali, având în vedere că peste 65% dintre tranzacții sunt mai mari de $1 milion

Trendul ascendent al dominanței on-chain, guvernată de investitorii instituționali, a început în Octombrie 2020, când prețul BTC era la aproximativ $10K

Bitcoin: Volumul de transfer, în funcție de entități | Glassnode
Exit mobile version