Bitcoin atinge maxime nemaivăzute de la începutul anului – 5 lucruri de urmărit

Piața criptomonedelor se află într-un trend ascendent constant, în timp ce rezervele scad.

AdobeStock

Bitcoin începe ultima săptămână a lunii martie cu o explozie, după ce a revenit la prețul anual de deschidere de peste 46.000 de dolari.

Pe fondul unui weekend surprinzător de puternic, BTC/USD a început să crească sâmbătă, continuând să atingă, peste noapte, maxime nemaivăzute de la începutul anului 2022. 

În fața unui climat continuu de incertitudine considerabilă, Bitcoin va avea de suferit în mod natural în această lună. Reacția este de înțeles, având în vedere că au eșuat încercările anterioare de a ieși din intervalul său de tranzacționare pe mai multe luni.

Cu toate acestea, speranța este că de data aceasta va fi într-adevăr diferit – analiștii susțineau de mult că doar o creștere peste limita superioară a intervalului format de deschiderea anuală în jurul valorii de 46.200 de dolari ar fi suficientă pentru a provoca o schimbare de paradigmă.

Acum că acest lucru este în acțiune pe grafice, accentul este pus pe ultimul obstacol – stabilirea acestor niveluri de rezistență pe mai multe luni ca suport.

Bitcoin șterge pierderile din 2022

După ce a crescut cu aproape 3.000 de dolari în 24 de ore, cea mai mare criptomonedă a reușit să treacă peste nivelul de rezistență care a menținut cumpărătorii pe loc de luni de zile.

Importanța a 46.000 de dolari a fost un subiect fierbinte pentru mult timp – o revenire la deschiderea anuală, au spus mulți, ar fi un semnal că Bitcoin este gata pentru a stabili noi recorduri.

Puțini și-ar fi imaginat că acest fenomen se va desfășura „în afara orelor”, iar îndoielile cu privire la adevărata putere a creșterii s-au răspândit în mod natural pe rețelele de socializare.

Cu toate acestea, vocile și mai precaute nu mai subestimează potențialul de creștere ulterioară, chiar dacă previziunile pe termen mai lung rămân pesimiste.

„Presiunea fundamentală de cumpărare pentru Bitcoin a urcat acum pe teritoriul pieței bull”, a raportat analistul și statisticianul Willy Woo.

Analistul Matthew Hyland, un susținător cheie al argumentului de 46.000 de dolari, și-a propus, între timp, o țintă de 52.000 de dolari ca următoarea barieră de rezistență pe termen lung.

Într-o postare pe Twitter, el a adăugat că mișcarea a fost precedată de o erupție a indicatorului indicelui de putere relativă (RSI) al Bitcoin, un semn clasic al unei tendințe de erupție.

RSI evaluează cât de supra-cumpărat sau supra-vândut este un activ la un anumit preț. În cazul Bitcoin, scorul său a crescut constant de la jumătatea lunii ianuarie, conform datelor de la TradingView.

Creșterea ulterioară a RSI ar putea dicta amploarea raliului, conform normelor istorice de comportament.

Graficul zilnic al BTC/USD
Graficul zilnic al BTC/USD | TradingView

Bitcoin pare a fi strâns corelat cu piața bursieră

Inflația, războiul în Europa și amenințarea continuă a revenirii Coronavirusului sunt doar trei factori macro-declanșatori care i-au determinat pe comentatori să prognozeze „dezamăgire” pentru acțiuni și activele de risc în 2022.

Chiar în această lună, mai multe surse au avertizat că Bitcoin s-ar putea confrunta în curând cu un eveniment în stil „Waterloo”, când o scădere a acțiunilor a dus și la o scădere a prețului său.

Unii susțin că era „banilor ușori” în urma evenimentului s-a încheiat și doar relaxarea cantitativă continuă va permite Bitcoin să obțină fluxuri masive de capital, așa cum s-a bucurat în 2020.

Bitcoin pare acum a fi strâns corelat cu piața bursieră, care a atins un vârf din 17 luni, săptămâna trecută, în cazul S&P 500.

În timp ce S&P 500 a ignorat efectele războiului ruso-ucrainean și al înăspririi din partea Rezervei Federale a Statelor Unite, analiza arată că vânzările au fost considerabile și că vânzătorii sunt peste tot.

„Corelarea apetitului pentru risc/aversiune la risc față de acțiuni este un efect pe termen scurt. BTC tranzacționează această corelație datorită speculatorilor pe termen scurt”, a explicat Willy Woo într-o postare pe Twitter.

În cazul în care speculatorii ar fi dominat până acum, atunci o revenire a interesului pentru futures Bitcoin ar putea fi un declanșator de urmărit în viitor. Interesul deschis pentru futures Bitcoin este acum la cel mai înalt nivel din decembrie, arată datele Coinglass.

Interesul pentru Bitcoin futures | Coinglass

Presiunea de vânzare din partea investitorilor pe termen scurt

Zona în jur de 45.900 de dolari este una cu multă activitate anterioară de cumpărări, a menționat compania de analiză Glassnode în acest weekend.

Participanții pe piață au cumpărat în scădere de la maximele istorice și au fost în pierdere de atunci. Glassnode a avertizat că o revenire ar putea duce la o scădere a sentimentului, pe măsură ce tot mai mulți investitori vor decide să vândă pentru a-și recupera banii.

Următoarea rezistență majoră pentru Bitcoin este prețul realizat pe termen scurt, care se tranzacționează la 45.900 de dolari. Acest nivel este prețul mediu plătit pentru BTC de investitorii care au achiziționat după prețul record din noiembrie.

Până acum, deținătorii pe termen scurt – definiți ca entități care dețin monede timp de 155 de zile sau mai puțin – nu au declanșat o inversare direcțională. 

Dificultatea urmează să atingă un nou maxim istoric în câteva zile

Fundamentele rețelei Bitcoin nu vor dezamăgi anul acesta.

Săptămâna următoare nu va fi diferită, deoarece dificultatea rețelei Bitcoin urmează să atingă un nou maxim de aproximativ 28,43 trilioane EH/s.

Scăderea cu 50% a ratei de hash de anul trecut, declanșată de o represiune asupra minerilor în China acum este doar o amintire îndepărtată.

Cu toate acestea, următoarea ajustare automată a dificultății nu numai că va compensa aceste pierderi, ci va adăuga și 4,4% la baza existentă, făcând dificultatea mai mare ca niciodată.

Graficul mediu pe 7 zile de dificultate Bitcoin | blockchain.com

Implicația creșterii dificultății este, în esență, că mineritul nu a fost niciodată mai competitiv, așa cum demonstrează datele la fel de optimiste ale Bitcoin.

Bitcoin, la rândul său, devine din ce în ce mai rezistent la atacurile de rețea, pe măsură ce tot mai mulți mineri dedică din ce în ce mai multe resurse pentru a concura pentru aceleași recompense fixe – protejând participanții rețelei în acest proces.

Între timp, o încercare de a interzice suportul pentru criptomonedele proof of work în Uniunea Europeană nu a reușit să obțină sprijinul parlamentarilor.

Pool-urile miniere oferă o rată de hash de aproximativ 219 exahash-uri pe secundă (EH/s), care este, în sine, cel mai înalt nivel înregistrat, potrivit resursei de monitorizare MiningPoolStats.

„Lăcomia” domină piața

Pentru prima dată de când Bitcoin a atins cel mai recent maxim istoric de 69.000 de dolari în noiembrie, indicatorul clasic de sentiment a intrat pe teritoriul „lăcomiei”.

Schimbarea sa, ca și starea de spirit a lunii este impresionantă. Cu doar o săptămână în urmă, sentimentul pieței se afla în teritoriul „fricii extreme”.

Acum, este pe cale să arate contrariul și, după cum știu investitorii pe termen lung, creșterile susținute tind să fie însoțite doar de o creștere treptată a sentimentului.

Unii dintre ei, totuși, rămân în mod clar entuziasmați să vadă ce se va întâmpla în continuare.

Piața criptomonedelor se află într-un trend ascendent constant, în timp ce rezervele scad. Va fi nevoie de un singur eveniment optimist pentru a trimite prețul înapoi la maximele istorice”, a susținut duminică JRNY Crypto.

Indicele Crypto Fear & Greed | Alternative.me
Exit mobile version