Bitcoin: fondul de investiții canadian pierde 50% din rezervele sale de 24,000 monede BTC

Concept decline and fall cryptocurrency value. Coin Bitcoin is broken in half on a blue background.

Blockchain-ul Bitcoin și analiza on-chain arată două scăderi dramatice în rezervele deținute de un fond canadian. Devine și mai interesant.

Bitcoin Fund (QBTC), operat de 3iQ Corp, a asistat la un declin major al rezervelor sale BTC în Iunie 2021.

Fondul deținea în jur de 24,000 BTC în seifurile sale la începutul lunii Iunie. Cu toate acestea, pe măsură ce sesiunea lunară a progresat, rezervele au scăzut în primă fază sub 16,000 BTC într-un declin dramatic, impulsiv.

Mai târziu, o altă retragere masivă a împins rezervele BTC ale Fondului Bitcoin la aproximativ 13,000 BTC, potrivit datelor analizate on-chain de către compania de analize CryptoQuant din Coreea de Sud.

Bitcoin: fondul de investiții canadian pierde 50% din rezervele sale de 24,000 monede BTC

QBTC vs. GBTC(cu roșu) vs. Prețul BTC(cu negru)

Retragerile din fondul QBTC – care este un fond cu circuit închis – în luna Iunie au coincis cu o creștere a influxului de Bitcoin în alt fond, și anume Fondul Tranzacționat la Bursă (ETF) de către 3iQ, numit 3iQ CoinShares Bitcoin ETF (BTCQ) – care este un fond cu circuit deschis.

Mai exact, ETF-ul canadian a atras intrări de 2,088 BTC în Iunie 2021 comparativ cu ieșirile din fondul inițial, QBTC, care totalizează 10,432 BTC în aceeași lună.

Chief Information Officer (CIO) de la ByteTree, Charlie Morris, a menționat că 3iQ a permis clienților săi să-și convertească unitățile deținute în primul fond cu circuit închis (QBTC), în unități pe care să le dețină în al doilea fond cu circuit deschis, 3iQ CoinShares Bitcoin ETF (BTCQ). El a adăugat că, creșterea ETF-urilor pe crypto – monede de pe principalele burse de valori i-a determinat pe investitori să își reducă expunerea în fondul cu circuit închis.

Un fond cu circuit închis este un fond de investiții care după ce a strâns banii în Oferta Publică Inițială intră direct pe piața secundară și acțiunea companiei poate fi tranzacționată la liber. Diferența cea mai mare dintre un fond cu circuit închis și unul deschis este că, cel închis nu mai emite nicio acțiune din acel moment și nici nu răscumpără acțiunile altor investitori. Toate tranzacțiile se efectuează pe piața secundară, adică pe bursele de valori unde este listată compania.

Cu toate acestea, se observă o expunere mai scăzută pe Bitcoin

În comparație, principalul rival al 3iQ, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) din New York, nu a asistat la scăderi în rezervele sale de BTC. Grayscale Investments a închis accesul la GBTC din Februarie, invocând scopuri administrative. Fiind un fond închis nu permite răscumpărările și retragerile.

În plus, datele colectate de ByteTree Asset Management arată că influxul din ultimele 90 de zile în fondurile Bitcoin din Statele Unite și Canada au scăzut la 12,794 BTC. O scădere dramatică, de 93,3%, comparativ cu 191,846 BTC de la începutul anului, în Ianuarie 2021.

Declinul de 93,3% în depozitele de BTC ale fondurilor de investiții în 2021

Rezervele fondului reflectă creșterea și scăderea interesului instituțional pentru Bitcoin. 

Acest lucru se datorează în primul rând faptului că produsele de investiții în cauză tind să funcționeze prin faptul că oferă investitorilor acreditați modalități de a obține expunere indirectă la piețele crypto – valutare. Lucru care se întâmplă prin emiterea de acțiuni susținute de Bitcoin real, care în contraparte se află bine depozitat spre păstrare în seifuri.

În concluzie, atunci când scade media rezervelor de Bitcoin plasate în fonduri, asta înseamnă de obicei o cerere mai mică de crypto – monede în rândul investitorilor instituționali.

Fondurile cu circuit închis nu arată schimbări majore în inflow – outflow în luna Iulie

Poziția instituției Rezervei Federale – FED

Acțiunile investitorilor instituționali care își reduc expunerea în fondurile Bitcoin coincid cu semnalele amenințătoare ale Rezervei Federale de la reuniunea Comitetului Federal pentru Piața Deschisă, de la sfârșitul lui Iunie.

În detaliu, Banca Centrală Americană a declarat la jumătatea lunii Iunie că ar putea crește ratele dobânzii până la sfârșitul anului 2023 pentru a controla presiunile inflaționiste pregnante la care asistăm. S-a referit la indicele prețurilor de consum (IPC) din SUA, un indicator pentru măsurarea inflației, care a crescut cu 0,6% în Mai 2021 pentru a atinge un nivel maxim în ultimele trei decenii, la 4,5%. 

Biroul Național de Statistică – Indexul de consum (pentru toate produsele, înafară de alimente și energie) a crescut cu 0.7% în Mai 2021 și cu 0.9% în Iunie 2021, atingând cote istorice alarmante

De la declarațiile FED, Bitcoin a scăzut sub $32,000. Cu toate acestea, crypto – moneda de top a fost tranzacționată în cea mai mare parte în intervalul de $30,000 – $34,000. Astfel, oferă o perspectivă mixtă. Există păreri diferite în rândul investitorilor de retail și ai celor instituționali cu privire la direcția următoarelor valuri pe această crypto – monedă, și implicit în toată piața crypto – valutară.

Grayscale și incertitudinea

Subiectivitatea și nehotărârea apar în ciuda narațiunilor populare acum, care prezintă Bitcoin ca o unealtă financiară de un avantaj major împotriva contracarării efectelor creșterii prețurilor de consum. 

Narativul spune că, spre deosebire de dolarul SUA precum și alte monede Fiat, Bitcoin vine cu o ofertă limitată de 21 de milioane de monede sau unități, ceea ce îl face mai rar decât monedele inflaționiste și, în efect, mai valoros pe termen lung.

Dar, Bitcoin a reacționat negativ la creșterea inflației în lunile precedente, determinându-i pe critici să pună la îndoială, cel puțin pe termen scurt, narațiunea care îl prezintă ca un refugiu financiar

De exemplu, Fortune a dedicat o secțiune specială unde a dezbătut mișcările neregulate a prețului BTC în raport cu graficul creșterii prețurilor de consum. Au afirmat că, crypto – moneda principală se mișcă în ritmul ei propriu, opus față de așteptările participanților din piață și față de normalitate.

Incertitudinea de pe Bitcoin, care se tranzacționează cu peste 50% mai puțin față de prețul din Aprilie 2021

Eric Diton – președinte și director general al The Wealth Alliance – a menționat că Bitcoin a devenit un activ supraevaluat după ce a crescut de la mai puțin de $4,000 la un record de $65,000 în aproape un an. Cu toate acestea, luând în considerare cât de departe a ajuns crypto – moneda în așa scurt timp, prețul acestui activ trebuie să corecteze și să consolideze în mod firesc înainte de a continua mai departe pe trendul de creștere.

Interesant de notat, un sondaj realizat de către Bank of America asupra managerilor de fonduri a descoperit că printre tranzacțiile lor cele mai numeroase se găsesc pozițiile de Long pe BTC, alături de Long ESG și Long pe comodități.

Toți sunt cu ochii pe marele eveniment care urmează. Comercianții urmăresc îndeaproape ultimele date majore despre deblocarea fondurilor Grayscale în următoarele câteva zile și săptămâni, datorită impactului lor potențial major asupra pieței criptomonedelor. 

În același timp, așa cum Bitcoin ne-a obișnuit de multe ori, ar putea să fie și un non – event, iar operatorii mari din piață să profite de această incertitudine. 

Incertitudinea este cel mai întâlnit sentiment care mișcă piețele în sens negativ. Aceasta se poate manifesta influențând valoarea percepută a prețului. În cazul în care nu are un efect negativ major, atunci când incertitudinea pierde din momentum, piețele pot asista rapid la mișcări impulsive susținute pe creștere. În acele momente se observă cum începe să crească noul sentiment de speranță și încredere în rândul participanților din piață.

Exit mobile version