Bitcoin: GBTC, la cea mai mare reducere din istorie. Ce urmărim săptămâna aceasta?

Incertitudinea prezentă pe piață semnifică un sfârșit neobișnuit al Bull Market-ului din Q4 2021 pentru Bitcoin, însă o zonă de minim local s-ar putea afla mai aproape decât crede majoritatea

Momosama | Adobe Stock

Bitcoin a început o nouă săptămână cu analiști tehnici care îi caută o zonă de bottom, însă nu una care ar putea însemna o scădere sub $40,000.

După un weekend în care prețul nu s-a făcut deloc remarcat, taurii Bitcoin se confruntă acum cu un val nou de sentimente bearish care planează asupra monedelor, pe măsură ce se diminuează apetitul pentru risc al investitorilor.

Chiar dacă un miracol de Crăciun ar fi fost binevenit pentru holderi, există totuși declanșatoare care ar putea ajuta paritatea BTCUSD să-și revină la timp într-o zonă superioară a prețului, chiar înainte de a intra în anul nou. În același timp, statisticile on-chain rămân pe poziții, iar minerii refuză să cheltuiască.

Având în vedere că sărbătorile de Crăciun sunt aproape aici, în articolul de astăzi vom analiza factorii care trebuie urmăriți săptămâna aceasta, pentru a ne da seama de direcția în care Bitcoin își poate îndrepta următoarea mișcare.

$50,000 pare destul de departe pentru taurii Bitcoin

Bitcoin nu a reușit să realizeze nicio mișcare importantă pe parcursul weekend-ului, însă acum, atenția se îndreaptă către potențialul acestuia de a realiza o zonă de bottom pentru întreaga piață.

La $46,000, BTCUSD rămâne ușor blocat într-un interval familiar, în care cumpărătorii nu sunt în stare să găsească momentum-ul necesar pentru a ataca pragul de $50,000.

Achiziții au loc, îndeosebi în piața investitorilor de retail, însă participanții la piață care au asistat la mai multe ierni ale activului digital – așteaptă niveluri inferioare pentru a cumpăra.

Pentoshi, popularul trader și analist din sfera crypto twitter, spune că aceste niveluri în cauză ar putea evita retestarea pragului de $40,000. Într-un mesaj publicat duminică pe twitter, el a evidențiat faptul că Bitfinex și traderii cu volum mare care își desfășoară activitatea acolo – ar putea oferi un nivel de support.

Bitfinex realizează top-urile și bottom-urile pentru Bitcoin. Cred că ne aflăm într-o situație similară cu cea în care cumpărătorii absorb toate vânzările la nivelurile curente. Uitați-vă la bottom-ul din Septembrie, de la $40,7K pentru a înțelege – a transmis Pentoshi

Cred că un bottom se va stabili între $42K și $46K

Bitcoin: GBTC, la cea mai mare reducere din istorie. Ce urmărim săptămâna aceasta?
BTCUSD: Niveluri de interes | tradingview

Alții au fost și mai optimiști: Galaxy spune că piața ar putea să fie verde și condusă de creșterile monedelor Altcoin.

Având în vedere că au mai rămas doar zece zile din acest an, alți analiști nu exclud posibilitatea unei surprize până la sfârșitul lunii, atunci când vine vorba de piața crypto.

În ultima actualizare cu privire la evoluția pieței, platforma Decentrader a inclus în discuție indicatorul Advanced NVT, ca un posibil declanșator către niveluri de preț mai mari.

Chiar dacă încă se află în procesul de stabilire a unei zone de bottom, indicatorul ar putea să producă o surpriză pentru traderi, având în vedere că aproape și-a atins nivelul minim de overbought.

Vom asista la aceeași reacție și vom vedea un bounce al prețului și o creștere în concediul de Crăciun? Sau vom vedea o marcare și mai mare a profiturilor la final de an? – a descris actualizarea postată de Decentrader

Chiar acum, Bitcoin se află la un nivel cheie decizional, deci cu siguranță ar fi bine sa avem grijă de risc până este stabilit un trend mai clar

Bitcoin: Advanced NVT Signal | lookintobitcoin.com

Minerii continuă să facă HODL

O cohortă de Bitcoin holderi, care nu au dispoziția necesară pentru a vinde la prețurile curente, sunt minerii, al căror outflow a ajuns la minimul ultimelor trei luni de zile.

Conform datelor furnizate de Glassnode, outflow-ul minerilor s-a înjumătățit într-o lună, reiterând astfel întoarcerea din dinamica piețelor, care a avut loc de la ATH până în prezent.

O scădere la fel de dramatică a apărut în luna Septembrie, când piața spot a realizat atunci o zonă de bottom la o diferență de două săptămâni. Astfel, acțiunea acestei luni are un precedent istoric.

Bitcoin: Volumul de outflow al minerilor | Glassnode

Mai departe, datele arată că supply-ul necheltuit este pe cale să atingă un alt ATH, culminând un trend de holding al minerilor, care a început în Martie 2020.

Cu alte cuvinte, minerii nu se grăbesc să-și cheltuie subvențiile primite pentru fiecare block nou pe care l-au validat.

Bitcoin: Supply-ul câștigat de mineri și necheltuit | Glassnode

Dolarul American dă bătăi de cap

Se pare că volatilitatea va continua și în 2022 la nivel macro, în cadrul unui trend care îi neliniștește pe cumpărători, conform unor surse care au emis recent acest avertisment.

La fel ca și în cazul activului digital, un val nou de sentimente bearish ar putea însemna că trimestrul Q4 2021 se încheie dezamăgitor, negând miracolul unei creșteri de Crăciun.

De vină este atât varianta cea nouă a virusului respirator, cât și zarva politică din Statele Unite, cauzată de un senator care a respins programul de $2 trilioane, propus de Joe Biden.

Acțiunile asiatice s-au depreciat astăzi, înainte de deschiderea sesiunii americane de tranzacționare, iar sentimentul investitorilor rămâne cel puțin precaut.

Investitorii ar trebui să se pregătească ca virusul respirator să fie factorul principal în performanța pieței, atunci când privesc către anul 2022 – a transmis Robert Schein pentru Bloomberg

După Bull Market-ul pe care l-am văzut în ultimele 21 de luni, investitorii nu sunt obișnuiți cu perioade de volatilitate atât de prelungite

În toiul acestor evenimente, dolarul american capătă forță – ceea ce ar putea însemna alte dureri de cap pentru Bitcoin, care în mod tradițional se comportă invers față de bătrânul Benjamin.

Indexul Dolarului American (DXY), care măsoară puterea dolarului față de un coș compus din alte monede tradiționale importante, precum Euro sau Lira Sterlină, s-a aflat la valoarea 96 la data editării acestui articol, după ce săptămâna trecută aproape că a atins 97.

DXY: Indexul dolarului american, pe timeframe de o zi | tradingview

GBTC atinge cea mai mare reducere din istorie

Bitcoin sub $50,000 ar trebui să arate ca o ofertă pentru investitorii cu volum ridicat, însă unul dintre etalonii industriei spune o poveste diferită.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), cel mai mare vehicul de investiții în BTC pentru firmele instituționale, se tranzacționează în prezent la un discount de 20% față de prețul spot al monedei, conform analizelor confirmate de Coinglass.

Grayscale: Diferența prețului premium dintre GBTC și BTC spot | coinglass

GBTC, instrumentul care anul viitor plănuiește să se convertească într-un fond tranzacționat la bursă (ETF), a avut parte de schimbări majore în comportamentul pieței, în a doua jumătate a anului 2021.

După cum am raportat în luna Iulie, de la a-și petrece prima parte din existență fiind tranzacționat contra unui preț premium generos, fondul de investiții oferă acum cumpărătorilor instituționali monede spot aflate la reducere.

Având în vedere că în 20 Decembrie se află la o diferență de peste 20%, discount-ul nu a fost niciodată mai mare – un fenomen interesant, care indică către o lipsă și mai interesantă a expunerii față de acțiunile GBTC.

Fondurile deținute de Grayscale | coinglass

Incertitudinea care înconjoară situația reglementativă a ETF-urilor acoperite în monede spot – a rămas un punct de conversație, cu atât mai mult cu cât doar produsele futures americane au primit undă verde anul acesta, iar industria își dorește să schimbe acest lucru în 2022.

Săptămâna trecută, exchange-ul american Coinbase a susținut planurile de conversie ale GBTC.

Acțiunile GBTC pot fi tranzacționate la prețuri premium sau discount-uri față de valoarea netă a activelor (adică a monedelor Bitcoin pe care firma le deține). Diferențele acestea pot fi dramatice: GBTC s-a tranzacționat OTC la un preț premium față de valoarea nativă a activelor, de până la 140%, și un discount de maxim 21% – spune o scrisoare înaintată către Securities and Exchange Commission

Dacă propunerea făcută de Arca se aprobă, atunci GBTC va putea să folosească mecanicile ETP, care reduc variațiile dintre prețul la care se tranzacționează acțiunile și prețul nativ al activelor deținute, iar drept rezultat, investitorii de retail americani vor putea avea acces la piața Bitcoin printr-o structură ETP familiară, și la prețuri de tranzacționare care stau mult mai aliniate cu prețurile pe care le tranzacționează piața Bitcoin spot

Investitorii sunt mai speriați ca niciodată

Nu s-au întâmplat prea multe pe parcursul weekend-ului, dacă privim acțiunea pieței spot, însă aceasta este o consolare mult prea mică pentru traderii emoționali.

Conform Indexului Fear& Greed, sentimentul prezent pe piața este cum nu se poate mai demoralizat.

Continuându-și trendul în formă de zig-zag, indicele s-a întors în zona de frică extremă astăzi, fără a reuși să scoată capul peste valoarea 30/100 nici măcar o singură dată în luna Decembrie.

Pentru a înțelege mai bine lucrurile, în 10 Noiembrie, când activul digital și-a stabilit nivelul de ATH de la $69,000, Fear& Greed măsura valoarea 84/100 – adică lăcomie extremă.

Dar după cum Rekt Capital reiterează adesea, astfel de momente precedă oportunitatea financiară.

Acest canal descendent al activului digital îmi aduce aminte de canalul descendent pe care BTC l-a format în luna Mai – a mai adăugat analistul, referindu-se la interdicția impusă de China, în urma căreia prețul a suferit o scădere de 50%

După ce indexul și-a găsit zona de bottom la data respectivă și a intrat într-o perioadă de consolidare a structurii, i-a trebuit o singură lună ca să se întoarcă în zona de lăcomie extremă.

Bitcoin: Indexul Fear& Greed | coinglass
Exit mobile version