Bitcoin: Numărăm invers până la închiderea anului 2021. Ce trebuie să urmărim săptămâna aceasta?

Probabil ca lucrurile sunt mai liniștite la finalul anului 2021, decât s-au așteptat majoritatea participanților la piață, însă analiștii sunt de părere că încă mai avem timp de lumânări verzi, care să-i sperie pe urși

Angelov | Adobe Stock

Bitcoin începe o nouă săptămână peste $51,000, pe măsură ce se apropie închiderea anului 2021, iar traderii lasă deoparte uneltele de tranzacționare cu ocazia sărbătorilor.

După un Crăciun de $50,000, Bitcoin continuă să profite de un an bun, în care prețul a crescut de la $29,000 până la $69,000 – după care a retras jumătate din progresul stabilit.

În mod cert, holderii se așteptau la o performanță mult mai bună pentru luna Decembrie: majoritatea este de părere că o creștere de tipul blow off top, până la $100,000, ar fi fost cel mai frumos cadou de Crăciun.

În loc de toate acestea, în urma scăderii de la $42,000, Bitcoin a ales să-și croiască drum printr-un teritoriu familiar, în urma unui an bullish și plin de surprize.

Având în vedere că emoțiile mixte reprezintă cea mai bună caracterizare pentru sfârșitul acestui trimestru, în analiza curentă vom parcurge factorii tehnici și fundamentali care pot modela acțiunea prețului în cele câteva zile rămase din acest an.

Bitcoin: Numărăm invers până la închiderea anului. Ce trebuie să urmărim săptămâna aceasta?
BTCUSD: Nivele majore de interes, timeframe de o săptămână | Pentoshi

Bitcoin arată mai bine pe timeframe-uri mici

În ciuda îngrijorărilor cu privire la lichiditatea redusă de pe exchange-uri, care ar putea mai degrabă să crească volatilitatea din perioada sărbătorilor, până acum s-a materializat fix opusul – Bitcoin este liniștit, poate prea liniștit.

Pe parcursul weekend-ului, Bitcoin nu a realizat nicio mișcare importantă, cu toate că scăderea de sub $50,000 și-a revenit repede.

La data editării acestui articol – pragul de $51,000 devine din nou punctul central de focus al participanților la piață, chiar dacă acțiunea prețului este limitată în ambele direcții, fie că vorbim de creștere sau scădere.

BTCUSD: Niveluri de interes, timeframe de 4 ore | Pentoshi

Pentru Pentoshi, popular trader și influent analist al sferei crypto twitter, acțiunea prețului spune suficiente pentru a păstra o perspectivă bullish, în așteptarea unui nivel mai important de rezistență: $53,700 – respectiv nivelul responsabil pentru capitalizarea de $1 trilion a activului.

Ochii mei încă urmăresc $49,2K și zona $53K – $55K, după cum o spune și graficul atașat – a confirmat el pe parcursul sesiunii de astăzi

Pentoshi a mai evidențiat perspectiva curată a graficului, pe timeframe de o săptămână, unde paritatea activului digital este tranzacționată chiar deasupra zonei de mijloc, iar $58K reprezintă limita superioară și $32K limita inferioară.

El a adăugat faptul că $58,000 ar putea fi cel mai definitoriu preț pentru analiști în 2022.

Un trader mult mai precaut este FilbFilb, cofondator al platformei de analiză Decentrader, care, în ciuda faptului că a indicat multe semnale bullish în ziua de Crăciun, momentan avertizează că structura curentă ar putea să reprezinte o capcană pentru tauri (adică un Bull Trap).

Pentru el, media mobilă a ultimelor 50 de zile (50 MA), care momentan se află la $54,700, ar putea reprezenta un declanșator bullish, în cazul în care este tranzacționată iar prețul se poate menține peste.

Modelul Stock-to-Flow trăiește încă un an de zile

Chiar dacă au avut parte de critici la adresa lor, modelul de preț Stock-to-Flow și creatorul acestuia, PlanB, refuză să renunțe.

Conform uneltei de monitorizare S2F Multiple, ar fi ideal ca BTCUSD să fie tranzacționat la $97,000 săptămâna aceasta, însă realitatea spune o altă poveste.

Ținând cont și de ultima corecție din zona de ATH, care a fost destul de severă și volatilă, Bitcoin pune la încercare capacitățile unui model de preț care nu a mai fost invalidat până acum.

Stock-to-Flow folosește două benzi standard pentru deviație în jurul unei traiectorii cheie pentru a monitoriza prețul, iar Bitcoin momentan stă chiar între ele. În timp ce unealta de monitorizare este departe de a fi invalidată, modelul stipulează că intervalul în care acțiunea prețului este acceptată – este mult prea mare pentru a fi folositor.

Acestea au fost cu atât mai exacerbate cu cât PlanB a spus că va abandona modelele de preț în cazul în care paritatea BTCUSD nu tranzacționează $100,000 până la sfârșitul anului.

Să fim clari: Nu am nici cel mai mic dubiu că modelul S2F este corect și că Bitcoin va tranzacționa $100K înainte de luna Decembrie 2021 – spunea PlanB într-un mesaj postat pe twitter, în Noiembrie 2020

Ulterior, el a retras aceste proiecții, spunând că benzile standard de deviație ar putea dicta orice invalidare tehnică. Astfel, modelul Stock-to-Flow încă rămâne valid.

Cum să credeți că un model care a respectat o singură bandă de deviație, timp de trei ani de zile, a fost invalidat? – a argumentat el

Din punctul meu de vedere suntem exact în același loc în care am fost în Martie 2019, când am postat inițial modelul S2F: în partea inferioară a benzii de deviație. Priviți graficul. Este alegerea voastră

Bitcoin: Evoluția prețului, însoțită de modelul Stock-to-Flow | PlanB

S2F cere de la Bitcoin tranzacționarea unui preț de minim $100,000, în timp ce S2FX ridică acel număr până la $288,000.

Fiți foarte atenți la interesul total… sau bomba cu ceas

Acțiunea prețului spot ar putea da durere de cap participanților la piață, care urmăresc activul digital de sărbători, când volumul este foarte redus – însă o zonă cheie care chiar merită urmărită este piața de derivate.

După măcelul care a avut loc la începutul acestei luni, interesul total din piața Bitcoin futures a continuat să crească. Atunci când nu sunt luați în considerare și alți factori, lucrul acesta nu se face remarcabil – însă dacă ținem cont de trendul descendent care este combinat cu un interes aflat în expansiune – atunci în spatele cortinei s-ar putea ascunde și mai mult măcel, avertizează FilbFilb.

El este de părere că nuanțele sunt cele care evidențiază relația dintre acțiunea prețului și interesul total – iar interpretarea corectă a acestora ar putea să-i salveze pe traderi în perioadele de volatilitate crescută.

Participanții la piață care urmăresc acești metrici s-au mai liniștit după ce levierul excesiv a fost șters odată cu scăderea de la $42,000.

Chiar dacă de la vremea respectivă levierul s-a întors în rândul traderilor, rata de funding este tot neutră la $50,000, o schimbare remarcabilă față de acum câteva săptămâni. Încet-încet traderii prind din nou încredere în faptul că o creștere sustenabilă ar putea să apară ca rezultat.

Indicatorii on-chain, care urmăresc comportamentul vânzătorilor și al cumpărătorilor, arată o potențială revenire a pieței.

Cel mai important lucru pe care îl urmărim este profitul net realizat și scăderea lui până în zona de jos – a evidențiat printr-un mesaj pe twitter contul On-Chain College, folosindu-se de datele furnizate de Glassnode

Acest lucru ne spune că vânzătorii ar putea fi obosiți și am putea avea parte de o mișcare mult mai drastică a prețului dacă cumpărătorii intervin

Bitcoin: Profitul net realizat | Glassnode

Avertizările cu privire la lichiditate ajung și în piața macro

Piețele macro au evidențiat o gamă standard de probleme cu privire la risc în timpul sărbătorilor. Totuși, acestea sunt susceptibile pentru a provoca mișcări mai volatile decât de obicei, datorită lichidității reduse.

A doua jumătate a lunii Decembrie este o perioadă în care formațiunile graficelor ar trebui privite cu suspiciune. Multe breakout-uri false au loc în perioada sărbătorilor, când volatilitatea este foarte redusă – a transmis traderul veteran Peter Brandt

Știrile ar putea să creeze mișcări volatile urâte în timpul lichidității reduse de sărbători – sau volatilitatea ar putea rămâne atât de redusă, încât doctorii ar striga “cod albastru” dacă aceasta ar fi un ECG – a transmis Jeffrey Halley pentru Bloomberg

Știrile în cauză ar putea să evolueze în jurul virusului respirator sau în jurul Chinei, având în vedere că piața bursieră asiatică a suferit un declin odată cu deschiderea săptămânii, iar indexurile europene arătau că vor să facă același lucru.

Pe de altă parte, piața bursieră din Statele Unite a ajuns într-o nouă zonă de ATH odată cu vacanța de Crăciun, încheind astfel un an monumental, în care S&P 500 a stabilit un nou maxim de 68 de ori.

În orice caz, indexul dolarului american încă trebuie să-și recupereze trendul ascendent, având în vedere că acțiunea acestuia a slăbit odată cu finalul anului. În cazul în care piața bursieră beneficiază din nou de un dolar mai slab, traderii de Bitcoin ar putea avea parte de o acțiune similară.

Evoluția Indexului Dolarului American (DXY) pe parcursul ultimei luni | tradingview

Bitcoin va surprinde când oamenii se așteaptă cel mai puțin

Sentimentul de frică al traderilor de Bitcoin crește, nu scade, pe măsură ce anul se apropie de final.

Conform Indexului Fear& Greed, un etalon popular care măsoară sentimentul în funcție de o suită de variabile pentru a reda impresia generală pe care traderii o au, din punct de vedere emoțional – piața încă este temătoare, chiar dacă prețul evoluează peste $50,000.

La data editării acestui articol, indexul indică valoarea 40/100, caracterizând astfel frica, după ce a atins un maxim de 45/100 săptămâna trecută.

Bitcoin: Fear& Greed Index | coinglass

Indexul în cauză dovedește faptul că sentimentul traderilor a fost foarte sensibil, până și la cele mai mici fluctuații ale prețului.

Așadar, implicația este că volatilitatea graficului ar putea cauza și mai multe reacții emoționale din partea investitorilor, iar un eveniment important ar putea produce efectul de bulgăre, chit că este vorba de creștere sau scădere.

În circumstanțe normale, un eveniment de capitulare în masă are loc doar în cazul în care indexul indică lăcomie extremă, respectiv valoarea de 90/100.

Între timp, pe un ton mult mai optimist, Samson Mow, CSO-ul Blockstream, a spus că majoritatea participanților la piață sunt mult prea posomorâți cu ocazia acestui Crăciun.

De obicei, Bitcoin surprinde atunci când oamenii se așteaptă cel mai puțin – a concluzionat el într-o discuție pe twitter

Exit mobile version