Bitcoin nu mai are niveluri de rezistență. Ce trebuie să urmărim săptămâna aceasta?

O creștere surpriză a prețului întâmpină holderii cu noi câștiguri, în acest început de săptămână. BTC tranzacționează din nou $66K

Eranicle | Adobe Stock

Bitcoin începe din nou o săptămână în forță, mulțumită creșterii de la mijlocul sesiunii asiatice, când prețul a beneficiat de o creștere de peste $2,000 în mai puțin de două ore. Astfel, activul digital a beneficiat de cea mai înaltă închidere înregistrată vreodată – pe timeframe de o săptămână.

După o perioadă de consolidare, care a ținut mai bine de două săptămâni, Bitcoin a reușit să realizeze breakout-ul mult așteptat, depășind $64,000 – un nivel de rezistență principal, conform analiștilor.

Unii dintre veteranii pieței crypto sunt de părere că prețul BTC ar putea crește parabolic de aici, intrând astfel în ultima fază a Bull Market-ului. Totodată, activul digital principal este din nou pe radarul multor investitori, după o săptămână în care piața Altcoin a beneficiat de creșteri masive și noi maxime pe grafic.

CME Bitcoin futures deschide cu gap de $1,800

După o săptămână în care au avut răbdare, cumpărătorii sunt în cele din urmă răsplătiți peste noapte, mulțumită creșterii care a avut loc în ultimele 12 ore. În această perioadă de timp, BTC a reușit să se mențină peste fostul nivel de ATH, din luna Aprilie, când tranzacționa $65,000.

Așa cum se întâmplă adesea în timpul unui Bull Market, creșterea a avut loc într-o perioadă foarte scurtă de timp: pe graficul intra-day, se poate observa cum prețul adaugă $2,000 valorii spot a monedei, în numai două ore.

Timing-ul a fost impecabil: creșterea a avut loc chiar înainte de închiderea săptămânală a activului, stabilind astfel un nou record pe graficul weekly – $63,300, conform închiderii afișate FTX.

În mod predictibil, reacțiile au fost foarte pozitive pe social media, odată ce graficul și-a început procesul de creștere. Predicțiile participanților la piață s-au îndreptate din nou către zona de ATH. Scott Melker, trader și analist din sfera crypto twitter, a postat un grafic pe profilul său, însoțit de mesajul: Rezistența este de prisos.

Împreună cu închiderea săptămânală la un nou prag record, piața crypto a mai beneficiat de o premieră istorică: capitalizarea totală a activelor digitale a depășit pragul de $3 trilioane.

După cum am raportat într-una din fostele analize tehnice, optimismul participanților la piață se păstrează pentru potențialul pe termen lung al monedei. Unii sunt de părere că cea mai impresionantă parte a ciclului nici nu s-a putut observa încă pe grafic.

Oamenii care cred că este prea târziu să cumpere Bitcoin – pur și simplu nu realizează cât de mult ar mai putea să crească pe parcursul acestui ciclu – a transmis Rekt Capital, într-un mesaj postat pe twitter

FilbFilb, analist și cofondator pentru Decentrader, a evidențiat una din puținele explicații pentru ca prețul să aibă parte de o corecție:

Având în vedere că piața tradițională, precum CME futures, nu operează pe parcursul weekend-ului – aceasta a deschis considerabil mai sus față de închiderea realizată vineri – lăsând astfel un gap (sau un gol) în grafic, care din punct de vedere istoric, de cele mai multe ori ajunge să fie umplut (adică prețul tranzacționează din nou nivelul la care acel gol s-a realizat).

Arată destul de bullish chiar acum. Ar putea să retragă până la gap-ul CME, însă peisajul principal e bullish – le-a spus FilbFilb urmăritorilor săi, în canalul de Telegram

Bitcoin nu mai are niveluri de rezistență. Ce trebuie să urmărim săptămâna aceasta?
BTCUSD: niveluri de lichiditate | FilbFilb

Rata de funding crește. Fear& Greed încă nu indică lăcomie extremă

Pe lângă graficul CME, o altă unealtă derivată ar putea să indice către o situație încinsă, pe timeframe-urile de scurtă durată.

Datele colectate de coinglass, până la data editării acestui articol, arată că rata de funding de pe majoritatea exchange-urilor revine într-o zonă foarte instabilă.

Bitcoin: rata de funding | coinglass

Chiar dacă nu sunt la fel de mari ca în timpul Bull Market-ului din Octombrie, când prețul tranzacționa $67,000, o rată de funding dusă prea departe în teritoriul pozitiv rezultă de cele mai multe ori într-o corecție severă a prețului, pe măsură ce investitorii devin ignoranți și folosesc prea mult colateral pentru pozițiile de long.

Pentru Dylan LeClair, acesta reprezintă un motiv nesemnificativ de îngrijorare, din cauză că nu există dovezi asupra faptlui că pozițiile de long sunt cele care cresc în număr.

Bitcoin a crescut $2,000 în ultimele ore, fără ca interesul total al piețelor futures să fi mimat creșterea

Acțiunea curentă a prețului este un rezultat al vânzătorilor de monede spot, care obosesc – și nu un rezultat al creșterii de colateral în piața de margin. Dacă nu există lichiditate în tabăra vânzătorilor, prețul pur și simplu crește

Pe de altă parte, sentimentul general al pieței se îndreaptă către lăcomie extremă, după cum indică și Indexul Fear& Greed.

La scorul 75/100, graficul sugerează că există cel puțin încă 20 de puncte în care prețul mai poate crește până o zonă de maxim istoric să fie stabilită.

Bitcoin: Indexul Fear& Greed | Alternative.me

Minerii continuă să nu vândă monedele exploatate. De ce?

Având în vedere că noi niveluri de ATH se află chiar după colț, minerii continuă să facă HODL, afișând o încredere deosebită față de evoluția prețului.

Datele colectate de CryptoQuant, firma de analiză on-chain, arată că ieșirile din adresele minerilor, au rămas constante în ultimele luni și săptămâni, cu doar câteva excepții.

Bitcoin: fluxul monedelor din portofelele minerilor | CryptoQuant

Motivul principal pentru care minerii au ales să nu-și vândă activele digitale câștigate este evenimentul de halving al lunii Mai 2020, când profitul câștigat de mineri s-a înjumătățit cu 50%, însă creșterea BTC a făcut ca această valoare să se aprecieze în dolari americani.

Chiar dacă a avut loc această reducere a recompensei în BTC, câștigul minerilor a crescut cu 550% față de USD, din Mai 2020 până în prezent, și se apropie de un ATH de $62 de milioane pe zi – au comentat experții Glassnode, într-un mesaj postat pe twitter

Graficul care acompaniază mesajul lor arată nivelul la care au ajuns minerii să-și capitalizeze pozițiile și cum a fost foarte profitabil pentru ei să facă HOLD în ultimii patru ani.

Bitcoin: câștigul total al minerilor | Glassnode

După cum am raportat în trecut, comportamentul minerilor în Q4 2021 este foarte diferit față de cel de la începutul anului.

Ieșirile de monede din portofelele lor, în Q1, era considerabil mai mare, chiar dacă BTCUSD se tranzacționa la niveluri mult mai mici decât cele de astăzi.

Rata de hash afișează o reziliență absolută

Fiind defapt o măsurătoare a puterii de procesare pe care nodurile de rețea o dedică mentenanței blockchain-ului, rata de hash a rețelei Bitcoin continuă să-și revină în reprize ascendente de la scăderea severă din luna Mai, când China le-a interzis minerilor să-și mai desfășoare activitatea.

Într-un timp record, unitatea de măsură a rețelei a reușit să anuleze impactul pe care acel eveniment l-a lăsat asupra pieței, pe măsură ce minerii și-au schimbat locația și au început procesul din altă jurisdicție, precum Statele Unite, Rusia sau Kazakhstan.

Revenirea care a avut loc după interdicția impusă de China – a evidențiat reziliența, robustitatea și natura descentralizată a rețelei Bitcoin, atât de clar încât să o putem observa cu toții – a transmis LeClair într-un mesaj

Rata de hash variază în funcție de estimările folosite, deci o valoare exactă a acesteia nu poate fi calculată. Media din ultimele 7 zile arată o valoare de 161 de exahași pe secundă la data editării acestui articol, în timp ce nivelul maxim înregistrat vreodată s-a efectuat la 168 EH/s.

Pe lângă rata de hash, dificultatea este o altă unealtă de monitorizare aflată în continuă ascensiune, aflându-se momentan la a opta creștere săptămânală consecutivă.

La prețurile curente, în numai cinci zile, dificultatea va crește cu aproximativ 3%, până la 22,33 de trilioane – stabilind astfel un nou nivel de ATH, deasupra celui care preceda situația debate-ului din China.

Bitcoin: rata totală de hash a rețelei | blockchain.com

Investitorii sunt îngrijorați din cauza inflației

Inflația încă reprezintă motivul principal al investitorilor pentru a alege Bitcoin, atunci când vine vorba de active cu potențial împotriva devalorizării dolarului.

Având în vedere că indexul consumatorilor din Statelor Unite (CPI) urmează să fie raportat săptămâna aceasta, experții se așteaptă ca discrepanța dintre estimări și realitate să fie destul de mare.

Rezerva Federală, care recent a sugerat că va reduce programul de cumpărare al activelor, ar putea să schimbe cursul plănuit din cauza climatului economic curent, conform unui interviu acordat Bloomberg.

Suntem de părere că există un risc ca indexul consumatorilor să crească, și drept rezultat, există un risc ca Rezerva Federală să accelereze rata la care cumpără active, nu să o scadă – a menționat Mahjabeen Zaman, specialist Citigroup

După cum am menționat în luna Iunie, indexul CPI nu este o unealtă foarte potrivită pentru determinarea nivelului de inflație, deoarece exclude majoritatea activelor care beneficiază de cea mai mare creștere a volumului și a prețului.

Acești factori au condus investitorii către decizia de a cumpăra Bitcoin pentru a apăra puterea de cumpărare atât pentru indivizii care vor să-și sporească economiile, cât și pentru corporațiile care au foarte mulți bani la îndemână – după cum a făcut MicroStrategy, încă din vara anului 2020, când Bitcoin se tranzacționa la $10,000.

Exit mobile version