Bitcoin: Profitabilitatea deținătorilor pe termen lung scade la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani

Deținătorii pe termen lung vând BTC cu o pierdere medie de 42%

Bitcoin se tranzacționează peste 19.200 de dolari, în scădere cu 0,43% în ultimele 24 de ore. Cea mai mare criptomonedă după capitalizarea de piață a crescut pentru scurt timp peste 20.000 de dolari săptămâna trecută, înainte de a coborî la nivelul pe care l-a ocupat în cea mai mare parte a lunii trecute.

Piețele de acțiuni din Statele Unite au fost supuse unei presiuni de vânzare pentru o mare parte a anului. S&P 500 și Nasdaq Composite au scăzut timp de trei trimestre la rând, o premieră din 2009. Nu a existat niciun răgaz în vânzări în septembrie, iar Dow Jones Industrial Average a înregistrat cel rău septembrie din 2002.

În comparație cu aceste cifre dezamăgitoare, Bitcoin nu a cedat mult teren în septembrie. Acesta este primul semn că vânzările s-ar putea să se oprească la niveluri mai scăzute, iar investitorii pe termen lung ar fi început să acumuleze.

Nivelurile de preț ale Bitcoin de urmărit

Bitcoin a revenit la suportul puternic de 18.626 de dolari pe 28 septembrie, ceea ce indică faptul că taurii continuă să apere acest nivel. Taurii au împins prețul peste EMA pe 20 de zile (19.602 de dolari) pe 30 septembrie, dar luptă să susțină nivelurile mai ridicate. Acest lucru arată că urșii vând în apropierea SMA pe 50 de zile (20.621 de dolari).

BTC/USD, timeframe de o oră
BTC/USD, timeframe de o oră | TradingView

Dacă taurii nu permit ca prețul să scadă sub EMA pe 20 de zile, probabilitatea unei creșteri a liniei de trend descendente crește. Urșii sunt de așteptat să formeze rezistență puternică la acest nivel, dar dacă taurii depășesc acest obstacol, BTC/USD ar putea semnala o schimbare de trend pe termen scurt. Perechea ar putea crește apoi la 22.799 de dolari.

Contrar acestei presupuneri, dacă prețul scade de la nivelurile actuale sau de la EMA pe 50 de zile (20.625 de dolari), perechea ar putea scădea din nou în zona de suport de 18.626-17.622 de dolari.

Robert Kiyosaki: Bitcoin – „o oportunitate de cumpărare”

Robert Kiyosaki, om de afaceri și autor de best-seller al cărții Rich Dad Poor Dad, a numit Bitcoin, argintul și aurul o „oportunitate de cumpărare” pe fondul întăririi dolarului american și a creșterilor continue ale ratei dobânzii.

În postarea pe Twitter din 2 octombrie, adresată celor 2,1 milioane de urmăritori ai săi, autorul a remarcat că prețurile celor trei mărfuri – denumite uneori „active de refugiu” – vor continua să scadă pe măsură ce dolarul american se va aprecia, dovedindu-și valoarea odată ce „FED pivotează” și scade ratele dobânzilor.

Într-o postare cu o zi înainte, Kiyosaki a prezis că această „pivotare” ar putea avea loc începând cu ianuarie 2023, ceea ce ar însemna că dolarul american „se va prăbuși” în același mod în care lira sterlină s-a prăbușit recent.

Dolarul american a câștigat treptat putere față de alte valute globale majore în ultimul an, GBP/USD, EURO/USD și yenul japonez/USD scăzând cu 17,47%, 15,85% și, respectiv, 23,33%, potrivit Trading Economics.

În același timp, creșterea ratei dobânzii a Fed, împreună cu întărirea dolarului american, a coincis cu o scădere de 55% a capitalizării de piață a criptomonedelor în ultimele 12 luni.

Profitabilitatea deținătorilor pe termen – la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani

Profitabilitatea pe termen lung a Bitcoin a scăzut la niveluri văzute ultima dată în timpul bear market-ului precedent în decembrie 2018. Conform datelor împărtășite de firma de analiză Glassnode, deținătorii de BTC își vând monedele cu o pierdere medie de 42%.

Profitabilitatea pe termen lung a Bitcoin | glassnode

Datele Glassnode indică faptul că deținătorii pe termen lung ai principalei criptomonede care își vând tokenurile au o bază de cost de 32.000 de dolari, ceea ce înseamnă că prețul mediu de cumpărare pentru acești deținători care își vând BTC este peste 30.000 de dolari

Scăderea actuală a pieței adăugată la scăderea profitabilității poate fi atribuită mai multor factori macroeconomici. Piața BTC are încă o corelație puternică cu piața de valori, în special cu acțiunile tehnologice, care în prezent înregistrează un trend descendent și mai mare decât cripto.

Minerii vând masiv BTC

Spre deosebire de minimele din iunie, când BTC/USD a atins nivelul de 17.600 de dolari, minerii vând în prezent cantități considerabile de BTC.

Potrivit Glassnode, care urmărește schimbarea de 30 de zile a soldurilor minerilor, la începutul lunii, deținerile minerilor au scăzut cu 8.650 BTC față de luna precedentă.

Minerii vând BTC | glassnode

„Minerii de Bitcoin au continuat să urmărească comprimarea marjelor – prețul bitcoin a scăzut, dificultatea de minerit și energia au crescut”, a spus Joe Burnett, analist șef la firma minieră Blockware.

Cu toate acestea, la cea mai recentă ajustare automată din 28 septembrie, dificultatea minării Bitcoin a scăzut cu 2,14% – prima sa scădere din iulie.

De asemenea, rata de hash al rețelei Bitcoin se situează în prezent ușor sub vârful său recent, dar încă aproape de propriul maxim istoric, conform datelor combinate de la BTC.com și MiningPoolStats.

Elementele fundamentale a rețelei Bitcoin | BTC.com

Sentimentul investitorilor rămâne pe teritoriul „fricii extreme”

„Frica extremă” domină sentimentul investirilor pentru a 2-a săptămână consecutivă – nivel pe care îl menține de mai mult de două săptămâni, potrivit indicelui Crypto Fear & Greed. Indicele se situează în prezent la 24/100.

Indicele Crypto Fear & Greed
Exit mobile version