Bitcoin: Raportul levierului a atins un nou maxim

În ceea ce poate fi numită o săptămână dramatică pentru acțiunea prețului Bitcoin, traderii sunt nerăbdători să capitalizeze mișcările, motiv pentru care raportul levierului a atins un nou maxim istoric

Michael Bihlmayer | Adobe Stock

Raportul estimat al levierului din piața Bitcoin a atins un nou maxim istoric, conform firmei de analiză on-chain CryptoQuant. Alți metrici indică spre creșterea interesului față de levier, însă numărul lichidărilor a rămas relativ mic.

Conform resurselor furnizate de CryptoQuant, chiar dacă prețul activelor digitale a suferit o scădere majoră săptămâna aceasta, raportul levierului a atins valoarea de 0,224, stabilind astfel un All Time High. Raportul acesta funcționează prin împărțirea interesului total de pe exchange-uri, la rezervele de monede pe care le dețin. Rezultatul arată cât de mult leverage folosesc traderii în mod uzual.

Un raport mai mare, precum 0,22, indică faptul că tot mai mulți investitori își asumă riscuri cauzate de levier ridicat. Invers, o valoare mai mică – înseamnă că traderii adoptă poziții mai sigure în strategia lor de tranzacționare a contractelor derivate. Linia albastră din graficul atașat beneficiază de un trend ascendent încă din Iunie 2019.

Bitcoin: Raportul levierului a atins un nou maxim
Bitcoin: Raportul estimat al levierului | CryptoQuant

Majoritatea exchange-urilor folosesc tranzacționarea cu levier, iar FTX și Binance conduc la acest capitol. Toate platformele au căzut de acord să își reducă levierul care poate fi folosit de traderi, pentru a preveni evenimente de lichidare în masă, precum cel din luna Septembrie 2021, când poziții de long în valoare de $3,5 miliarde au fost lichidate.

În orice caz, acest lucru nu a încetinit planurile exchange-urilor de a livra tranzacționarea cu levier unei audiențe mai mari. Sam Bankman-Fried, CEO-ul FTX, a transmis printr-un mesaj postat pe twitter că Indexul FTX 20x Leveraged Bitcoin a fost listat pe Vienna Stock Exchange. Conform Wienerborse, investitorii acreditați vor putea în curând să acceseze tranzacții pe Bitcoin cu levier 20x.

În ciuda unei scăderi de peste 15% care s-a realizat săptămâna aceasta, doar jumătate de miliard de dolari a fost lichidat pe toate exchange-urile, conform datelor furnizate de coinglass. Pentru a cântări și mai bine lucrurile, adăugăm faptul că anul trecut, în luna Martie, au avut loc lichidări de $600 de milioane în doar câteva minute.

E ciudat să observăm cum raportul levierului atinge un maxim istoric, când numărul lichidărilor rămâne stabil – toate acestea, în timp ce prețul își continuă trendul descendent. Este posibil să urmeze un episod și mai volatil?

Analistul William Clemente a sumarizat răspunsul într-un mod adecvat, într-o postare publicată pe twitter:

Încă ar putea să se rezolve în sus. Tot ce știu sigur e că petrecerea abia a început

Bitcoin: Raportul interesului total al pieței futures | Glassnode
Exit mobile version