Bitcoin scade la 36.400 de dolari, rubla rusă atinge un nou minim

Situația din Rusia îi sperie pe traderi, iar criptomonedele riscă să se prăbușească. Pe de altă parte, performanța aurului este excelentă, depășind 1.900 de dolari

dalebor | AdobeStock

Bitcoin a atins marți un minim de 36.400 de dolari, cel mai scăzut preț din 3 februarie, conform TradingView.

BTC/USD, timeframe de o oră
BTC/USD, timeframe de o oră | TradingView

Volatilitatea pieței s-a intensificat după ce președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs de aproape o oră despre starea conflictului din Ucraina. Putin a recunoscut în cele din urmă două republici separatiste din estul Ucrainei și ulterior a ordonat trupelor ruse să intre în ceea ce era considerat încă teritoriu oficial ucrainean.

Acțiunile și activele de risc au reacționat negativ la știri. În mod previzibil, având în vedere teama de război la scară largă, companiile rusești au avut de suferit cel mai mult. Valoarea rublei a scăzut și ea, atingând un vârf de 85,6 per dolar – o cifră neatinsă din 2016. Sancțiunile occidentale au intensificat și mai mult pierderile.

Bitcoin se prăbușește, dar aurul crește

Un câștigător neașteptat a fost aurul, care, spre deosebire de Bitcoin, nu a suferit nicio pierdere, dovedind încă o dată statutul său de activ de refugiu.

În acest sens, analistul Holger Zschaepitz a comentat:

„Se pare că Bitcoin nu este un activ de refugiu în vremuri de criză geopolitică. Aurul digital (Bitcoin) a scăzut sub 37.000 de dolari, aurul „analogic” a urcat la 1900 de dolari. Corelația dintre aurul digital și analogic este acum chiar negativă. Ideea că aurul digital este o modalitate mai bună de a scăpa de fluctuațiile activelor de risc s-a dovedit falsă după evenimentele din Ucraina”.

De la începutul anului XAU/USD a crescut cu peste 6%, în timp ce BTC/USD a scăzut cu 23%.

Michael van de Poppe a adăugat:

„Este minunat să vezi cât de bine se descurcă aurul în aceste vremuri incerte. Se mișcă încet în sus, în timp ce activele de risc, cum ar fi acțiunile și Bitcoin, sunt în dificultate.”

Zschaepitz a adăugat că investițiile ETF au fost în creștere în februarie.

Ochii traderilor de Bitcoin sunt atenți nu numai asupra Rusiei, ci și asupra norilor de furtună care se formează pe piețele asiatice. În China, am văzut două zile de scăderi semnificative pentru unele dintre cele mai mare acțiuni, inclusiv Tencent, în urma știrilor despre o intervenție de reglementare iminentă a guvernului.

„39.600 de dolari reprezintă acum o rezistență cheie pentru Bitcoin”, a declarat marți analistul Matthey Hyland.

El a adăugat că MACD (Convergența / Divergența Mediilor Mobile) de pe graficul de trei zile este pe cale să experimenteze o încrucișare bearish, în contrast direct cu speranțele anterioare că o erupție bullish ar putea precede un impuls ascendent pentru Bitcoin.

Sentimentul general al pieței a fost, de asemenea, afectat. Indicele Crypto Fear & Greed a scăzut la 20/100, în intervalul de „frică extremă”.

Indicele Crypto Fear & Greed | Alternative.me
Exit mobile version