Bitcoin a scăzut sub 20.000 de dolari în urma propunerii bugetare a lui Biden

Fluxul de știri negative din această săptămână a determinat scăderea prețului Bitcoin, dar analiza datelor on-chain sugerează că există potențial de redresare

Bitcoin a scăzut sub 20.000 de dolari în urma propunerii bugetare a lui Biden

Pe 10 martie, prețul Bitcoin a înregistrat o scădere sub prețul de 20.000 de dolari, ceea ce nu s-a mai întâmplat de aproape două luni. Această scădere a urmat după anunțul celei mai recente propuneri de buget din partea președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, dar și din cauza apariției noutăților despre prăbușirea „băncii-crypto” Silvergate.

Prețul BTC a atins un minim de 19.613 dolari înainte de a se recupera ușor până la nivelul de 20.000 de dolari. Cu toate că a avut un început puternic în 2023, BTC a înregistrat o scădere semnificativă de până la 5% în doar o oră pe 3 martie, ceea ce se crede că este o urmare a incertitudinilor legate de banca Silvergate. De atunci, prețul Bitcoin nu a prezentat încă semne semnificative de recuperare.

Luna martie a început cu un trend descendent datorită reapariției temerilor inflaționiste. În mod special, pe data de 7 martie, comentariile făcute de Jerome Powell, președintele Rezervei Federale din Statele Unite, au crescut convingerea pieței cu privire la o creștere cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii, la viitoarea întâlnire a comisiei Rezervei Federale (FED), programată pentru perioada 22 – 23 martie.

În data de 8 martie, transferul de active în valoare de 1 miliard de dolari în Bitcoin către guvernul SUA, care au fost confiscate de la Silk Road, a stârnit temerea unei vânzări masive. Mai târziu în aceeași zi, cea mai mare bancă ce acceptă crypto, Silvergate, a confirmat că se prăbușește și intenționează să-și lichideze voluntar pozițiile în criptomonede. Evenimentele săptămânii au determinat ca prețul Bitcoin să atingă un minim de două săptămâni de 20.050 de dolari.

Creșterea sentimentului pesimist ar putea împiedica o potențială revenire

În urma unei serii de știri negative și a scăderilor de preț, indicele premium Coinbase al CryptoQuant – care măsoară diferența dintre prețurile de tranzacționare de pe Coinbase și Binance – a înregistrat o scădere semnificativă. Un nivel mai ridicat reflectă o cerere mai mare pentru criptomonede în SUA, în comparație cu restul lumii. Pe măsură ce știrile negative continuau să apară, acest indice a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni în dimineața zilei de 9 martie.

Indicele Coinbase premium | CryptoQuant
Indicele Coinbase premium | CryptoQuant

Compania de analiză on-chain Santiment a raportat că frica, îndoiala și incertitudinea (FUD) se instalează pe piețe, crescând „probabilitatea” de creșteri și scăderi contrare a prețurilor în această „perioadă de incertitudine”.

Cu toate acestea, rata de finanțare pentru swap-urile perpetue BTC rămâne neutră, fără lichidări majore pe piața futures, ceea ce nu indică un bias negativ puternic care ar putea declanșa un short squeeze. Cu toate acestea, indicele Fear and Greed a scăzut la un minim de două luni de 44, dar rămâne peste nivelurile istorice de revenire de la 10 la 25. Acest lucru sugerează că orice creștere în preț este probabil să fie temporară.

În ciuda sentimentului negativ prevalând pe piață, datele on-chain dezvăluie o acumulare pozitivă de către două dintre cele mai importante părți implicate în lumea crypto: minerii și balenele. Minerii de Bitcoin și-au mărit constant rezervele începând cu începutul anului 2023, ajungând acum la un nivel apropiat de maximul ultimelor șase luni. De asemenea, conform datelor Glassnode, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de portofele Bitcoin care dețin peste 1.000 de BTC.

Prețul on-chain al BTC, care reprezintă media zilnică a dolarilor mișcați prin rețeaua Bitcoin, se situează în prezent la 19.800 de dolari. Istoric, aceasta a format o linie pivot crucială între tendințele bullish și bearish. Dacă prețurile scad sub acest nivel, ar putea anula creșterile de la începutul anului 2023 și arunca piața înapoi într-o tendință bearish pe termen lung.

Majorarea ratei dobânzii de către FED

Majoritatea traderilor urmăresc îndeaproape următoarea majorare a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, deoarece aceasta reprezintă un factor important în procesul lor de luare a deciziilor. Dacă indicele prețurilor de consumator este raportat mai mare decât se aștepta pe 14 martie, acest lucru ar putea conduce la un mediu de risc crescut pe piețele globale înaintea reuniunii Federal Reserve din finalul lunii.”

Din punct de vedere tehnic, perechea BTC/USD a scăzut sub minimele din luna februarie de 21.400 de dolari, ducând la scăderi mai mari sub nivelul de suport de 20.650 de dolari. Deoarece acest nivel de suport a fost depășit, perechea poate intra într-o tendință descendentă către minimele din 2022. Înregistrarea unor închideri zilnice consecutive sub acest nivel ar fi un indicator puternic al pieței bearish.

Graficul BTC/USD | TradingView

Multitudinea de știri negative într-un context macroeconomic bearish a dus la o creștere a volatilității pieței, ceea ce ar putea alimenta un salt în sus pe termen scurt. Cu toate acestea, reacția pieței la raportul CPI și decizia privind rata dobânzii a Federal Reserve din martie vor fi cruciale pentru traderii ce doresc să deschidă poziții.

Exit mobile version