Bitcoin: scăderea de azi a cauzat lichidări de peste $1 miliard

Andrii Yalanskyi | shutterstock

Pe parcursul dimineții de azi, Bitcoin a suferit o scădere de 10 procente, cauzând lichidări de 1,5 miliarde de dolari în rândul pozițiilor de cumpărare, de pe piața futures.

Ce sunt contractele Bitcoin futures?

Contractele futures imită prețul activului de care sunt legate. În cazul de față, contractele futures pentru Bitcoin imită prețul BTCUSD. Adoptarea unei astfel de poziții nu adaugă sau scoate monede Bitcoin propriu-zise din portofelul celui care le speculează.

Folosind o comparație rigidă dar ușor de înțeles: putem spune că futures contracts sunt ca pariurile față de prețul viitor al monedei digitale. Pozițiile futures se împart în două categorii și au un preț de lichidare, după cum urmează:

Lichidarea: fiecare poziție futures are un capital colateral depus pe platformă care protejează exchange-ul de o balanță negativă în contul traderului. Atunci când adoptă o poziție de long, proprietarul poziției are un preț de lichidare în sensul opus al pieței. Cu alte cuvinte, în cazul în care traderul pariază pe long (creștere) – iar prețul BTCUSD scade – poziția lui de cumpărare va fi invalidată, declarată ca fiind pierdută și închisă (lichidată) la un preț pe care îl știe în prealabil. Reciproca se aplică și pentru pozițiile de short, care devin pierzătoare în cazul în care prețul crește suficient de mult.

Revenind la acțiunea prețului, pe care Bitcoin a afișat-o azi: lichidările de peste un miliard care au avut loc, au provenit din invalidarea și închiderea forțată a pozițiilor de long, deschise de cumpărători la un preț prea mare. Cumpărătorii au fost forțați să-și închidă pozițiile de long pentru că prețul a scăzut prea mult împotriva lor.

Bitcoin: scăderea de azi a cauzat lichidări de peste $1 miliard
@lawmaster | twitter

Aproape 800 de milioane de dolari din aceste poziții au fost lichidate pe Binance și Bybit, exchange-urile unde participanții la piață tind să adopte pariuri cu expunere prea ridicată.

@lawmaster | twitter

În termeni procentuali, Bitcoin nu a fost singurul care a pierdut 10% din valoarea totală: acest procent din interesul total al pozițiilor futures s-a lichidat doar pe Binance, urmat de 8,6% pe Bybit și 7,7% pe Huobi.

Pentru analize tehnice, în care puteți găsi nivele de interes, precum support și rezistență, recomandăm:

Exit mobile version