Bitcoin: O simplă scânteie și prețul explodează. Ce urmărim săptămâna aceasta?

Acțiunea prețului Bitcoin nu a impresionat investitorii în 2022, însă piața arată că numărul pariurilor asupra următoarei mișcări - crește - și lucrurile devin din nou interesante

Wirestock | Adobe Stock

Bitcoin începe o nouă săptămână într-o zonă ușor problematică a prețului, însă susținerea statisticilor fundamentale continuă să crească. Este posibil ca rezistența de la $50,000 să fie din nou depășită?

Episodul corectiv pășește în a treia lună, ca perioadă de timp pe care se întinde, frustrându-i astfel pe mulți investitori – însă analiștii spun că vânzătorii oportuniști vor fi în cele din urmă prinși în capcană.

Având în vedere că inflația stabilește noi maxime în Statele Unite și că parlamentarii vor face public debate-ul asupra sectorului minier săptămâna aceasta, există o mulțime de motive pentru a întâmpina volatilitate.

În orice caz, pare că Bitcoin este foarte capabil să producă o surpriză tocmai atunci când majoritatea economiștilor se așteaptă cel mai puțin.

În articolul curent, crypto.ro analizează cinci factori fundamentali care trebuie urmăriți pe parcursul săptămânii, în piața BTC.

Bitcoin: O simplă scânteie și prețul explodează. Ce urmărim săptămâna aceasta?
BTCUSD: Niveluri de interes, Support și Rezistență | Bitstamp

Bitcoin ține în frâu o închidere săptămânală importantă

Bitcoin pare foarte lipsit de interes să tranzacționeze chiar și cele mai apropiate niveluri de rezistență, pe măsură ce începem o nouă săptămână.

După un weekend de consolidare, în care acțiunea prețului nu s-a făcut remarcată, paritatea BTCUSD stabilește noi minime locale, pe timeframe-urile mici, evitând astfel rezistența de la $44,000.

Având în vedere că Wall Street nu e la birou pentru că sărbătorește Martin Luther King Day, ziua de luni ar putea fi confundată cu o continuare a weekend-ului, înainte ca piața să dovedească o direcție clară.

Cu toate acestea, Bitcoin a reușit să încheie cu bine ultima săptămână, în dreptul unui nivel crucial, identificat de traderul și analistul Rekt Capital, furnizând informații valoroase pentru cumpărători.

O închidere săptămânală peste $43,100 ar putea fi un semn bun de confirmare că BTC continuă să crească de aici – a scris el într-un mesaj postat duminică, alături de graficul atașat mai jos

Transformându-se în support pe timeframe-ul Weekly, BTC confirmă o revenire în intervalul $43,100 – $51,800

BTCUSD: Niveluri de interes propuse de Rekt Capital

O scădere ulterioară a trimis prețul crypto-monedei la $41,850 pe Bitstamp, preț care reprezintă minimul local și la data editării acestui articol.

La fel de optimist dar precaut este și Crypto Ed NL, care urmărește o potențială creștere la $44,000, precum cea de săptămâna trecută – impuls pe care vânzătorii au reușit cu succes să-l țină în frâu.

Chiar dacă este devreme să spun asta, mi se pare că seamănă cu mișcarea de continuare a săptămânii trecute. Țin pumnii să fie așa – a transmis analistul

Congresul American va discuta despre curățarea sectorului minier

Pe măsură ce subiectul inflație se întoarce în Statele Unite pentru a bântui atât piața bursieră cât și politicienii – Indexul Consumer Price (CPI), aflat la maximul ultimilor 40 de ani, îi afectează reputația președintelui Joe Biden.

Creșterea de 7% de la an la an a CPI-ului ar putea determina Rezerva Federală să implementeze nu mai puțin de patru majorări ale dobânzii în 2022 – conform predicțiilor Goldman Sachs de săptămâna trecută. În schimb, acest lucru ar putea să pună presiune pe activele riscante ale investitorilor.

Se pune ceva la cale în săptămânile următoare – speculează într-un mesaj Pentoshi

Săptămâna aceasta se va purta discuția parlamentarilor despre impactul asupra mediului – pe care îl are sectorul minier al crypto-monedelor.

Având în vedere că o parte semnificativă a ratei de hash vine din Statele Unite, orice politici ostile adoptate de guvern vor crea un efect puternic negativ asupra sentimentului. În cazul în care situația din China din Mai 2021 se repetă – atunci rezultatul pe care îl lasă asupra ratei de hash nu va fi deloc unul bun.

După cum am evidențiat într-unul din ultimele articole, rata de hash și-a revenit complet după evenimentele anului trecut, reușind să stabilească un nou maxim istoric.

Ședința, susținută de Oversight and Investigations Subcommittee, va avea loc miercuri și este intitulată Curățarea Crypto-Monedelor: Impactul Energetic al Tehnologiei Blockchain.

Bitcoin este ca un foc de tabără peste care se aruncă benzină

Volatilitatea Bitcoin scade la minimul ultimilor ani, încurajând astfel acceptarea sa în rândul activelor populare – însă nu toți investitorii se așteaptă ca volatilitatea scăzută să rămână mult timp pe piață.

Conform Indexului de Volatilitate Bitcoin, care calculează deviația standard a profitului obținut din Bitcoin între ultimele 30 și 60 de zile, Bitcoin se află în perioada cu cea mai mare lipsă de volatilitate, din Noiembrie 2020 până în prezent, la doar 2,6%.

Mișcările curente ale prețului sunt familiale cu Q4, perioada de timp dinainte ca BTCUSD să intre în price discovery odată cu depășirea ultimului ATH, de la $20,000.

Pentru Bob Loukas, trader și antreprenor, scenariul este perfect pentru a copia repetarea acestor evenimente.

Vă aduceți aminte când toată lumea tranzacționa opțiuni Bitcoin în Septembrie și Octombrie, pregătindu-se pentru super-ciclu? Acestea sunt sub apă cu vreo 80% acum – a comentat Loukas, punând accent asupra faptului că traderii de contracte derivate sunt dezamăgiți că BTC s-a îndepărtat atât de tare de $69,000

Scăderea volumului spune că urmează o perioadă de consolidare, foarte similară cu cea din Octombrie 2020. Însă cred că BTC încă mai poate să fluctueze în intervalul curent

Bitcoin: Indexul volatilității | buybitcoinworldwide.com

În timp ce mișcări neașteptate ale prețului încă trebuie să apară pe grafic după scăderea lunii Decembrie, acestea sunt cu atât mai probabile cu cât supply-ul de monede Bitcoin disponibile pe piață – a scăzut până la alt minim istoric.

Având în vedere că supply-ul ilichid de monede se află la maximul acestui ciclu, Bitcoin este ca un foc de tabără peste care se toarnă benzină – spune Miles Johal

Până și cea mai mică creștere a cererii va face flacăra să izbucnească

Johal se referă la monedele Bitcoin care sunt puse la păstrare în portofele offline, ieșind astfel din supply-ul lichid al pieței, care poate fi regăsit pe exchange-uri.

Interesul e scăzut, ca la începutul anului 2021

În timp ce piața se întreabă unde sunt cumpărătorii după o scădere de 40% a prețului, noile date arată că sectorul a avut, defapt, un interes scăzut pe parcursul întregului ultim an.

Urmărind entitățile noi care intră pe piață, TXMC, analistul Glassnode, a arătat cât de tăcută e piața Bitcoin din punct de vedere al adopției retail, din Ianuarie 2021 până în prezent.

Privind media mobilă exponențială a ultimelor 30 de zile, care urmărește numărul noilor entități on-chain, observăm că ultima creștere semnificativă a încetat la începutul primului trimestru al 2021.

De atunci, chiar dacă prețul BTC a stabilit două ATH-uri, numărul de entități noi a continuat să scadă și să se întoarcă la cifre normale, care de obicei se văd după stabilirea unui maxim ciclic.

Piețele bullish și bearish pentru Bitcoin au un profil de activitate distinct – a explicat TXMC, într-un mesaj publicat pe twitter

Din punct de vedere al activității, ultimul Bull Run s-a sfârșit în Ianuarie 2021. De atunci, s-a instaurat liniștea

Bitcoin: Numărul de entități noi on-chain | Glassnode

Datele subliniază faptul că investitorii ocazionali au uitat de Bitcoin, chiar dacă prețul acestuia a depășit noi maxime iar activitatea instituțională a rămas puternică.

Interesul căutărilor pe Google susține aceste spuse, având în vedere că intensitatea căutărilor pentru cuvântul Bitcoin – se află la nivelurile din Decembrie 2020.

Interesul de căutare al termenului Bitcoin | Google Trends

Minerii, chiar dacă sunt departe de a se afla sub apă cu investițiile, primesc un venit mai mic din taxarea tranzacțiilor, la fel ca la sfârșitul anului 2020 – respectiv 1%.

Acest indicator spune că piața retail nu a intrat încă, chiar dacă prețul seamănă cu cel din 2021. Când avem parte de adopție retail? – întreabă analistul Blockwise, citând un grafic furnizat de Glassnode

Bitcoin: Procentajul pe care minerii îl câștigă din taxe | Glassnode

Fear& Greed spune că investitorii se tem… tare de tot

Frica extremă a investitorilor, care s-a instaurat din nou pe piață odată cu trecerea în noul an, continuă – iar dacă sentimentul on-chain reprezintă un semnal după care ne putem orienta, atunci acesta spune că frica rămâne în piață.

Conform Indexului Fear& Greed, care măsoară sentimentul pieței printr-o suită de factori, situația nu a arătat aproape niciodată la fel de rău.

De la sfârșitul lunii Decembrie, indexul caracterizează sentimentul traderilor ca fiind de frică extremă, iar până acum, nicio mișcare a prețului nu a reușit să schimbe acest lucru.

Același lucru îl putem spune și despre săptămâna curentă, când Indexul Fear& Greed se situează la 22/100 – adâncit bine în zona de frică extremă a graficului.

Indexul Fear& Greed indică frică extremă în rândul investitorilor | coinglass

În mod similar, datele care arată monedele Bitcoin care s-au mutat în profit sau în pierdere, spun că speculanții nu au avut un timing bun în ultima perioadă, deoarece s-au înregistrat doar profituri nesemnificative.

Un asemenea comportament este comun în timpul scăderilor, iar o situație similară s-a putut observa și în vara anului trecut, când BTCUSD a scăzut până a întâmpinat support la $30,000.

Bitcoin: Raportul dintre profiturile și pierderile realizate | On-Chain College

Acesta este adevăratul Index Fear& Greed – a comentat contul On-Chain College, alături de un grafic furnizat de Glassnode, care arată raportul dintre profiturile și pierderile realizate

Exit mobile version