Bitcoin: Sentimentul investitorilor e la pământ. Ce urmărim săptămâna aceasta?

Nu, Bitcoin nu a murit pentru a suta oară, însă sentimentul de frică indicat de piață ar putea să vă convingă contrariul. Între timp, analiștii prezic o creștere ușoară înapoi către nivelurile superioare

Bitcoin

Bitcoin începe o nouă săptămână găsindu-i pe traderi în ipostaza de a digera impactul ultimului declin – o scădere atât de mare, încât a dus prețul la $42,000 în doar câteva minute.

O mișcare ascendentă modestă s-a instaurat pe grafic în urma scăderii, însă aceasta întâmpină rezistență la $50,000.

Un sentiment de déjà vu a pătruns în piață, iar analiștii se împacă cu ideea că sfârșitul trimestrului Q4 2021 nu va produce blow off top-ul pe care îl anticipau la începutul lunii Noiembrie.

Mai mult decât atât: unii dintre ei își fac griji cu privire la o altă potențială scădere, care ar putea să apară pe grafic înainte ca prețul activului digital să-și revină.

Ce s-ar putea întâmpla în ultimele săptămâni ale anului? Crypto.ro analizează cinci factori fundamentali care se află pe radarul oricărui trader pe parcursul săptămânii curente.

Bitcoin: Sentimentul investitorilor e la pământ. Ce urmărim săptămâna aceasta?
Graficul BTCUSD la scară macro și Bear Market-urile prin care a trecut | TechDev

Consolidare urmată de un Q1 2022 bullish?

După ce s-a apropiat de $50,000 în acest weekend, însă nu a reușit să depășească nivelul, BTCUSD tranzacționează $48,000 la data editării acestui articol.

Chiar dacă nivelul de ATH a fost stabilit la $69,000, iar punctul de minim a constituit o retragere de 40% de la vârf – pierderea este mare, dar nici pe departe nu stabilește un record istoric.

Pe măsură ce predicțiile asupra prețului se împuținează, atenția se îndreaptă în cele din urmă către o revenire a prețului în 2022.

Părerea mea este că vom consolida până la sfârșitul anului, vedem în sfârșit un regim cu rate de funding negative, după care urmează un Q1 2022 bullish – a prezis William Clemente într-unul din mesajele sale postate pe twitter

Având în vedere cascada de poziții care au fost lichidate recent, cel mai probabil traderii vor fi mai atenți data viitoare ca revenirea prețului să fie sustenabilă și în piața de derivate.

Bitcoin: Interesul total al pieței futures | Glassnode

Evenimentul de sâmbătă a reușit să reseteze interesul total pentru piața Bitcoin futures până la niveluri nemaiîntâlnite din luna Septembrie, când a avut loc o scădere asemănătoare.

Noi date ale CPI. Inflația nu stă deloc mai bine

Piețele, la nivel macro, se află deja pe muchie de cuțit, însă săptămâna curentă ar putea să pună paie pe foc, sub forma unor noi date furnizate de indexul consumatorilor (CPI).

Ținând cont că trebuia să fie publicat în luna Noiembrie, citirea indexului CPI a Statelor Unite ar putea să-i șocheze pe investitori, având în vedere că situația curentă este mult mai precară decât cea din Octombrie, când inflația arăta deja un procent de 6,2%.

Prognozele economiștilor au fost încapsulate de Lyn Alden, fondator al Lyn Alden Investment Strategy. Ea a spus că piața imobiliară, un indicator care rămâne în spate și care nu a fost luat în considerare lunile trecute, ar putea fi un factor al acestor rezultate.

Inflația a fost prezentă în titlurile știrilor și săptămâna trecută, când Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a precizat în cadrul unei ședințe că termenul tranzitorie nu mai reprezintă o descriere potrivită pentru inflație.

Bitcoin a reacționat imediat, iar cumpărătorii vor urmări cu interes noile date CPI, sperând ca prețul să aibă o reacție asemănătoare cu cea din luna Octombrie.

Crypto-moneda, în ciuda volatilității prin care a trecut, ar putea fi cel mai bun mijloc de păstrare al puterii de cumpărare, cu atât mai mult cu cât inflația e defapt mult mai mare atunci când nu sunt luate în considerare activele care nu sunt incluse în CPI.

Toate țările suferă de o inflație din două cifre, dacă aceasta este măsurată corect. Și toți au nevoie de Bitcoin mai mult decât realizează acest lucru – a avertizat luna trecută Michael Saylor, CEO al MicroStrategy

Între timp, printarea banilor, care a fost realizată în mare parte de federali, a atras criticile publicului din partea unui alt șef al statului:

Băieți, puteți să vă opriți din printat de bani? Doar faceți lucrurile mai rele – a comentat președintele salvadorian Nayib Bukele față de lucrurile spuse de Powell

Gap în piața CME Bitcoin futures

Bitcoin se confruntă cu un gap gigantic în piața futures săptămâna aceasta – unul atât de larg, încât ar putea să nu fie acoperit într-o perioadă scurtă de timp, după cum spune și Michael van de Poppe.

Având în vedere că traderii au adăugat la presiunea de scădere pe parcursul weekend-ului, piața futures ar putea constitui un target pentru momentum bullish.

Contractele CME Bitcoin futures au închis sesiunea de vineri la $53,500, cu peste $5,000 mai sus decât prețul spot al monedelor BTC, la data editării acestui articol.

După cum e tradiția, paritatea BTCUSD ar putea să se aprecieze suficient încât să închidă gap-ul, pavând astfel calea pentru o transformare a pragului de $50,000 în support și chiar a capitalizării de $1 trilion.

Va exista un gap masiv în piața CME după scăderea de astăzi – a prezis ieri van de Poppe

De cele mai multe ori, acestea sunt închise la un moment dat. Cel puțin un nivel important care merită urmărit săptămânile următoare, dacă prețul reușește să facă un bounce

CME Bitcoin futures | tradingview

Au existat câteva mișcări mici în piață pe parcursul weekend-ului, însă mă aștept ca volatilitatea adevărată să lovească atunci când începe săptămâna și americanii au din nou acces la piața de derivate – a mai adăugat van de Poppe

Investitorii aseamănă situația curentă cu Martie 2020. Sentimentul ajunge la minimul ultimelor cinci luni

Chiar dacă au trecut abia două luni de la scăderile lunii Septembrie, declinul săptămânii trecute atrage cele mai multe comparații cu evenimentele din Martie 2020.

Atunci, la fel ca și acum, virusul respirator a fost motivul principal de îngrijorare al investitorilor, din cauza căruia BTCUSD s-a depreciat dramatic cu peste 60% într-o singură săptămână.

De data aceasta, mizele nu au fost la fel de mari, făcându-i pe participanții la piață să creadă că o mini versiune a lunii Martie se desfășoară în prezent pe grafic.

O diferență semnificativă constă în compoziția pieței: în urmă cu 18 luni, traderii cu levier și influența lor asupra pieței reprezentau un fenomen mult mai mic.

Această scădere a prețului Bitcoin nu a fost condusă de sentimentul investitorilor – spune Dan Scott, CEO al exchange-ului CoinCorner

A fost condusă de pariori care au folosit prea mult levier și au fost lichidați. Sentimentul este în continuare foarte bullish

Scott este de părere că în timp ce sentimentul rămâne intact, timing-ul este cel care strică starea pozitivă și speranțele față de finalul anului 2021. În Martie 2020 am asistat la o revenire înceată și sigură de la nivelurile de minim, după care prețul a accelerat în sus după opt luni.

Între timp, privind Indexul Fear& Greed, observăm șocul pe care mulți participanți la piață îl trăiesc, având în vedere că acesta indică valoarea 16/100 și sentimentul de frică extremă – cel mai scăzut din luna Iulie până astăzi.

Frica nu a fost atât de mare de la crash-ul din Mai, cauzat de China – a mai adăugat Michael van de Poppe

Bitcoin: Indexul Fear& Greed | coinglass

Rata de hash întâmpină dificultăți la ATH

Un aspect al crypto-monedei care nu arată deloc bearish? Statisticile fundamentale ale rețelei.

Panica din rândul traderilor de monede spot și sursele media care prezintă titluri apocaliptice nu și-au putut lăsa amprenta asupra activității din rețeaua Bitcoin, subliniind astfel perspectiva pe termen lung a minerilor.

Nici măcar o scădere bruscă la $42,000 nu a fost suficientă pentru a le compromite performanța, iar rata de hash – o măsurătoare a puterii de calcul dedicate rețelei – rămâne în zona de All Time High.

Estimări diferite oferă definiții diferite față de maximul pe care rata de hash l-a înregistrat.

Conform resurselor furnizate de MiningPoolStats, rata de hash se află la cele mai mari niveluri susținute pe care le-a atins vreodată.

Media ultimelor șapte zile, pe care Blockchain.com o calculează – indică momentan o valoare de peste 163 de exahași pe secundă (EH/s), cu doar 18 EH/s mai puțin decât nivelurile înregistrate înainte ca China să interzică activele digitale.

Bitcoin: Rata totală de hash | blockchain.com

În orice caz, conform opiniei populare, prețul spot al activului digital va urmări în mod inevitabil rata de hash a rețelei.

Dificultatea, care menține protocolul Bitcoin în balanță indiferent de schimbările suferite de rata de hash, se pregătește de o creștere de sub 1% în aproximativ 6 zile.

Exit mobile version