Bitcoin: Sfârșit de Bull Market? Ce urmărim săptămâna aceasta?

Este posibil ca Bitcoin să fi devenit mai puțin interesant pentru investitori? Diferența remarcabilă dintre acțiunea prețului BTC și statisticile fundamentale ale rețelei - continuă să-și facă simțită prezența chiar și în noul an

anson_adobe | Adobe Stock

Bitcoin își începe prima săptămână completă din 2022 într-o zonă destul de familiară, aflată sub $50,000.

După ce a încheiat luna Decembrie la $47,000, cu mult sub așteptările bullish ale pieței, crypto-moneda principală a sferei are multe de oferit, știind că semnele pentru un maxim ciclic încă nu sunt de găsit.

Având în vedere că traderii de pe Wall Street se întorc în piață după un an în care bursa americană a avut cea mai bună performanță posibilă, că inflația este încă mult prea mare iar dobânzile se pregătesc de majorare – 2022 ar putea să se transforme curând într-un an interesant din punct de vedere al climatului economic – sau cel puțin asta spun analiștii.

În cele din urmă, piața este calmă în primele zile ale noului an: BTCUSD nu a produs nicio surpriză de câteva săptămâni.

În analiza curentă vom arunca o privire asupra factorilor care pot contribui la dezvoltarea prețului în următoarele zile.

Bitcoin: De ce nu mai crește prețul? Ce urmărim săptămâna aceasta?
BTCUSD: Timeframe de o zi și niveluri de support& rezistență | Bitstamp

Piața bursieră ar putea avea parte de o creștere de șase luni

Atunci când vine vorba de piața de capital a Statelor Unite, S&P 500 este cel mai bun exemplu care descrie situația.

Indexul S&P a realizat nu mai puțin de 70 de ATH-uri pe parcursul anului 2021, ducând cele 12 luni la bun sfârșit cu o performanță grozavă, chiar și atunci când activele riscante nu au mai arătat la fel de apetisante.

Dintre acestea a făcut parte și Bitcoin, care s-a tranzacționat sub pragul de $50,000, fiind marcat de evenimente notabile doar în zone de maxim locale – unde a contribuit și lichiditatea scăzută din timpul sărbătorilor.

Acestea fiind zise, politicile monetare ale băncilor centrale înclină foarte mult către o situație mai hawkish, care îi va speria pe investitori. Rezerva Federală a Statelor Unite a semnalat două majorări ale dobânzii pentru anul acesta, iar abilitatea pieței de a absorbi aceste vești – este văzută drept o încercare crucială față de performanța activelor.

În orice caz, în prima parte a anului, este posibil ca piața bursieră să-și continue ascensiunea către noi niveluri de ATH.

S&P 500: Începutul fiecărui regim monetar, introdus de Rezerva Federală | Capriole

Istoria sugerează că un început de an însoțit de creșterea dobânzilor ar putea rezulta în 6 luni de forță pentru piața bursieră – a transmis Charles Edwards, CEO al fondului Capriole

10 dintre cele 13 regimuri monetare (adică 77%), din 1950 până în prezent, au avut un impact pozitiv asupra pieței în primele șase luni, cu o medie a creșterii de 5%. Momentan, ne apropiem de începutul unui nou regim

Edwards a mai spus că chiar dacă astfel de circumstanțe sunt bune pentru Bitcoin, răsturnarea de situație ar putea semnifica faptul că piața bursieră va suferi un regres pe termen lung.

Fără o altă creștere semnificativă a economiei, este foarte improbabil ca programele de reducere a cumpărării activelor, planificate de Rezerva Federală, să aibă un impact pozitiv pe termen lung – a mai continuat analistul

Bitcoin va fi volatil în perioada aceasta, atât din cauza volatilității din piața bursieră, cât și din cauza corecțiilor cauzate de federali

Inflația se va afla din nou pe radar începând de săptămâna viitoare, având în vedere că în 12 Ianuarie va avea loc o altă ședință federală pentru determinarea CPI-ului (Consumer Price Index) lunii Decembrie.

Evoluția inflației în ultimii 25 de ani | tradingeconomics.com

$40,000 rămâne cel mai important support pentru Bitcoin

Acțiunea prețului BTC nu a furnizat foarte multe informații în ultima vreme, având în vedere intervalul definit în care și-a desfășurat activitatea.

Confruntarea dintre cumpărători și vânzători a avut un impact covârșitor asupra volatilității și pieței, în general, cu atât mai mult cu cât sentimentul de incertitudine rămâne prezent pe social media. Volumul este scăzut, interesul din partea pieței de retail, la fel, iar investitorii mari continuă să păstreze aproape nivelurile de rezistență, la care aleg să vândă.

BTCUSD: Niveluri de rezistență | @CryptoMichNL

Două niveluri consider importante pentru Bitcoin:

$48,000, cel pe care prețul îl tot respinge momentan

$49,400, cel care a cauzat ultima corecție și care ar trebui transformat în support înainte de continuarea spre $55K – a transmis printr-un mesaj Michael van de Poppe

Ținând cont de nivelurile de interes expuse mai sus de Michael van de Poppe, popularul trader al sferei crypto-twitter, TechDev, a fost de acord asupra faptului că $48,000 reprezintă un obstacol care trebuie depășit.

Cât despre scădere, van de Poppe a spus că urmărește zona aflată aproape de $40,000 și $42,000, și că acțiunea deasupra acesteia reprezintă acumulare.

BTCUSD: Predicție preț si zone de interes | @CryptoMichNL

În orice caz, știm bine că Bitcoin poate să răstoarne orice trend, chiar și în cel mai neașteptat moment.

Pentru Pentoshi, un alt analist important al sferei, există puține motive pentru a sărbători atâta timp cât prețul activului digital evoluează sub $60,000, nivel pe care nu l-a mai tranzacționat de mai bine de o lună.

Voi cumpăra numai în zone de interes, atâta timp cât ne aflăm într-un trend descendent. La nivel macro, voi păstra o perspectivă bearish în perioada în care prețul evoluează sub $58K – $60K. Însă voi fi și bullish atunci când trebuie – a descris el poziția sa față de piață

BTCUSD: Perspectivă macro | FTX

Atât Pentoshi cât și alți traderi au sugerat o pivotare a pieței către Ethereum, având în vedere evoluția pe care monedele Altcoin au avut-o în ultima vreme, oferind astfel o cale convenabilă de a reduce riscul într-o perioadă în care performanța Bitcoin lasă de dorit.

Lipsa de performanță despre care vorbim se poate observa cel mai bine în graficul dominanței Bitcoin, care a scăzut sub valoarea de 40% pentru prima dată din luna Mai, conform datelor furnizate de tradingview.

Dominanța Bitcoin | tradingview

Statisticile on-chain prezic un trend susținut al prețului

Pentru cei care urmăresc semnale bullish într-o piață cu acțiune slabă a prețului, uneltele de monitorizare on-chain oferă din plin aceste date.

Cu cât piața se îndepărtează mai mult de scăderea bruscă a lunii trecute, cu atât mai interesant arată Bitcoin din punct de vedere al unei investiții, având în vedere și trendurile istorice.

În ultimul newsletter pe care l-a publicat în 31 Decembrie, directorul Capriole, Ryan McCoy, a evidențiat schimbarea în comportamentul de vânzare al investitorilor, care se aliniază cu ultimele etape ale corecției.

Un interes particular pe termen scurt îl oferă indicatorul Spent Profit Output Ratio (sau SOPR), oferit de firma de analiză Glassnode, care arată cât de mult au câștigat sau au pierdut ultimele monede cheltuite – îndeosebi cele care s-au mișcat dintr-o adresă în alta în ultimele 155 de zile.

Bitcoin: SOPR | Glassnode

Momentan, cu un scor median aflat sub valoarea 1, SOPR arată că numărul monedelor care au fost cheltuite în pierdere – scade, indicând o potențială epuizare a vânzătorilor.

De obicei, atunci când acest indicator începe să-și stabilească o zonă de bottom după care să crească, începe un trend mult mai sustenabil din punct de vedere al prețului – a explicat McCoy

Media ultimelor 30 de zile se află sub valoarea 1, ceea ce implică faptul că prețul mediu la care monedele au fost mutate este mai mic decât prețul la care au fost cumpărate. După o corecție substanțială, acestea sunt semnele care indică ultimele etape ale scăderii curente

Bitcoin: Supply-ul total, deținut de holderii pe termen lung | Glassnode

Rapoartele extensive cu privire la comportamentul holderilor, atunci când vine vorba de BTC, indică că aceștia au rămas rezilienți asupra dorinței de a nu vinde monede.

În ciuda scăderii de 40% care a avut loc încă din luna Noiembrie, holderii pe termen lung continuă să păstreze monedele Bitcoin – a concluzionat McCoy

Ultima dată când Bitcoin s-a tranzacționat la $47K, numărul de holderi pe termen lung era cu 10% mai mic. Până în prezent observăm că s-a realizat o distribuție nesemnificativă, chiar dacă volatilitatea a fost mare. Acest lucru este bullish

Statisticile fundamentale nu au fost niciodată mai bune

Continuând din punct de vedere al veștilor bune, statisticile fundamentale subliniază încrederea pe care o are o altă parte esențială a participanților la piața Bitcoin.

Minerii, chiar dacă au văzut un ATH de $69,000, continuă să-și acumuleze monedele, în loc să le vândă.

În același timp, rata de hash se află la maxime istorice, care au fost atinse ultima dată în lunile Martie și Aprilie 2021, chiar înainte ca guvernul chinez să interzică activele digitale.

În cazul în care vechea vorbă, prețul urmărește rata de hash, rămâne validă, încrederea pe care minerii o au în evoluția pe termen lung a BTC-ului ar putea să se dovedească a fi un indicator cheie asupra direcției pe care piața o va apuca în viitor.

Acești indicatori reprezintă material fundamental și sunt mult mai importanți decât metodele mai noi de a explica dinamica prețului sau supply-ul și demand-ul. Nu pot fi ignorate datorită abilității lor de a explica susținerea instituțională și infrastructurală față de securitatea protocolului, care în momentul de față susține întreaga crypto-economie – au mai adăugat reprezentanții Capriole

Bitcoin: Rata de hash | Blockchain.com

Rata de hash vehiculează în prezent valoarea de 190 de exahași pe secundă, conform estimărilor oferite de MiningPoolStats.

Tot săptămâna aceasta, dificultatea rețelei Bitcoin are programată o creștere de 2,4% a dificultății.

Bitcoin: Dificultatea rețelei | Blockchain.com

Dificultatea reflectă competiția din climatul minier curent, iar valoarea acesteia ar putea să tatoneze în curând pragul de 25 de trilioane, pentru prima dată de la interdicția Chinei, conform datelor furnizate de Blockchain.com.

Cu fiecare creștere a dificultății se îmbunătățește și securitatea rețelei, creând astfel un ecosistem și mai robust.

Cât de sustenabilă este frica extremă de data aceasta?

În 2022, sentimentul prezent în piața Bitcoin a început dintr-o zonă neplăcută, având în vedere că Indexul Fear& Greed măsoară o valoare corespunzătoare fricii extreme.

După cum am raportat și într-una din fostele analize săptămânale, emoțiile investitorilor au devenit foarte sensibile, chiar și la cele mai mici mișcări ale prețului, în intervalul curent de consolidare.

Fear& Greed reflectă acest lucru printr-o creștere de 8 puncte pe parcursul ultimelor sesiuni de tranzacționare, dar ținând cont și de faptul că acțiunea prețului din weekend nu a fost semnificativă.

La data editării acestui articol, indexul măsoară valoarea 29/100, aflându-se tot în zona de frică.

Indexul Fear& greed | coinglass

După cum a evidențiat și Ecoinometrics, un astfel de sentiment nu a reușit să dăinuiască mult în piață.

Bitcoin s-a întors în zona de frică extremă. Istoric vorbind, acest lucru înseamnă că scăderea e limitată la 30 de zile – spunea analistul într-un mesaj, însoțit de graficul atașat

Bitcoin: Indexul Fear& Greed | @ecoinometrics
Exit mobile version