De ce Bitcoin ar putea fi în siguranță în timp ce piața bursieră globală colapsează?

Lipsa de corelație între Bitcoin și piețele financiare tradiționale și inabilitatea activului digital de a fi vândut pentru a recupera pierderi financiare - ne conduc la concluzia că prețul ar putea să nu cadă vertiginos în cazul în care există un colaps al pieței bursiere

Creativa Images | Adobe Stock

Unul dintre motivele din spatele volatilității pe care Bitcoin o afișează în mod regulat – este lipsa de întrebuințări pe care activul digital (nu) le are. Unii experți supra numesc moneda aur digital, o adevărată modalitate de a depozita valoare (store of value – în original). Alții consideră că Bitcoin este un proiect tehnologic sau un tip de software cu o rețea corespondentă.

Adopția El Salvadorului ca monedă legală de schimb a activului digital va dovedi cu siguranță funcționalitatea mijloacelor de schimb pe care Lightning Network le poate oferi. Soluția de scalare de tip Layer 2 permite transferurile instante de monede, pentru un preț incredibil de mic. Cu toate acestea, are nevoie de tranzacții on-chain în cele din urmă care să intre sau să iasă în rețeaua paralelă pe care o crează.

Pe măsură ce aceste narațiuni despre Bitcoin se schimbă de-a lungul timpului, la fel procedează și corelația dintre Bitcoin și activele tradiționale. De exemplu, au fost perioade în care BTC se afla într-o strânsă legătură cu prețul aurului.

De ce Bitcoin ar putea fi în siguranță în timp ce piața bursieră globală colapsează?
Bitcoin vs Aur în 2020 | Yahoo Finance

Scăderea abruptă a lunii Martie 2020 a fost devastatoare pentru aproape orice clasă de active, însă structura de revenire a acestora, pe parcursul următoarelor șase luni – a fost oarecum identică pentru aur și Bitcoin. În mod surprinzător, opusul acestor mișcări a avut loc în 2021, rezultând într-o corelație inversă între cele două active.

Bitcoin – un hedge față de tech stocks?

Pe de altă parte, Bitcoin a început să imite piața bursieră din Hong Kong, conform comparației cu Indexul Hang Seng. Dintre cele mai mari companii care îl constituie, se enumeră: Tencent, Alibaba, Meituan.

Bitcoin vs Indexul Hang Seng | Yahoo Finance

Această tranziție a perspectivei investitorilor, de la urmărirea metalului prețios la acțiuni tehnologice, ridică la fileu întrebarea – se va supune Bitcoin trendului descendent pe care Hang Seng l-a afișat în ultimele 90 de zile? De ce s-ar decupla chiar acum? Dacă da, va continua Bitcoin să acționeze ca un refugiu atunci când piețele corectează?

Marți, Evergrande Group, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, a anunțat că declinul semnificativ al vânzărilor a forțat compania să-și amâne plata datoriilor. Conglomeratul imobiliar are datorii de peste $300 de miliarde care, conform analiștilor, ar putea afecta întreaga piață.

In luna August, vânzările de retail din China au dezamăgit investitorii cu o creștere de doar 2,5% față de anul trecut, în timp ce investitorii se așteptau la o creștere de 7%. Evident, creșterea economică și economia în sine au fost afectate în 2020, când guvernele au reacționat la răspândirea virusului respirator.

În orice caz, cele mai influente bănci centrale s-au folosit de dobânzi aproape de valoarea zero sau chiar negative încă de la începutul primului trimestru al anului trecut (Q1 2020). Așadar, dacă economia nu reușește să prindă avânt în ciuda pachetelor de ajutor de trilioane de dolari, puse la dispoziție de băncile centrale – atunci nu mai rămân prea multe lucruri de făcut pentru a preveni o corecție a pieței bursiere și potențialele pierderi în piețele de datorii.

Problema este că deși Bitcoin a împlinit 12 ani de existență, activul digital nu a făcut niciodată față unei crize economice – cel puțin nu una care să pună piața datoriilor, în valoare de $250 de trilioane, la risc. Prin urmare, orice analiză sau estimare nu poate fi credibilă.

Bitcoin ar putea fi minor influențat de o scădere a piețelor

Crypto-moneda predominantă are un avantaj în fața piețelor tradiționale, precum cea imobiliară, cea bursieră sau piața obligațiunilor. Creditorii vor exclude din calcul aceste active în cazul în care clienții nu își achită datoriile – iar acest lucru continuă să impună presiune asupra activelor, deoarece banca sau instituția financiară nu are interesul să le păstreze.

Pe de altă parte, vorbind la modul general, Bitcoin sau alte crypto-monede nu pot fi folosite drept colateral.

Având în vedere lichidările de miliarde de dolari pe care piața Bitcoin futures le produce pe piețele de derivate – ei bine, acestea sunt doar produse sintetice. Nu există dubii că aceste evenimente vor influența prețul, însă la finalul zilei, monedele BTC propriu-zise rămân pe exchange-ul de derivate. Pur și simplu se mută din balanța cumpărătorului – în portofelul vânzătorului.

Până Bitcoin se înrădăcinează în piețele financiare tradiționale și este acceptat sub formă de colateral sau depozit, riscul sistematic pe termen mediul al crypto-monedei este mai scăzut decât cel al activelor clasice.

Exit mobile version