Bitcoin: 3 Motive pentru care Stock-to-Flow, modelul lui PlanB, va eșua

În articolul curent vom discuta trei motive pentru care predicția lui PlanB nu mai poate fi considerată exactă - și de ce nu ne putem aștepta la o creștere de 10 ori a prețului după fiecare eveniment de halving

maxtrks28 | Adobe Stock

În ultimii doi ani, modelul Stock-to-Flow, propus de PlanB, a devenit foarte faimos pe internet. Un studiu cantitativ, publicat pe planbtc.com, afișează modelul complet și prezice faptul că Bitcoin va atinge o capitalizare totală de $100 de trilioane. În mod cert, industria crypto a fost fascinată de logica simplă a modelului – și cu atât mai mult de ideea că prețul ar putea să depășească $100,000 până la finalul anului 2021.

Cu alte cuvinte, modelul Stock-to-Flow presupune că există o relație între cantitatea de metal prețios care este minată în fiecare an (acesta este flow-ul) și cantitatea minată în anii precedenți (aici fiind vorba de stock).

De exemplu, cantitatea de aur care este minată anual reprezintă sub 2% din aurul aflat în circulație (deținut de bănci private sau de persoane fizice). Va dura aproximativ 50 de ani, având în vedere rata curentă de extracție, să dublăm stocul aflat în circulație, făcând astfel din aur o marfă rară.

Ipoteza lui PlanB este următoarea: Bitcoin, care este considerat de mulți ca fiind aurul digital, ar putea să respecte relația dintre cantitatea de active aflate în circulație și cantitatea de monede minate într-un an, iar propunerea sa include un plan cartezian (cu axe logaritmice atât pe axa X, cât și Y), în care creșterea BTC-ului de-a lungul timpului respectă o ascensiune descrisă de linia de regresie.

Bitcoin: 3 Motive pentru care Stock-to-Flow, modelul lui PlanB, nu mai este de încredere
Bitcoin: Modelul Stock-to-Flow pe termen lung | buybitcoinworldwide.com

Creșterile care au avut loc din patru în patru ani s-au datorat evenimentelor de halving, care au condus la înjumătățirea recompensei pe care minerii o primesc pentru validarea unui block. Protocolul Bitcoin stipulează că la fiecare 210,000 de block-uri are loc un eveniment de halving, care înjumătățește numărul de monede BTC pe care minerul câștigător le primește.

Probabil că Satoshi Nakamoto, atunci când s-a gândit la fenomenul numit halving, a făcut-o pentru că a asumat o dublare a prețului la fiecare patru ani. Între timp, PlanB a arătat că în primii 10 ani ai existenței sale, Bitcoin s-a mișcat în jurul unei funcții exponențiale, care evidențiază faptul că cu fiecare halving, prețul s-a înzecit, nu s-a dublat.

Motivul #1

Primul motiv sună chiar așa: putem într-adevăr să ne asumăm faptul că Bitcoin va ajunge la $1 milion, din punct de vedere al prețului, până în 2039?

Bitcoin: Predicția modelului Stock-to-Flow, până în 2026 | buybitcoinworldwide.com

Un miliard de dolari pentru fiecare monedă BTC ar însemna o capitalizare de piață de $20,000 de trilioane, adică de 130 de ori mai mult decât valoarea totală a piețelor bursiere. Fără a mai menționa că în următorii ani, valoarea activului, conform acestui model, ar putea să se înzecească.

În mod cert, un asemenea preț este de neconceput, mai ales dacă avem în vedere următoarele două motive.

Motivul #2

Al doilea motiv se referă la faptul că modelul nu ia în considerare și cererea, doar raritatea activului, iar Bitcoin nu mai este în prezent singura crypto-monedă de pe piață. Dominanța acestuia se află în scădere din cauza multor proiecte emergente, care inevitabil vor lua fața aurului digital, atunci când vine vorba de atenție sau investiții.

De fapt, tocmai lipsa de a lua în considerare efectul rezultat de cerere face ca modelul Stock-to-Flow să fie incomplet: un activ rar are valoare dacă oamenii doresc să îl cumpere. O pictură realizată de un artist anonim, chiar dacă este frumoasă și face parte dintr-o colecție mai mare, nu valorează mai nimic dacă nu există un cumpărător care să o dorească.

Conform unui model de preț pentru Bitcoin, propus de Daniele Bernardi, care ia în considerare cererea pentru BTC, nu raritatea – sugerează că prețul ar putea să ajungă la $1 miliard în cazul în care există 4 trilioane de portofele care să aibă cerere – un scenariu destul de imposibil.

Motivul #3

Al treilea motiv vine din structura în sine a modelului Stock-to-Flow.

În loc să realizăm regresia de la început astăzi, ne asumăm faptul că am făcut-o la finalul fiecărei perioade de patru ani, chiar înainte de halving – iar regresia tot ar fi diferită de fiecare dată.

Bitcoin: Modelul Stock-to-Flow pe parcursul următorilor 100 de ani | Cointelegraph

Dacă am fi calculat modelul Stock-to-Flow de la finalul primului eveniment de halving, predicția acestuia ar fi indicat către capitalizarea tuturor diamantelor din lume în Septembrie 2016. Însă, la sfârșitul celui de-al doilea eveniment de halving din August 2016, linia de regresie a indicat că Bitcoin și capitalizarea sa ar putea să o echivaleze pe cea a aurului în 2021 – în timp ce prețul curent trebuie să se înzecească pentru a ajunge acolo.

În concluzie, desfășurarea prețului BTC în planul cartezian, cu două axe logaritmice, pe care PlanB le-a propus, cel mai probabil nu poate fi considerată o linie dreaptă, ci maidegrabă curbă (precizăm faptul că lipsește o descriere matematică). Linia curbă tinde să se aplatizeze cu timpul, invalidând astfel predicțiile mult prea optimiste ale modelului Stock-to-Flow, propus de PlanB.

Exit mobile version