Bitcoin: Supply-ul ilichid continuă să crească fără oprire. Ce urmărim săptămâna aceasta?

Chiar dacă a tranzacționat minimul ultimelor șase luni, Bitcoin încă este subiectul principal al unui squeeze de supply

Nuttapon | Adobe Stock

Bitcoin își începe ultima săptămână a lunii Ianuarie într-o zonă pe care nimeni nu și-a dorit-o dar despre care analiștii au avertizat în urmă cu ceva vreme: mai jos cu 50% față de ATH.

Având în vedere că tranzacționează $34,000 la data editării acestui articol, prețul activului digital s-a înjumătățit în doar două luni, și în mod natural – participanții la piață se îngrijorează că scăderea ar putea să continue.

Ținând cont și de faptul că nivelul $30,000 nu a fost depășit, Bitcoin rămâne totuși puțin mai sus decât minimul pe care l-a stabilit în vară, când China a interzis activele digitale iar BTC a suferit o scădere de la $59K la $29K.

Piețele macro au deja de furcă cu politicile monetare pe care Rezerva Federală le schimbă, iar holderii de crypto-monede trebuie să observe corelația dintre piața bursieră și activele lor digitale de acum înainte. Poate Bitcoin să schimbe acest trend?

Până acum, s-au observat câteva semne care sugerează că o revenire semnificativă a prețului ar putea să aibă loc, dar pe lângă titluri și speculații – nu totul este chiar așa cum pare atunci când vine vorba de forța afișată de Bitcoin.

În cele care urmează, crypto.ro prezintă cinci zone de interes care merită urmărite pe parcursul săptămânii curente, pentru a aduce un plus de claritate asupra direcției în care Bitcoin ar putea să se desfășoare.

Bitcoin se apropie de o zonă generațională de bottom

Urșii Bitcoin nu au ținut cont pe parcursul weekend-ului de orele de tranzacționare aflate în afara sesiunii Wall Street – și au împins prețul activului digital la un nou minim local.

De la $39,000 până la $33,000, Bitcoin nu a afișat deloc milă față de participanții noi la piață, pe măsură ce lichidările și sentimentele negative au ajuns la cote maxime.

Acum, traderii țintesc o testare a pragului de support de la $30,000, și o asociază cu o reprezentare a comportamentului pe termen scurt din piață. Alții estimează unde s-ar putea afla zona de interes, care în trecut s-a situat între $33,000 și $31,000 – niveluri care ar putea fi tranzacționate în scurt timp.

Bitcoin: Supply-ul ilichid continuă să crească fără oprire. Ce urmărim săptămâna aceasta?
Bitcoin: Raportul dintre valoarea de piață și valoarea realizată | Dylan LeClair

Analizând diferite aspecte a situației on-chain, Dylan LeClair, analist senior pentru UTXO Management, a evidențiat costul de bază al unui Bitcoin drept ceea ce el numește o zonă generațională de bottom

Costul de bază se referă la prețul agregat la care monedele Bitcoin au fost mutate de clase diferite de investitori. Calculele, atunci când sunt completate de alte date, pot oferi un indiciu asupra nivelurilor la care Bitcoin ar putea să se oprească din scăzut.

Momentan, costul de bază este $24,000. Raportul dintre costul de bază și preț, cunoscut și ca raportul dintre valoarea de piață și valoarea realizată (MVRV) – oferă suficient loc de scădere înainte să semnaleze faptul că o zonă de minim a fost găsită. 

Bitcoin: Raportul procentual dintre valoarea de piață și valoarea realizată | Dylan LeClair

Un target familial îl oferă și contractele CME futures prin gap-ul neacoperit al lunii Iulie 2021. Acesta se află la $32,000 și funcționează aproape ca un magnet pentru preț.

Adevărata acțiune a prețului va avea loc la începutul săptămânii, când se tranzacționează contractele futures și se deschide piața CME – a prezis Michael van de Poppe

Gap-urile se referă la spațiul gol care se poate observa pe graficul CME Bitcoin futures, în partea din stânga. În cazul în care prețul se tranzacționează în intervalul reprezentat de acel gol, atunci putem spune că l-a umplut. În original, acțiunea se numește gap fill.

Gap-ul din piața CME Bitcoin futures

Atenție la RSI!

Pe parcursul weekend-ului am vorbit despre RSI-ul Bitcoin, pe timeframe de o zi, indicator care se apropie de cele mai scăzute niveluri pe care le-a atins de la crash-ul din Martie 2020, până în prezent.

Aflat chiar și sub zona lui clasică de oversold, RSI-ul devine acum unul dintre cele mai convingătoare semnale pentru analiștii care vor să vadă o revenire a pieței.

Nu doar pe timeframe de o zi, ci și pe timeframe de o săptămână, RSI-ul Bitcoin se întoarce acum la zona la care a scăzut în urmă cu doi ani. Astfel, cei care l-au respectat la vremea potrivită, au profitat în mod major și s-au bucurat de o creștere incredibilă a prețului.

RSI-ul se referă la cât de supracumpărat sau supravândut este un activ la un anumit preț, iar citirea curentă a acestuia spune că nivelul $34,000 nu reflectă valoarea corectă a BTC-ului.

Pentru TechDev, un alt analist și trader popular al sferei crypto-twitter, numerele se adună, având în vedere că RSI-ul, pe timeframe de o săptămână, se află la o distanță foarte mică de zona clasică din care își revine.

Bitcoin: Perspectivă macro, la scară logaritmică, însoțită de RSI | TechDev

Iar pe timeframe de o lună, RSI-ul se apropie de cea mai bună oportunitate de a cumpăra, din punct de vedere istoric – a adăugat într-un mesaj Matthew Hyland, împreună cu graficul alăturat

Atât pe timeframe mare, cât și mic, RSI-ul indică faptul că prețul Bitcoin nu este sustenabil în zona curentă.

Bitcoin, RSI pe timeframe de o lună | Matthew Hyland

Minerii continuă să facă HODL… până acum

Un alt fenomen care ar putea să ofere un semnal important la $34,000 – este faptul că minerii preferă să nu-și vândă activele.

Ținând cont și de faptul că a scăzut peste 50% de la maximul lunii Noiembrie, BTCUSD se află acum într-o zonă echivalentă cu costul de producție al unei monede, la nivel global.

După cum am raportat într-unul din ultimele articole, costul de producție al unei monede BTC variază de la $34,000, până la $38,000 – conform ultimelor estimări, inclusiv cele împărtășite de Galaxy Digital.

În orice caz, privind datele care surprind mișcările piscinelor de minare și portofelele acestora, observăm că minerii refuză complet să-și vândă monedele, chiar dacă marja de profit devine negativă.

Un trend semnificativ de acumulare, început săptămâna trecută, nu arată până în prezent niciun semn că ar vrea să se oprească.

Bitcoin: Balanța minerilor | @TheRealPlanC

Cu toate acestea, nu toată lumea este convinsă că piața poate suporta prețurile, în cazul în care acestea continuă să scadă.

Cele mai rele scăderi pe care Bitcoin le-a avut vreodată au fost cauzate de capitularea minerilor (Decembrie 2018 și Martie 2020), când BTC a scăzut sub costul de producție al unei monede – a reiterat Venturefounder pe parcursul weekend-ului

BTC s-a aflat în poziția de risc capitulativ în Iunie, la $30K, și se află din nou în prezent, la $34K

El a inclus și costul de producție compus de Charles Edwards, CEO al Capriole.

Graficul Bitcoin și costul de producție al minerilor | Charles Edwards

Supply-ul ilichid continuă să crească

În timp ce majoritatea se îngrijorează cu privire la nivelurile la care anumite grupuri de holderi aleg să vândă – un alt analist spune că trebuie să facem zoom out pentru a observa mai bine lucrurile.

Analizând supply-ul general, Lex Moskovski atrage atenția asupra faptului că trendul monedelor care sunt inaccesibile – continuă să crească. Conform datelor furnizate de Glassnode, firma de analiză on-chain, din ce în ce mai multe monede BTC sunt mutate în portofele offline.

Pe parcursul lunii Ianuarie, în ciuda trendului descendent, convertirea monedelor BTC în supply ilichid a fost accelerată, subliniind astfel dorința investitorilor de a cumpăra la nivelurile tranzacționate în ultimele săptămâni. Se pare că vânzarea monedelor este ultimul lucru pe care și-l doresc.

Nu recomand vânzarea din panică aici, având în vedere că supply-ul ilichid continuă să crească fără oprire – prezice Moskovski

Bitcoin: Supply-ul ilichid | Glassnode

La începutul lunii curente, Glassnode a estimat că aproximativ 76% din supply-ul total a devenit deja ilichid. Până în luna Decembrie, aproximativ 100,000 de monede BTC deveneau ilichide în fiecare lună.

Singura parte care este asociată cu gălăgia și nu-și are rostul acolo – este scăderea din vară – a adăugat Moskovski despre răsturnarea de situație din luna Mai, cauzată de migrarea minerilor din China

Indexul sentimentului se află foarte aproape de minime istorice

Având în vedere scăderile, nu este deloc surprinzător faptul că sentimentul participanților la piață nu performează deloc bine.

Conform ultimelor date furnizate de Indexul Fear& Greed, performanța a trecut sub frică extremă și continuă să scadă odată cu piața spot.

La începutul lunii curente, crypto.ro a semnalat faptul că indexul a ajuns la niveluri pe care le-a mai întâlnit doar de câteva ori în istorie – și ținând cont și de faptul că acestea au fost atinse din nou odată cu trecerea weekend-ului, sentimentele negative pe care participanții la piață le simt sunt foarte clare.

Valoarea curentă de 13/100 s-a dovedit în trecut a fi o oportunitate excelentă de cumpărare, bazându-ne strict pe sentiment – Bitcoin s-a mai aflat aici doar în Martie 2020 și la minimul istoric din 2018.

Bitcoin: Indexul Fear& Greed | coinglass
Exit mobile version