Rețeaua Bitcoin transportă în medie $95,000 pentru fiecare dolar taxat

Decontarea pe care Bitcoin o realizează devine mult mai eficientă cu timpul, ceea ce înseamnă că sume mai mari de bani pot fi transportate pentru comisioane de tranzacționare mai mici

Adriansyah | Adobe Stock

Eficiența cu care rețeaua Bitcoin decontează valoare s-a îmbunătățit constant de-a lungul timpului, reușind să transmită sume tot mai mari de bani pentru comisioane din ce în ce mai mici.

Pe parcursul săptămânii trecute, rețeaua Bitcoin a transferat aproximativ $95,000 pentru fiecare $1 pe care minerii l-au impus ca taxă.

Eficiența decontării on-chain a crescut gradual încă din luna Mai, pe măsură ce tot mai mulți bani au fost transportați prin rețea în timpul Bull Market-ului.

Analistul Dylan LeClair a făcut o observație folosindu-se de datele furnizate de Glassnode. Valoarea este derivată prin împărțirea volumului de tranzacții la suma provenită din taxe.

Costul final pentru taxarea unei tranzacții a rezultat 0,001%, în timp ce valoarea totală transferată s-a ridicat la $451 de miliarde.

Conform CryptoFees, Bitcoin se află pe poziția 7 într-o listă a rețelelor care sunt ordonate după suma pe care o taxează zilnic. Media ultimelor zile se ridică la $670,000, făcându-l o alternativă mult mai ieftină decât Ethereum, Uniswap sau Binance Smart Chain.

Platforma de urmărire a taxelor raportează momentan că Ethereum procesează peste $54 de milioane în taxe zilnice, respectiv cu 99% mai mult decât Bitcoin. Bitcoin și Ethereum nu ar trebui să fie comparate din punct de vedere al decontării totale sau al taxelor, deoarece sunt crypto-monede total diferite: BTC reprezintă un store of value și un hedge împotriva inflației, în timp ce ETH este o rețea pentru contracte inteligente și pentru aplicații descentralizate.

Dacă efectuăm pentru Ethereum același calcul, pe care l-am precizat mai sus, rezultă faptul că rețeaua alternativă a decontat aproape $140 pentru fiecare dolar pe care l-a taxat.

Eficiența decontării rețelei Ethereum a scăzut, din cauză că tot mai multă lichiditate a fost transpusă pe rețea, fără ca aceasta să fie pregătită – impas care a rezultat într-un dezechilibru între cerere și ofertă, mai ales datorită creșterii DeFi și a NFT-urilor din ultimul an.

Conform Bitinfocharts, taxa medie pentru o tranzacție în rețeaua Bitcoin este de $2,15, la data editării acestui articol. În comparație cu Ethereum, taxa medie este mult mai mare – aproximativ $43. După cum am raportat astăzi, taxele impuse de Bitcoin au scăzut cu mai mult de 50% anul acesta.

Divergența dintre cele două taxe impuse de rețele poate fi observată în graficul de mai jos, îndeosebi de la sfârșitul lunii Iulie.

Rețeaua Bitcoin transportă în medie $95,000 pentru fiecare dolar taxat
Grafic cu taxa medie pe care Bitcoin (albastru) și Ethereum (roșu) o impun | BitInfoCharts

Taxa pentru o tranzacție în rețeaua Ethereum poate fi ocolită folosind un protocol alternativ, de tip Layer 2. Acestea au beneficiat de o adopție crescută în ultima perioadă, apropiindu-se de o valoare totală blocată de $6,9 miliarde, conform L2beat.

Exit mobile version