Bitcoin: Urșii riscă să fie prinși în capcană dacă prețul BTC rămâne peste $50,000

Rata de hash, șocul de supply și riscul de credit al Statelor Unite sunt cele mai probabile motive ale creșterii BTC

24K-Production | Adobe Stock

Creșterea de peste 30% pe care Bitcoin a avut-o în săptămâna curentă – a devenit cel mai mare coșmar al vânzătorilor, pe măsură ce mâine are loc expirarea opțiunilor, evaluate la $860 de milioane. După ce a depășit pragul de $54,000, peste 99% din pozițiile de vânzare care au pariat pe opțiuni put – riscă să expire fără nicio valoare.

Urșii se află într-adevăr într-o poziție periculoasă, îndeosebi după ce Bloomberg Crypto Outlook a evidențiat faptul că rezistența de la $50,000 are șanse bune să fie transformată în support. Mike McGlone, strateg senior pentru Bloomberg, a citat faptul că asemenea factori încurajează o adopție crescută a activului digital, alături de o cantitate tot mai mică de monede BTC depozitate pe exchange-uri.

De asemenea, Bloomberg a adăugat faptul că investitorii tradiționali sunt îngrijorați față de Guvernul Statelor Unite, care se poate confrunta cu inabilitatea de a plăti datoriile – care se află la cel mai alarmant nivel din ultimii șase ani. Mai mult decât atât – contractele credit-default swaps, care sunt menite să protejeze investitorii de întârzierea unei plăți și funcționează asemănător cu asigurările pe care le cunoaștem – au crescut la 27 de puncte, de la baza de 4 puncte pe care au format-o la mijlocul lunii Septembrie.

Bitcoin: Urșii riscă să fie prinși în capcană dacă prețul BTC rămâne peste $50,000
BTCUSD, timeframe de o zi | Bitstamp

Un alt indicator crucial care cu siguranță a alimentat creșterea săptămânii curente este rata de hash a rețelei Bitcoin, care estimează puterea computațională pe care o folosesc minerii ca să valideze block-urile. Capacitatea ratei de hash a suferit o scădere majoră în luna Mai, când China a interzis produsele și serviciile criptografice pe teritoriul țării. Ulterior, la începutul lunii Iunie, guvernul chinez a decis să interzică minarea crypto-monedelor prin orice mijloc – decizie care i-a determinat pe mulți mineri să intre în offline, afectând rata de hash.

Bitcoin: rata totală de Hash din ultimii 3 ani, valori neprocesate | Blockchain.com

Săptămâna aceasta, cumpărătorii au ținut cont de aceste condiții favorabile și au împins prețul Bitcoin până la cele mai mari nivele din 12 Mai – respectiv $55,800. Cât despre expirarea opțiunilor care are loc mâine, în valoare de $860 de milioane – urșii au nevoie de un miracol ca să ducă prețul activului digital sub $50,000, pentru a evita pierderi semnificative.

Valoarea opțiunilor care expiră în 8 Octombrie | bybt.com

După cum sugerează și graficul de mai sus, urșii au plasat pariuri în valoare de $400 de milioane pentru ziua de mâine, însă se pare că au fost luați prin surprindere, deoarece 99% dintre pozițiile lor de vânzare vor expira fără nicio valoare.

Cu alte cuvinte, dacă Bitcoin rămâne peste $54,000 mâine, 8 Octombrie, doar $2,7 milioane de poziții neutre-spre-bearish (put options) vor fi activate la data expirării. Dreptul de a vinde Bitcoin la $50,000 devine lipsit de valoare dacă activul digital este tranzacționat deasupra acelui preț în 9 Octombrie, la ora 11 dimineața.

Interesul taurilor și al urșilor se află în echilibru

Raportul de 1,16 între pozițiile call și put reprezintă mica diferență dintre pozițiile de cumpărare (call), în valoare de $465 milioane și opțiunile put, în valoare de $400 de milioane. Deși cumpărătorii sunt favorizați, perspectiva largă are nevoie de o analiză mai detaliată pentru că unele pariuri sunt neplauzibile, considerând prețul curent. 

În cele ce urmează discutăm scenariile cele mai probabile în expirarea opțiunilor de mâine. Dezechilibrul care favorizează oricare dintre cele două tabere – reprezintă profitul teoretic. Cu alte cuvinte, în funcție de prețul tranzacționat la data expirării, cantitatea contractelor call și a contractelor put care devin active – variază astfel:

Aceste estimări sunt aproximative și consideră exclusiv pozițiile call ca fiind folosite pentru pariuri bullish – iar pozițiile put, folosite pentru pariuri neutre sau bearish. Așadar, este posibil ca investitorii să fi folosit strategii mai complexe care implică diferite dăți de expirare.

Într-un fel sau altul, urșii sunt făcuți praf

Pentru a pune cap la cap lucrurile, taurii Bitcoin au un control absolut asupra expirării contractelor options, care au loc mâine. Simultan, aceștia au suficiente motive să nu marcheze profit și să mențină prețul peste $54,000. Pe de altă parte, urșii au nevoie de o scădere de 10%, sub $50,000, pentru a evita o pierdere cumulativă de $370 de milioane.

În orice caz, trebuie luat în considerare faptul ca atunci când Bull Market-ul se află în desfășurare, precum cel pe care îl vedem în prezent pe piața Bitcoin, cantitatea de efort pe care un vânzător trebuie să o depună ca să lichideze poziții de long – este imensă și ineficientă. Și mai simplu spus: dacă nu apare nicio surpriză până mâine, BTCUSD ar putea să-și continue creșterea către noi orizonturi.

Exit mobile version