Bitcoin: Vânzătorii aplică presiune. Prețul BTC găsește support la $41K

Traderii Bitcoin sunt de părere că $43,600 trebuie să fie redobândit pentru a instaura din nou trendul ascendent al pieței, însă contractele derivate, respectiv BTC futures și BTC options - arată semne de stres

knssr | Adobe Stock

Nu te lupta cu trendul este o vorbă care a circulat mult în piețele financiare, însă există și alte zicale precum să nu prinzi niciodată un cuțit în cădere. Concluzia acestor expresii este aceeași: participanții la piață nu ar trebui să anticipeze întoarcerile trendului – sau și mai rău – să adauge la poziții pierzătoare.

Nu contează dacă un participant la piață tranzacționează contracte futures pentru aur, piața bursieră sau criptomonede. În ceneral, piețele sunt ciclice, iar aceste cicluri pot dura de la câteva zile până la câțiva ani. În cazul BTC, graficul de mai jos nu pare foarte promițător – iar această premisă este susținută de date.

Bitcoin tranzacționează sub $42,000. Investitorii urmăresc închiderea lunii Septembrie
BTCUSD, timeframe de 4 ore | FTX

În ultima lună, fiecare tentativă a cumpărătorilor de a depăși în sens pozitiv canalul descendent – a fost întreruptă printr-o reacție agresivă. În mod interesant, trendul indică o potențială scădere sub $40,000 până la mijlocul lunii Octombrie, care întâmplător – este și ultima zi în care Comisia SEC poate lua o decizie asupra ETF-urilor depuse de ProShares (18 Octombrie) și de Invesco (19 Octombrie).

Conform raportului săptămânal CoinShares, acțiunea recentă a prețului a determinat investitorii instituționali să intre în a șasea săptămână de cumpărare a activelor digitale. A existat o intrare de capital de aproape $100 de milioane între 20 și 24 Septembrie.

Traderii experimentați sunt de părere că Bitcoin trebuie să treacă peste $44,000 și să-l transforme în support pentru ca trendul bullish să-și revină. Între timp, datele on-chain indică o acumulare intensă din cauza supply-ului foarte redus de pe exchange-uri.

Contractele Bitcoin futures arată că traderii tind să fie bearish

Pentru a calibra sentimentul investitorilor, trebuie să aruncăm o privire asupra ratei de funding a contractelor perpetuale, deoarece acestea sunt instrumentele favorite ale pieței de retail. Spre deosebire de contractele lunare, contractele perpetuale (care se mai numesc și inverse swaps) se tranzacționează la un preț foarte apropiat de cel al pieței spot.

Rata de funding este taxată automat la fiecare opt ore celor care au poziții de long deschise, atunci când cererea are nevoie de mai mult colateral. În orice caz, atunci când situația se inversează și pozițiile de short sunt supra-expuse, rata de funding devine negativă – iar vânzătorii sunt cei care plătesc taxe.

BTC: istoricul ratei de funding | bybt.com

O situație neutră înseamnă că pozițiile de long cu levier sunt cele care plătesc o taxă mică, care variază între 0,01% și 0,03% la fiecare opt ore – echivalentul a 0,6% pe săptămână. Graficul de mai sus indică un trend bearish care a început în 13 Septembrie, când rata de funding a fost ultima dată peste pragul de 0,03%.

Raportul put/ call favorizează taurii, însă trendul s-a schimbat

Spre deosebire de contractele futures, opțiunile sunt împărțite în două segmente. Opțiunile call permit cumpărătorului să achiziționeze Bitcoin la un preț fix la data de expirare. Ca o strategie generală, acestea sunt folosite fie pentru arbitraj, fie pentru trade-urile bullish.

Între timp, opțiunile put sunt folosite pentru a proteja traderul de fluctuații negative ale prețului.

Pentru a înțelege cum sunt balansate aceste poziții aflate în competiție, interesul total al opțiunilor de call și de put este unealta care trebuie verificată.

Volumul istoric de cumpărare și vânzare al Opțiunilor, Deribit, 2021 | laevitas.ch

Indicatorul a atins valoarea 0,47 la finalul lunii August, ceea ce înseamnă că 50,000 de monede BTC au fost pariate pe opțiuni put, în timp ce cumpărătorii aveau deschise poziții de call în valoare de 104,000 BTC. De la data respectivă, diferența a început să se micșoreze, pe măsură ce contractele put au început să fie favorizate în urma expirării lunare din 24 Septembrie.

Conform piețelor Bitcoin de futures și opțiuni, pare prematur să numim perioada ca fiind bearish, însă ultimele două săptămâni n-au arătat nicio reacție bullish din partea indicatorilor de derivate. Se pare că speranțele cumpărătorilor se bazează pe aprobarea ETF-urilor – catalizator care ar putea să spargă în sens ascendent structura curentă a pieței.

Exit mobile version