Bitcoin: cel mai mare Weekly Close istoric. Ce urmărim săptămâna aceasta?

Începe o nouă săptămână cu entuziasm din partea cumpărătorilor, pe măsură ce Bitcoin se pregătește să atace rezistența de la ATH iar ETF-urile așteaptă o potențială aprobare din partea Comisiei SEC

Vitalii Vodolazskyi | Adobe Stock

Bitcoin pur și simplu refuză să scadă în acest început nou de săptămână, pe măsură ce dip-ul sub $60,000 a durat mai puțin de o oră – situație care i-a ars din nou pe urși.

După un weekend relativ calm, ieri, 17 Octombrie, a avut loc o mișcare neașteptată a activului digital: prețul a scăzut pentru o perioadă foarte scurtă de timp sub $60,000 – după care taurii au intervenit în plină forță și au propulsat prețul BTCUSD către noi maxime locale, la doar o oră diferență.

Ținând cont de această mișcare ascendentă, Bitcoin nu numai că și-a păstrat traiectoria bullish – însă a și asigurat cea mai înaltă închidere săptămânală din istoria crypto-monedei: peste $61,500.

În timp ce piața americană se pregătește de o posibilă aprobare a unui Bitcoin ETF (fond tranzacționat la bursă) – analiștii ne asigură că volatilitatea nu se încheie aici.

În cele ce urmează vom revizui 5 dintre cei mai importanți factori pentru săptămâna curentă, în care prețul Bitcoin ar putea să stabilească un nou maxim istoric, iar accesul firmelor instituționale la fonduri tranzacționate la bursă s-ar putea schimba pentru totdeauna.

Dip-ul Bitcoin a fost cumpărat în mai puțin de o oră

Chiar atunci când creșterea prețului către un nou ATH părea că întâmpină dificultăți, Bitcoin i-a surprins din nou pe participanții la piață cu o mișcare neașteptată, în ambele direcții.

După ce a pierdut pentru o perioadă scurtă de timp pragul de $60,000, taurii nu și-au făcut deloc timp să lase activul digital sub prefixul cu 6 – așa că au reacționat impulsiv și au împins cu forță prețul înapoi către maxime.

Câteva ore mai târziu, paritatea nu se afla doar peste $60,000 – ci și peste $62,000 – și a rămas în zona respectivă până la data publicării acestui articol.

Episodul corectiv nu a avut nici măcar un impact minor asupra închiderii săptămânale, pe care Bitcoin a afișat-o. În ciuda volatilității foarte ridicate, prezentă pe piața crypto – lumânarea Weekly tot a reușit să stabilească un nou record istoric.

Închiderea săptămânală la un nou maxim istoric – înseamnă că Bitcoin este pregătit să crească și mai mult – a transmis Rekt Capital într-un mesaj postat pe twitter

Analistul a adăugat faptul că următoarea fază pentru acțiunea prețului Bitcoin ar putea fi și mai volatilă decât a fost în Bull Market-urile precedente, din 2013 și 2017.

Bitcoin: cel mai mare Weekly Close istoric. Ce urmărim săptămâna aceasta?
BTCUSD, timeframe de o săptămână | Bitstamp

Pe măsură ce analiștii sărbătoresc o închidere săptămânală istorică – o potențială aprobare a ETF-ului pe teritoriul Statelor Unite ar putea să susțină și mai mult sentimentul de entuziasm.

Săptămâna aceasta ar putea să aibă loc acceptarea primului Bitcoin ETF, dacă Securities and Exchange Commission oferă aprobarea necesară. În cazul în care acest lucru se întâmplă, diferența de $3,000 dintre prețul curent și nivelul de ATH – ar putea să fie acoperită în cel mai scurt timp posibil.

Cât despre piața contractelor derivate, rata de funding prezentă pe majoritatea exchange-urilor s-a calmat față de săptămâna trecută, liniștindu-i pe cei care se îngrijorau că prețul crypto-monedei a crescut prea mult, fără a avea parte de o susținere reală, provenită din piața spot.

Bitcoin: rata de funding din ultimele 3 luni | bybt.com

ETF-urile sunt o veste bună, însă nu pentru toată lumea

Pe măsură ce zvonurile despre o aprobare a ETF-ului din partea organelor americane de reglementare – au început să circule pe internet la sfârșitul săptămânii trecute, prețul activului digital a stabilit noi maxime pe timeframe-ul de o săptămână.

După ani în care fondurile aplicate – au fost respinse, Securities and Exchange Commission se pregătește de lansarea a două produse ETF, acoperite în contracte futures susținute de CME Bitcoin Group.

Aceste fonduri sunt precedate de o perioadă foarte lungă de cântărire a lucrurilor, pentru a lua decizia corectă, care să nu pericliteze fondurile investitorilor. În cazul ETF-urilor acoperite în monede BTC fizice – deciziile față de acestea încep de luna viitoare – și reprezintă subiectul favorit de discuție al analiștilor.

Desigur, nu există nicio certitudine sau garanție că aceste ETF-uri vor fi aprobate – iar îngrijorările unor participanți la piață, cum că investitorii ar putea fi dezamăgiți din nou – se pot observa deja.

Având în vedere că este vorba de mai multe aplicări care așteaptă aprobare – Comisia SEC mai are totuși aproximativ șase luni la dispoziție să ia o hotărâre asupra acestora.

Datele importante pentru ETF-urile Bitcoin | @ercwl

Optimismul față de o potențială aprobare și o întoarcere a sorților în favoarea pieței crypto – este în continuare factorul preferat al pieței, pe măsură ce Grayscale a confirmat că a aplicat pentru convertirea fondurilor curente – în Bitcoin ETF-uri.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) a fost un subiect important de discuție în ultima perioadă, având în vedere și faptul că s-a tranzacționat la un discount considerabil față de prețul spot al monedelor BTC. De ce? Pentru că investitorii instituționali ar fi preferat să investească într-un ETF tradițional.

Taxele unui astfel de fond reprezintă doar un exemplu dintr-o listă întreagă a avantajelor, în timp ce analiștii au evidențiat faptul că ETF-urile acoperite în contracte futures nu ar putea funcționa ca o alternativă sustenabilă, prin definiție.

Graficul de față arată de ce investitorii preferă Bitcoin în detrimentul unui ETF acoperit în contracte futures | @Schuldensuehner

În primul rând, majoritatea firmelor instituționale au acces direct la contractele CME futures. Motivul principal pentru care acestea ar prefera să tranzacționeze ETF-uri, în loc de contracte futures, ar fi să evite erorile în urmărirea prețului spot, care pot fi cauzate de: costul pentru menținerea unei poziții, abaterea de la preț, efectele cauzate de volatilitate – au transmis adminii QCP Capital, pe canalul lor de Telegram

Astfel, având un ETF acoperit în contracte CME futures, este ignorat cel mai mare avantaj al unui ETF: urmărirea prețului spot pe cât de aproape posibil

Dificultatea rețelei se pregătește de a șaptea creștere consecutivă

Factorii fundamentali continuă să impresioneze piața și în săptămâna curentă – iar dificultatea rețelei are una dintre cele mai bune statistici.

Ceea ce este discutabil cel mai important criteriu al rețelei Bitcoin – este din ce în ce mai puternic – iar mâine, 19 Octombrie, se pregătește de a șaptea închidere săptămânală la un nivel și mai mare. Ultima dată când a avut loc o creștere consecutivă atât de mare – a fost în 2019.

Această creștere va duce din nou dificultatea peste 20 de trilioane, pentru prima dată din luna Iunie.

Dificultatea rețelei | BTC.com

Această îmbunătățire vine în ciuda volatilității mari a ratei de hash, despre care se estimează că va crește din nou la 123 de exahași pe secundă (EH/s), având un exces de creștere de 140 de EH/s pe parcursul lunii curente.

Ținând cont că trendul ascendent este încă intact, îngrijorările investitorilor se diminuează, pe măsură ce Statele Unite a devenit jurisdicția principală a puterii de calcul, având cea mai mare rată de hash din rețeaua Bitcoin (peste 35%).

Șocul de supply prezice un an bun pentru 2022

În timp ce prețul Bitcoin prezice cu aproximare minunile pe care le poate face în Q4 2021, câțiva analiști deja privesc și mai departe – și folosesc datele pentru a ajunge la concluzii și mai bullish.

Willy Woo, creatorul uneltei de monitorizare on-chain Woobull, este unul dintre analiștii care prezice o situație cât se poate de roz pentru 2022.

Pe parcursul weekend-ului, Woo a evidențiat șocul de supply de care Bitcoin beneficiază în prezent – ca fiind un criteriu care alimentează o continuare a creșterii.

El a evidențiat că din punct de vedere istoric, un supply tot mai mic, care este combinat cu faptul că se află în mâinile holderilor (care nu au de gând să vândă) – crează un semnal bullish puternic.

Unealta sa, Long Term Holder Supply Shock, arată cum scenariul prezentat mai sus s-a desfășurat de mai multe ori în istoria Bitcoin.

Denumirea tehnică a acestui grafic este: 2022 va fi un an bun – a transmis Woo urmăritorilor săi

2022 va fi un an bun | @woonomic

După cum am raportat într-una din fostele analize, holderii pe termen lung controlează deja o proporție majoritară a supply-ului de BTC – situație care conduce la o așteptare generală a pieței ca noii investitori să se lupte mai sârguincios pentru monedele rămase pe piață.

Acest lucru va fi accentuat și mai mult atunci când un ETF fizic este aprobat – lucru care s-ar putea materializa până la finalul lunii Noiembrie – și ar continua pentru câteva luni și după aceea.

Balanța monedelor Bitcoin, de pe toate exchange-urile, care este monitorizată de CryptoQuants-a așezat la 2,4 milioane de monede BTC, după o scădere precipitată în luna Septembrie.

Bitcoin: rezervele de monede de pe exchange-uri | CryptoQuant

Va veni și un alt Bear Market pentru Bitcoin

Având în vedere entuziasmul față de stabilirea unui potențial top în graficul BTCUSD pe parcursul acestui an – și cât de sus ar putea fi acesta – unii analiști deja urmăresc cât de mult ar putea corecta prețul odată ce maximul este stabilit.

Din punct de vedere istoric, niciun activ nu crește doar în linie verticală – iar Bitcoin nu face excepție. Fiecare eveniment de înjumătățire al recompensei block-urilor (respectiv halving event) – a fost succedat de un an în care s-a stabilit maximul ciclic al prețului.

Mulți participanți la piață sunt de părere că anul acesta nu va fi diferit.

Așadar, stabilirea unui maxim istoric, va fi succedat, în mod natural, de un Bear Market, după cum a fost cazul și în 2014 sau 2018.

Pentru TechDev, un analist popular al sferei crypto twitter, acest support ar putea fi găsit mult deasupra celui din ultimul ciclu – respectiv pe la $60,000 – însă procesul ar trebui să înceapă înainte ca anul 2021 să fie gata.

Îmi doresc un ciclu prelungit. Cine nu-și dorește? Însă nimic din ce am văzut la scară macro – nu sugerează că se va întâmpla – i-a avertizat analistul pe urmăritorii săi

Urmăriți indicatorii. Canalul stabilit de RSI pe un timeframe de două săptămâni. În cazul în care acesta atinge valoarea de 92 – 93, am ieșit. Dacă ignori acest indicator, sperând că prețul va crește și mai mult – atunci te vei confrunta cu situația în care cei care țin cont de indicator – îți vând ție monedele

Dintr-o suită de grafice care au însoțit mesajul său, unul arată cum indicatorul RSI, setat pe timeframe de două săptămâni, a prezis cu succes fiecare vârf ciclic.

Bitcoin pe timeframe de o săptămână | @TechDev_52

Rekt Capital a continuat prin a le reaminti urmăritorilor săi că la un moment dat vor trebui să își asigure profitul.

Oamenii cred că BTC nu va avea niciodată parte de o altă corecție de 80%, pentru că este prea popular și matur – a spus el într-un mesaj postat pe twitter

Să nu uităm că a existat o corecție de 53% în urmă cu câteva luni. Într-un Bear Market puternic, corecțiile pot ajunge și până la -85%. Este foarte probabil ca unul să se instaureze după Bull Market-ul curent

În orice caz, pe parcursul weekend-ului au ieșit la iveală o mulțime de teorii față de următorul Bear Market – în special una prezentată de Dan Morehead, CEO Pantera Capital, care spunea că următoarea corecție va fi mai blândă decât celelalte.

După cum am raportat în trecut, alte unități de măsură sau modele de urmărire ale prețului – continuă să prezică o evoluție cât mai bună pentru 2022. La începutul lunii curente, PlanB, creatorul modelului Stock-to-Flow, a preconizat faptul că Bull Market-ul mai are cel puțin șase luni să se desfășoare.

Exit mobile version