Crește adopția DeFi și a alternativelor Layer 2, din cauza taxelor prea mari pe Ethereum

Din luna Octombrie, platformele compatibile cu aplicațiile din sfera finanțelor descentralizate (DeFi) - au beneficiat de un inflow record, mulțumită investitorilor și developerilor care caută un cost mai mic al tranzacțiilor

TetiSof | Adobe Stock

Tranzacțiile cu taxe mult prea mari au devenit un ghimpe în coastele investitorilor și al proiectelor blockchain, încă din 2014, când Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum, spunea despre Bitcoin: Internetul Banilor nu ar trebui să taxeze cu 5 cenți fiecare tranzacție. E cam absurd.

Derulând timpul înainte până în Noiembrie 2021 – și simpla acțiune de aprobare a unui token, care să poată fi tranzacționat pe Uniswap, a ajuns să coste $50 în monede ETH, în funcție de momentul zilei și congestionarea rețelei.

Crește adopția DeFi și a alternativelor Layer 2, din cauza taxelor prea mari pe Ethereum
Ethereum: costul mediu al unei tranzacții, în ETH | etherscan.io

Chiar și proiectele Layer 2, care inițial au fost prezentate drept soluții ale problemei legate de taxele prea mari, n-au reușit să scape de acest impediment, din cauza numărului foarte mari de utilizatori noi care intră în ecosistemul crypto în fiecare zi.

Utilizatorii migrează către rețele cu taxe mai mici

Din cauza taxelor mari care persistă pe protocolul Ethereum, un număr tot mai mare de participanți la piață migrează cu activele lor digitale către alte rețele care sunt compatibile cu Ethereum. Datele colectate de Dune Analytics arată că valoarea totală care a fost blocată în aceste rețele – se află într-un trend ascendent de la începutul lunii Octombrie.

Ethereum: valoarea totală a lichidității blocate în proiectele adiacente de tip Layer 2 | Dune Analytics

După cum indică și graficul de mai sus, Ronin a devenit cea mai folosită alternativă din ultimele luni, mulțumită jocului Axie Infinity, pentru care utilizatorii își mută activele digitale pentru a tranzacționa pe o platformă cu taxe mult mai mici sau inexistente.

Popularitatea acestui joc NFT se poate observa și în imaginea de mai jos, publicată de Token Terminal.

Câștigurile realizate de protocoale | Token Terminal

Al treilea protocol, clasat după câștigul provenit din taxe, este PancakeSwap, un exchange descentralizat construit pe rețeaua Binance Smart Chain, care oferă un cost al tranzacțiilor semnificativ mai mic decât cel prezent pe produsele și serviciile Ethereum.

Majoritatea câștigătorilor de săptămâna aceasta, din punct de vedere al valorii totale blocate, rămân protocoalele care creează competiție ETH-ului, fie că sunt construite sau nu pe această rețea – sau operează în paralel, prin funcționalități multi-chain.

Trendul din ultimele 7 zile al proiectelor care beneficiază de cel mai mare transfer de lichiditate | Token Terminal

Notional Finance, Alpha, Loopring și Abracadabra.money sunt doar câteva dintre proiectele multichain și compatibile cu Ethereum, care au beneficiat de o creștere semnificativă a lichidității blocate în ultimele 7 zile.

Cu excepția cazului în care dezvoltatorii fac ceva pentru a reduce costul ridicat al tranzacțiilor pe rețeaua Ethereum – trendul în care activele digitale se mută pe alte protocoale pentru a căuta costuri mai mici – continuă.

Exit mobile version