Creșterea Bitcoin față de Lira Turcească

BTCTRY are o performanță mult mai bună decât BTCUSD

https://pixabay.com/photos/flag-turkey-turkey-flag-4389335/

Analizăm performanța pe care Bitcoin a avut-o față de Lira Turcească în ultimii 3 ani.

Rata crescută a inflației prin care trece Lira față de Dolar a determinat această apreciere extremă a prețului. Cauza? – Neînțelegerile dintre Regimul Erdogan și Administrația Trump.

BTC și Dolarul american ating maxime record față de Lira turcească, în ciuda eforturilor depuse de banca centrală de a salva moneda națională.

Creșterea vine drept colateral al efectelor lăsate în urmă de pandemia globală și datorită politicii economice slabe susținută de Guvernul Turciei.

Creșterea Bitcoin față de Lira Turcească

În 2020, președintele Recep Tayyip Erdogan a încercat să consolideze creșterea PIB-ului cu o politică economică în două direcții.

În ultimul trimestru al anului 2019, Turcia a început să ușureze condițiile monetare printr-un program de cumpărare a datoriei guvernamentale. Programul a fost implementat după ce Erdogan l-a demis pe fostul șef al băncii centrale, Murat Cetinkaya, în iulie anul trecut. Programul avea în vedere creșterea tuturor costurilor de trai pentru turci. Murat s-a opus din motive de îngrijorare că economia s-ar putea prăbuși la sfârșitul anului.

Bitcoin / Turkish Lira

Bitcoin a avut cea mai bună performanță față de TRY, luând în considerare toate celelalte monede naționale de pe glob. Graficul de mai sus arată că BTC a crescut cu 80% mai sus față de maximul anului 2017.

„Bunele intenții” ale președintelui au creat un efect domino asupra pieței creditelor, care a cauzat o creștere a numărului de împrumuturi cu 50% în ultimele trei luni, cea mai rapidă creștere din 2008. Nevoia de monede fungibile precum Bitcoin a crescut concomitent cu importurile, slăbind și mai mult Lira turcească. Vânzarea Lirei vine în contextul în care țara încasează mai puțini dolari și euro din cauza scăderii masive a turismului și a scăderii exporturilor pe fondul pandemiei.

Exit mobile version