DeFi și DEX: exchange-urile descentralizate și agregatoarele – combustibil pentru creștere

În sectoarele DeFi și DEX, serviciile de agregare vor continua să câștige cotă de piață - în detrimentul exchange-urilor descentralizate

Putilov_denis | Adobe Stock

Finanțele descentralizate (DeFi) reprezintă un domeniu care prinde tot mai multă popularitate, în ciuda faptului că piața crypto-valutară a asistat la corecții destul de serioase în această vară. Exchange-urile descentralizate, precum și serviciile de agregare au arătat o creștere constantă în tot acest timp. Dacă ne uităm și mai atent – doar în cadrul sectorului DEX – datele arată o dominanță în creștere a agregatoarelor.

DEX – exchange descentralizat. DeFi – finanțe descentralizate. Dar ce este un agregator?

Oferă utilizatorilor o vizibilitate macro mai bună asupra lichidității și include funcționalități ușor de utilizat – precum exchange, creditare și alte funcții fintech.

DeFi și DEX: exchange-urile descentralizate și agregatoarele - combustibil pentru creștere
Exemplu de agregator DEX | 1inch

Datorită accesului ușor la aceste funcționalități, utilizatorul poate procesa fără probleme tranzacții – fără să fie nevoit să facă acțiuni complexe ca să interacționeze direct cu ecosistemul Defi sau cu un DEX.

De obicei, un agregator va căuta live în cursurile de schimb de pe mai multe DEX-uri – și va prezenta utilizatorului o listă cu cele mai bune valori pentru schimbul pe care intenționează să îl proceseze între crypto-monedele alese.

Sectorul DeFi se menține puternic

Când prețul Bitcoin a scăzut dramatic în luna Mai, unii participanți la piață s-au temut că ar putea da o lovitură majoră întregului sector crypto-grafic. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat. Câteva luni mai târziu, industria continuă să se dezvolte și sectorul cel mai promițător – DeFi – continuă să crească fulminant.

TVL – valoarea în creștere a crypto-monedelor blocate în ecosistemul DeFi | yearn.science

Între Ianuarie și Mai, volumul total de tranzacționare generat de bursele descentralizate s-a triplat de la aproximativ 100 miliarde dolari la 300 miliarde dolari. Apoi a scăzut la aproximativ 200 miliarde dolari în Iunie, potrivit CoinGecko. Între timp, în aceeași perioadă, segmentul CEX a înregistrat o creștere mult mai modestă, de la 1,2 trilioane de dolari la 1,3 trilioane de dolari.

Volumul în creștere pe sectorul DEX | Messari, DuneAnalytics, CoinGecko

Segmentul DEX a raportat, de asemenea, o absorbție a numărului de utilizatori. În prezent, Uniswap este liderul sectorului cu aproximativ 2,5 milioane de utilizatori unici – de fapt ne referim la adrese. Pe locul doi este 1inch – care are 600,000 de utilizatori, iar al treilea este Compound – cu aproximativ 360,000 de utilizatori.

Indicele DeFi de pe FTX într-un trend crescător exploziv din 2020 | TradingView

Între timp, bazele de utilizatori ale protocoalelor de împrumut și investiții – precum Compound și Aave – au crescut într-un ritm alert de la începutul anului.

Agregatoarele DEX devin tot mai populare

Datele despre sectorul DEX arată că toată creșterea a fost distribuită inegal chiar și în interiorul acestui sector. Protocoalele cu servicii de market making automatizate și cu agregatoare DEX – cum ar fi Uniswap, 1 inch, SushiSwap, sau 0x – au avut o adopție mult mai accelerată decât majoritatea celorlalte proiecte.

Volumele zilnice pe DEX-uri și agregatoare | dune.xyz/hagaetc/dex-metrics

O tendință majoră observată în ultimele luni este că tot mai mulți utilizatori preferă să utilizeze servicii de agregare externe – cum ar fi agregatoare ca MetaMask – spre deosebire de tranzacționarea directă pe DEX-uri. Ca urmare, volumul cererii și comerțul cu acest tip de servicii au crescut la rândul lor.

Agregatoarele DEX au reușit să ofere utilizatorilor rate de schimb mai bune decât cele pe care le-ar obține schimbând direct pe Uniswap, SushiSwap și alte DEX-uri. Prin urmare, utilizatorii au optat din ce în ce mai mult să folosească agregatoare în interacțiunea lor cu DEX-urile – astfel sporindu-le vânzările de servicii companiilor care oferă aceste produse. De la începutul anului 2021, ponderea agregatoarelor DEX în ceea ce privește volumul total de swap s-a dublat de la 7,5% la 15%.

Taxele mai mici sunt un motiv destul de bun

Taxele mai mici sunt unul dintre motivele pentru care utilizatorii aleg din ce în ce mai mult agregatorii DEX – în comparație cu accesarea directă a DEX-urilor. În general, două tipuri de comisioane sunt implicate în swap-uri:

💲Comisioane de tranzacționare percepute de proiecte

💰Și comisioane pe gazul necesar tranzacției – aplicate automat oricărei tranzacții din rețeaua Ethereum

Dacă se schimbă activele crypto-monetare folosind un agregator DEX, trebuie oricum plătit comisionul de tranzacționare al acelui DEX – înafară de asta, serviciile de agregare nu percep în mod normal niciun comision în plus. Cu toate acestea, agregatoarele DEX iau adesea măsuri suplimentare pentru a permite utilizatorilor să își reducă costurile cu gazele, ceea ce poate fi un impediment destul de substanțial.

Costurile necesare pentru gaz-ul tranzacției suportate de utilizatorii mai multor proiecte | DuneAnalytics

Viitorul arată bine

În ciuda tuturor obstacolelor, sectorul și sistemele DeFi funcționează remarcabil – nu există semne că dezvoltarea acestui sector va încetini prea curând.

Cu toate acestea, pe măsură ce serviciile DeFi câștigă mai multă adopție din partea maselor, competiția pentru clienți va deveni mai acerbă. Câștigătorii vor fi proiectele care oferă o eficiență mai mare, condiții mai atractive și o experiență mai bună pentru utilizator.

Exit mobile version