DeFi: Valoarea totală blocată atinge noi maxime. Prețul monedelor Metaverse pare epuizat

Prețul monedelor din sfera Metaverse începe să regreseze, în timp ce platformele DeFi înregistrează creșteri stabile care au împins valoarea totală a activelor blocate pentru lichiditate - la noi maxime

Whitehoune | Adobe Stock

În piața crypto-monedelor, sentimentul se îmbunătățește din nou în 30 Noiembrie, pe măsură ce ultima scădere l-a dus până în zona de frică extremă, conform Indexului Fear& Greed. Valoarea acestuia s-a apreciat după ce Bitcoin a găsit support-ul necesar la $54,000 și a beneficiat de o creștere de aproape 10%, ridicând sentimentul în zona de frică.

DeFi: Valoarea totală blocată atinge noi maxime. Prețul monedelor Metaverse pare epuizat
Indexul Fear& Greed | Alternative.me

În ciuda sentimentului general de frică și frică extremă, care domină piața încă de când indexul și-a început descreșterea, în 16 Noiembrie, mai multe sectoare nișate ale pieței generale a crypto-monedelor, printre care și proiectele metaverse sau protocoalele de gaming, au beneficiat de creșteri într-o zonă de All Time High.

Creșterile rapide de care aceste proiecte au beneficiat au condus piața într-o zonă de îngrijorare asupra sectoarelor metaverse și gaming, care ar putea suferi o corecție masivă pe termen scurt, dacă traderii marchează profitul și așteaptă niveluri de cerere mai importante. Totodată, această situație determină mulți participanți la piață să speculeze următorul sector al pieței care ar putea să aibă parte de o creștere rapidă a prețului.

În urma citirii datelor care ne sunt furnizate de DeFi Llama, observăm că sectorul finanțelor descentralizate (DeFi) a beneficiat constant de un momentum bullish pe parcursul ultimelor luni, pe măsură ce valoarea totală pusă la păstrare a proiectelor DeFi a ajuns la un nou ATH de $277 miliarde în 9 Noiembrie – iar momentan aceasta se află la $265 miliarde.

Valoarea totală a lichidităților puse la păstrare în ecosistemul DeFi | DeFi Llama

Creșterea acestui AUM al proiectelor DeFi vine ca rezultat al noilor protocoale care continuă să se lanseze pe rețele compatibile cu Ethereum, precum Fantom, sau pe soluții alternative de tip Layer 2, ca Arbitrum, care oferă utilizatorilor abilitatea de a efectua tranzacții contra unei taxe mult mai mici.

A crescut activitatea exchange-urilor descentralizate

Un alt factor care dovedește că activitatea sferei DeFi se află în creștere a fost aprecierea volumului de tranzacționare pe exchange-urile descentralizate (DEX-uri), precum Uniswap sau SushiSwap – exemple care au beneficiat de o creștere treptată încă de când piața a stabilit o zonă de bottom la mijlocul lunii Iulie.

Volumul tranzacțiilor pe exchange-uri descentralizate (DEX-uri) | Token Terminal

După cum se observă și în graficul de mai sus, volumul tranzacționat pe DEX-urile de top s-a întors în mod consecvent la niveluri pe care nu le-a mai vizitat decât în prima jumătate a anului 2021.

Una dintre cele mai menționabile schimbări este activitatea pe care dYdX o aduce, un exchange descentralizat pentru contracte futures și perpetuale, care și-a surprins early adopter-ii în luna Septembrie, când a oferit prin airdrop token-ul pentru guvernanță utilizatorilor care au interacționat cu protocolul.

Încă de când a fost lansat, dYdX a devenit cea mai viabilă variantă pentru tranzacționarea descentralizată a contractelor options, iar la finalul lunii Septembrie activitatea acestui DEX a fost mai mare chiar și decât cea a Coinbase, exchange-ul american centralizat.

O altă dovadă a creșterii de activitate în sectorul DeFi se găsește în graficul cu volumul împrumutat de utilizatori pe platformele de lichiditate, care în prezent se apropie de $35 de miliarde, un nou maxim.

Volumul împrumutat pe platformele furnizoare de lichiditate | Token Terminal

Acest lucru indică faptul că holderii își blochează monedele digitale pe post de colateral, pentru a primi împrumuturi care pot fi folosite mai departe în activitatea crypto sau DeFi, și sugerează că mulți se așteaptă ca Bull Market-ul să continue, în timp ce ecosistemele se pregătesc să încheie anul 2021 și să abordeze 2022 într-o manieră potrivită.

Exit mobile version