Ethereum depășește $1500, un nou ATH

Ethereum intra intr-un teritoriu nou

https://www.pexels.com/photo/round-gold-colored-ethereum-ornament-730552/

ETH/USD a stabilit marți seara, pe parcursul sesiunii americane de trading, un maxim istoric mai mare decât cel capturat în 2018. În 13 ianuarie 2018 un Ethereum valora $1400, maxim de la care prețul s-a depreciat peste 90 de procente în timpul Bear Market-ului.

În ultima analiză tehnică pe care am dedicat-o ETH-ului, prețul oscila în jurul pragului de $450. La data respectivă menționam cum ETH o poate lua pe urmele BTC-ului, câștigând atât dominanță pe piață cât și o creștere semnificativă a prețului. Lucrurile acestea se pot observa cu ușurință în graficul de mai jos șî în elementele pe care acesta le conține:

Ethereum depășește $1500

Suport si rezistenta ETHUSD

Am păstrat pe grafic liniile orizontale pe care le-am folosit în ultima analiză. Este vorba de orizontalele etichetate cu „Zonă de cerere” și „Support”. Chiar dacă este probabil ca prețul să viziteze din nou aceste nivele în 2021, scenariul acesta pare pesimist pentru viitorul apropiat, motiv pentru care nu îl expunem deocamdată. Lumânările de pe grafic a ultimelor 6 săptămâni denotă o acțiune cât se poate de Bullish, fără a indica deocamdată o slăbiciune în trend.

Orizontalele adăugate cu culoare roșie reprezintă nivele majore de rezistență de la maximul din 2018. Timeframe-ul ales este de o săptămână, ceea ce înseamnă că fiecare candelă reprezintă evoluția prețului pe parcursul a 7 zile. În partea stângă a graficului de mai sus se pot observa închiderile lumânărilor de la care aceste rezistențe pleacă: $1350 pentru săptămâna [8-15 ianuarie], preț care coincide cu cea mai înaltă rezistență a ciclului trecut și $1250 pentru săptâmăna [22-29 ianuarie], rezistență de la care a plecat cu adevărat Bear Market-ul.

Importanța acestor nivele orizontale se poate observa cu ochiul liber: odată cu prima atingere, ETH respinge nivelul $1350 în săptămâna [4-11 ianuarie] a acestui an. Chiar dacă prețul a suferit o scădere de 30 de procente, seria de Higher Lows a rămas neîntreruptă pe graficul de 1W. Următorul impuls, pe care l-a avut în săptămâna [18-25 ianuarie], a obținut pentru prima dată o închidere peste nivelul de rezistență, stabilind un nou record.

De aici n-a mai fost nevoie decât de o confirmare – pe care cumpărătorii au primit-o chiar în săptămâna următoare: candela [25 ian – 1 feb] a testat încă odată zona de rezistență dintre $1250 și $1350. Support-ul a ținut, Ethereum a obținut o închidere pe Weekly care să le convină cumpărătorilor, așa că prețul a continuat mișcarea ascendentă într-un mod cât se poate de glorios, atingând maxime de $1700 până la data scrierii acestui articol.

Pentru a înțelege mai ușor acțiunea prețului și cele explicate mai sus, adăugăm un grafic suplimentar la un timeframe mai mic, de o oră:

Graficul de mai sus are scopul de a afișa acțiunea intra-day pe care ETH a realizat-o în ultima săptămână. Timeframe-ul de o oră permite să observăm cum reacționează prețul intr-o perioadă scurtă de timp. Orizontalele albastre din partea de jos reprezintă fostul ATH din 2018. Intervalul de timp pe care ETH l-a petrecut în zona aceasta [$1250 – $1350] a fost mult mai mic în 2018 decât acum. Bitcoin și aplicațiile descentralizate nu erau la fel de populare acum 3 ani, motiv pentru care ETH nu a respins rezistența cu aceeași velocitate ca ultima dată. Văzând că Supply-ul s-a redus semnificativ, respectiv cantitatea de ETH pusă spre vânzare, și că piața nu mai are la fel de mulți vânzători, Ethereum s-a bucurat marți de stabilirea unui nou maxim.

Ce se poate întâmpla acum?

Având în vedere perioada de consolidare foarte lungă prin care a trecut ETH înainte de a face breakout – este foarte probabil ca trendul bullish să nu se oprească aici. Un prim nivel de support rămâne $1500, în cazul în care prețul corectează puțin. Dacă scăderea caută să-i scoată din piață pe cumpărătorii întârziați, atunci ETH poate retrage din nou în zona $1250 – $1350.

Exit mobile version