Ethereum: investitorii au un sentiment de anxietate pe măsură ce ETHUSD stă sub $3,000

Majoritatea traderilor nu au devenit bearish asupra prețului ETH, însă scăderea sub $3,000 crește probabilitatea unei astfel de schimbări a sentimentului

Dennis | Adobe Stock

Analiza tehnică este un subiect controversat, însă o structură cu Higher Lows este adesea interpretată ca fiind un semnal de putere al cumpărătorilor. Ieri, 28 Septembrie, Ethereum a stabilit un minim sub $2,800 pe FTX, cu 30% mai jos decât maximul acestei luni – $4,030. Totodată, prețul curent este cu 70% mai sus decât minimul din 20 Iulie – de $1,720. Pentru a înțelege dacă paharul este pe jumătate plin sau gol, trebuie să analizăm cum sunt poziționați traderii experți și traderii de retail în piața de derivate.

Ethereum: investitorii au un sentiment de anxietate pe măsură ce ETHUSD stă sub $3,000
ETHUSD, timeframe de o zi | FTX

În 24 Septembrie, autoritățile chinezești au anunțat măsuri noi pentru a împiedica adopția activelor digitale, cauzând suspendarea operațiunilor pentru Sparkpool, al doilea cel mai mare mining pool pentru ETH. Conform reprezentanților Sparkpool, măsurile au ca obiectiv să asigure siguranța activelor digitale care le aparțin clienților.

Traderii profesioniști sunt neutrii, însă frica începe să se instaureze

Pentru a stabili dacă cei mai buni traderi tind să fie bullish, un participant la piață trebuie să analizeze prețul premium al contractelor futures – cunoscut de asemenea și ca rata de bază. Acest indicator măsoară diferența dintre prețul contractelor futures și cel al pieței spot.

Contractele trimestriale pentru Ethereum sunt instrumentele preferate ale balenelor și ale fondurilor de arbitraj. Deși par complicate pentru traderii de retail din cauza datei de expirare și din cauza diferenței față de piața spot – cel mai mare avantaj pe care îl au este lipsa unei rate de funding care să fluctueze.

Ethereum: rata de bază pentru contractele pe 3 luni | laevitas.ch

Aceste contracte futures care expiră la fiecare trei luni se tranzacționează cu un preț premium cuprins între 5% și 15%, în funcție de dobânda pe care o au monedele stabile la împrumut. Prin amânarea decontării, vânzătorii cer un preț mai mare, cauzând astfel diferența de preț.

După cum se poate observa și în graficul de mai sus, scăderea activului digital sub $2,800 din 26 Septembrie a determinat rata de bază să testeze pragul de 5%.

Traderii de retail aleg de cele mai multe ori contractele perpetuale (sau inverse swaps), acolo unde o taxă este aplicată la fiecare opt ore, în funcție de partea care are nevoie de mai mult colateral (cumpărătorii sau vânzătorii). Astfel, pentru a înțelege dacă pozițiile de long sunt speriate de fluxul știrilor postate de sursele media, trebuie să analizăm rata de funding a pieței futures.

ETH: rata de funding pentru contractele futures | bybt.com

În piețele neutre, rata de funding variază între 0,01% și 0,03%. Astfel se însumează o taxă totală de 0,6% care este aplicată pozițiilor de long.

Între 1 și 7 Septembrie, a avut loc o creștere moderată a ratei de funding, însă a fost disipată la scurt timp, din cauza scăderii care s-a resimțit pe întreaga piață crypto. Cu excepția unor perioade scurte în care rata a fluctuat în sens pozitiv, indicatorul a rămas relativ lateral de la data respectivă.

Atât traderii profesioniști cât și cei de retail par neimpresionați sau afectați de scăderea recentă sub $2,800. În orice caz, situația s-ar putea schimba rapid iar frica s-ar putea instaura în piață dacă support-ul care a ținut mai bine de 50 de zile – cade.

Exit mobile version