Ethereum: Opțiunile sugerează că ETH poate tranzacționa $4,000 într-o săptămână

Traderii sunt long pe ETH, însă datele colectate din piața de derivate sugerează că pragul de $4,000 nu este prea departe pe termen scurt

Sergey Nivens | Adobe Stock

În ultimele 40 de zile, prețul Ethereum s-a aflat într-un trend ascendent în cea mai mare parte, respectând un canal în traiectoria sa. La începutul lunii Septembrie, al doilea cel mai mare activ digital al sfere crypto s-a bucurat de o creștere până la $4,000 – însă o cădere simultană a pieței a făcut prețul să viziteze din nou partea inferioară a canalului.

Ethereum: Opțiunile sugerează că ETH poate tranzacționa $4,000 într-o săptămână
ETHUSD, timeframe de două ore | FTX

În luna August, jetoanele non-fungibile au avut parte de un volum record al tranzacțiilor, îngreunând astfel rețeaua Ethereum și cauzând o creștere semnificativă a mediei taxelor, până la $40 la începutul lunii Septembrie. Deși volumul NFT-urilor a continuat să scadă, arta digitală continuă să fie generată la fiecare minut, indiferent dacă este sau nu tranzacționată.

În 13 Septembrie, Cathie Wood, CEO-ul Ark Invest, un fond american de investiții care deține $58 de miliarde în active, a declarat că Ark țintește să aloce 60% din capital în Bitcoin și 40% în Ethereum. Merită menționat faptul că Ark Invest deține o cantitate impresionantă de acțiuni Coinbase și Grayscale Bitcoin Trust. Mai mult decât atât: Wood este un susținător al ecosistemului Bitcoin de câțiva ani de zile.

Investitorii în Ethereum au avut noroc în 14 Septembrie, pe măsură ce Solana, cel mai mare competitor al ETH, a suferit o cădere de rețea, preț de 7 ore. O creștere subită a volumului de tranzacții a inundat rețeaua, rezultând în blocarea acesteia.

ETH Options Open Interest By Strike Price | bybt.com

Acesta este unul dintre multele motive care subliniază importanța upgradării la ETH 2.0, care va introduce un sistem mult mai eficient de procesare al tranzacțiilor și va reduce semnificativ costurile de operare. Într-un mod destul de curios, Ethereum a avut de-a face cu o secvență lungă de block-uri invalide, cauzate de o entitate malițioasă. În orice caz: vasta majoritate a clienților din rețea au respins atacul, făcându-l să eșueze. 

După cum se poate observa în graficul de mai sus, vânzătorii au fost prinși pe picior greșit – și 95% din pozițiile de vânzare (sau short) – au fost plasate la $3,500 sau chiar mai jos. În consecință, dacă prețul ETHUSD rămâne deasupra acestui nivel până astăzi, 17 Septembrie, ora 11 dimineața (ora României) – atunci opțiuni în valoare de doar $8 milioane vor fi activate odată cu expirarea.

O opțiune de tip put (put option – în original) reprezintă dreptul de a vinde în avans o paritate de tranzacționare, la un preț determinat care va expira la data stabilită. Așadar, o poziție put option pentru ETH la $3,000 – va expira fără nicio valoare dacă prețul rămâne peste acest nivel până la ora 11:00 AM.

Raportul long-short reflectă o situație balansată

Raportul de 0,95 dintre pozițiile de call (cumpărare) și cele de put (vânzare) reprezintă mica diferență dintre cele $173 de milioane plasate pe call, versus cele $181 de milioane plasate pe put. Majoritatea pariurilor sunt inteligent plasate, considerând că ETH tranzacționează în jurul pragului de $3,500 la data editării acestui articol.

De exemplu: dacă prețul Ethereum se află la $3,500 atunci când opțiunile expiră, fiecare contract call care este peste prețul respectiv – va expira fără nicio valoare.

Considerând prețul curent, în cele ce urmează avem 4 dintre cele mai posibile scenarii. Dezechilibrul care favorizează oricare dintre tabere – reprezintă profitul teoretic de la prețul stabilit la data expirării. Datele de mai jos evidențiază câte contracte se vor finaliza la ora 11, în funcție de prețul final:

Estimările de mai sus sunt aproximative și au fost calculate luând în considerare o strategie strict bullish pentru opțiunile call – și una bearish pentru opțiunile put. În cele din urmă, s-ar putea ca investitorii să folosească strategii mai complexe, care în mod uzual implică diferite date de expirare.

Piața se așteaptă la o volatilitate redusă săptămâna aceasta

Cumpărătorii și vânzătorii s-ar putea confrunta cu profituri foarte scăzute pe parcursul săptămânii curente, pe măsură ce expirarea contractelor options se apropie. Chiar dacă prețul nu se menține peste $3,500, lucrurile vor fi interesante.

Pentru a pune lucrurile și mai bine în perspectivă: contractele monthly options, cu expirare în 24 Septembrie, au în prezent un interes total de $1,6 miliarde. Așadar, atât taurii cât și urșii își păstrează forțele pentru săptămâna viitoare.

Exit mobile version