Ethereum ar putea avea o performanță mai slabă decât Bitcoin pe termen scurt

Quatrox Production | Adobe Stock

Din cauza incertitudinilor față de tranziția la ETH 2.0 și din cauza lipsei de interes a investitorilor instituționali față de acest activ digital – Ethereum ar putea avea o performanță scăzută față de Bitcoin pe parcursul anului curent.

Mulțumită graficului ETHBTC, care a avut o performanță crescută, Ethereum s-a apreciat față de dolarul american – cu 170% mai mult decât Bitcoin, în ultimele două luni de zile. Bull Marketul de la începutul anului a stabilit un nivel maxim de $4,300 pentru ETH, în 12 Mai. Cu toate acestea, pe măsură ce trendul bearish s-a instaurat pe piață – performanța crescută a ETHului a scăzut împreună cu prețul: în prezent acesta performează cu 25% mai slab decât Bitcoin.

Unii analiști sunt de părere că aceasta este o simplă ajustare tehnică după un raliu puternic al activului. Deși aceasta este o explicație precară, ea exclude câțiva factori importanți care s-au instaurat anul acesta în ecosistem: avansarea rapidă a concurenței smart contract și adoptarea istorică a Bitcoin ca metodă de plată.

Ethereum ar putea avea o performanță mai slabă decât Bitcoin pe termen scurt
Performanța ETH față de BTC și USD | tradingview

În chenarul galben, care cuprinde intervalul dintre 7 și 9 Iunie, am evidențiat o discrepanță majoră între performanța ETHUSD și ETHBTC: activul digital s-a depreciat major față dolarul american – însă a avut o performanță nu la fel de slabă față de Bitcoin. Pentru o înțelegere aprofundată, recomandăm un studiu separat al celor două grafice.

Competitorii Ethereum. Concurența Smart Contract

La mijlocul lunii Mai, când activele digitale se bucurau de cel mai mare volum cumulativ pe exchangeurile descentralizate – Binance Smart Chain reprezenta peste 40% din totalitatea tranzacțiilor. Chiar dacă Ethereum a rămas liderul sferei DeFi, deținând majoritatea lichidității blocate în contracte inteligente – Binance Smart Chain a atins o cotă de piață de 40% pentru DEXuri.

Volumul DEX | DeBank

Succesul sferei DeFi și creșterea în popularitate a jetoanelor non-fungibile (adică NFTurile) – au provocat o congestionare a rețelei Ethereum, care a condus la un trafic ridicat, însoțit de taxe pe măsură. Dacă în prezent aceste taxe sunt accesibile pentru că s-au redus cu 90% de la maxim, mulțumită Bear Marketului în care se află piața crypto – taxele medii depășeau $50 la începutul lunii Mai.

Această îngreunare a rețelei Ethereum a declanșat o explozie de activitate și tranzacții pe rețelele concurente – dintre care Pancake Swap a fost cel mai bine poziționat și a captat cel mai mare volum. 

Pentru a face lucrurile și mai defavorabile față de Ethereum, câteva proiecte DeFi de top și-au extins dezvoltarea și pe blockchainul celor de la Binance: Harvest Finance și 1inch sunt doar două exemple. Investitorii au crezut la vremea respectivă că trendul ascendent și adopția vor continua să înflorească doar pentru că Pancake Swap a oferit o alternativă mai ieftină – nu a fost deloc așa.

Exit mobile version