Ethereum: prețul spot nu arată prea bine însă datele din piața futures spun altă poveste

Prețul Ethereum s-a blocat într-un canal, însă datele colectate din piața de derivate arată că traderii profesioniști sunt bullish chiar dacă ETHUSD e sub $3,000

Meteoritka | Adobe Stock

Prețul Ethereum a scăzut sub support-ul de la $3,000 în 21 Septembrie, pe măsură ce piața bursieră globală prezintă un apetit lipsit de risc. ETF-ul Invesco China Technology (CQQQ) s-a depreciat cu aproape 5%, în timp ce S&P Metals și sectorul de ETF-uri miniere au pierdut 4%.

Unii analiști au indicat potențialul efect cauzat de Evergrande, o firmă foarte importantă de dezvoltare imobiliară din China. În contrast, alții blamează limita de creditare discutată în Washington – ca fiind catalizatorul volatilității din această săptămână. Drept rezultat, Indexul de volatilitate CBOE (VIX), supranumit adesea Indexul de frică al pieței bursiere, a crescut cu peste 30%, ajungând la cel mai înalt nivel din luna Mai.

În 19 Septembrie, Janet Yellen, Secretarul Trezoreriei din Statele Unite, a cerut Congresului să ridice din nou plafonul superior de îndatorare, știre pe care Wall Street Journal a acoperit-o. Yellen a sugerat că evitând acest lucru – ar putea cauza un risc major, care să genereze o catastrofă economică de proporții.

Unul dintre obiectivele majore ale piețelor tradiționale este ședința Federal Open Market Committee (FOMC) de săptămâna aceasta, care se sfârșește astăzi, 22 Septembrie. În cadrul ședinței, Rezerva Federală va semnala când plănuiește să încheie programul de cumpărare al activelor, în valoare de $120 de miliarde pe lună.

Ethereum: prețul spot nu arată prea bine însă datele din piața futures spun altă poveste
ETHUSD, timeframe de o oră | FTX

Cum afectează aceste evenimente prețul Ethereum?

Deși nivelul de $3,000 se află la pragul inferior al ultimului range de consolidare, stabilit în urmă cu o lună, ETHUSD tot se află pe plus cu 200% de la începutul anului. Valoarea monedelor ETH blocate în stake a crescut de la $13 miliarde în 2020 – la $60 de miliarde, iar sectoarele DeFi și NFT au beneficiat de o creștere impresionantă în timp ce Ethereum și-a păstrat dominanța și cota de piață.

Deși media taxelor pentru o tranzacție a depășit pragul de $20 în luna Septembrie, Ethereum tot a reușit să păstreze peste 60% din volumul exchange-urilor descentralizate (DEX). Cel mai mare concurent al rețelei, Binance Smart Chain, a păstrat un volum zilnic situat chiar sub $1 miliard, având un cost mediu de tranzacție de doar 40 de cenți.

Prețul premium pentru ETH în ultimele 3 luni | laevitas.ch

După cum se poate observa și în graficul de mai sus, prețul premium al contractelor futures a crescut până la 15% în 6 Septembrie, când ETH s-a confruntat cu rezistența de la $4,000. Cu excepția acelei creșteri, fundația prețului premium a oscilat între 8% și 12% pe parcursul ultimei luni – lucru considerat de analiști ca fiind sănătos și bullish.

Scăderea sub $3,000, realizată la deschiderea sesiunii din 21 Septembrie, nu a fost suficientă pentru a speria traderii grizonați. Și mai important: președintele Comisiei SEC, Gary Gensler, a acordat un interviu cu privire la reglementarea crypto-monedelor, care nu a avut un impact major asupra prețului ETHUSD. În cazul în care situația era mai rea de atât, prețul premium al contractelor futures avea să fie afectat.

Exit mobile version