Prețul Ethereum scade sub $3,800, însă traderii nu fac short la nivelurile curente

Rețeaua Ethereum beneficiază de o creștere de nouă ori mai mare a depozitelor în cadrul contractelor inteligente, însă un canal descendent continuă să impună presiune asupra prețului

Sergey Nivens | Adobe Stock

Chiar dacă Ethereum a atins un maxim de $4,870 în 10 Noiembrie, cumpărătorii nu mai au foarte multe motive pentru a sărbători. Creșterea de 300% pe parcursul anului 2021 a fost umbrită de scăderea de 20% pe care ETHUSD a realizat-o în luna Decembrie. Chiar și așa, valoarea pusă la păstrare în contractele inteligente ale rețelei au crescut de nouă ori pe parcursul ultimului an, ajungând la un total de $155 de miliarde.

Privind performanța ultimelor două luni, graficul nu spune toată povestea, iar capitalizarea curentă de piață, aflată la $450 de miliarde, îl transformă într-unul dintre cele mai importante 20 de active din lume, chiar în spatele conglomeratului Johnson& Johnson, vechi de două sute de ani.

Prețul Ethereum scade sub $3,800, însă traderii nu fac short la nivelurile curente
ETHUSD, timeframe de o zi | FTX

2021 ar trebui amintit pentru creșterea rapidă a exchange-urilor descentralizate, al căror volum zilnic a ajuns la $3 miliarde, o creștere de 340% în comparație cu ultimul trimestru al anului 2020. În orice caz, traderii din sfera crypto văd doar acțiunea pe termen scurt, accentuând și mai mult impactul pe care canalul descendent l-a impus.

Piața de derivate nu reflectă panică

Pentru a înțelege dacă sentimentul bearish a fost indus, trebuie să analizăm rata de funding a pieței futures. Contractele perpetuale, cunoscute și ca inverse swaps, taxează o rată încorporată la fiecare opt ore. Aceste măsuri sunt impuse pentru a evita un dezechilibru al riscului pe exchange-uri. O rată de funding pozitivă indică faptul că taurii (sau cumpărătorii) au nevoie de mai mult colateral.

În orice caz: situația aflată la pol opus apare atunci când vânzătorii (sau urșii) au nevoie de mai mult colateral, iar acest lucru face ca rata de funding să devină negativă.

Ethereum: Rata de funding din piața de derivate | coinglass

După cum se poate observa și în graficul de mai sus, rata de funding a oscilat în jurul valorii zero pe parcursul lunii Decembrie, indicând astfel un echilibru între cererea și oferta cumpărătorilor și a vânzătorilor. În cazul în care existau momente de panică, atunci acestea s-ar fi reflectat în indicatorii furnizați de piața futures.

Traderii de top își lărgesc expunerea la poziții de cumpărare

Datele furnizate de exchange-uri subliniază poziționarea netă a traderilor, între longuri și shorturi. Analizând poziția fiecărui utilizator față de piața spot, și față de contractele futures și perpetuale, putem înțelege mai bine dacă traderii profesioniști înclină în favoarea unei poziții bullish sau bearish.

Ocazional, există și discrepanțe între metodologiile folosite de diferite exchange-uri, deci perspectiva curentă interpretează schimbările mai degrabă, decât numere fixe.

Ethereum: Raportul long/ short al traderilor de top | coinglass

În ciuda corecției de aproape 10% pe care activul digital alternativ a realizat-o din 24 Decembrie până astăzi, traderii de top de pe Binance, Huobi și OKEx și-au mărit expunerea la pozițiile de long cu levier. Dar ca să fim și mai preciși, Binance a fost singurul exchange care a avut parte de o reducere modestă în raportul dintre longuri și shorturi. Numărul acesta a scăzut de la 0,98 la 0,92. În orice caz, impactul a fost compensat de traderii de pe OKEx, care și-au lărgit expunerea bullish de la 1,67 la 3,2 în numai o săptămână.

Momentan, sentimentul bearish nu se observă în piața de derivate. Conform datelor, traderii de top cumpără dip-ul, în timp ce cererea netă a investitorilor de retail pentru pozițiile de short – abia dacă s-a schimbat pe parcursul ultimei luni. În mod cert, datele acestea nu prezic dacă prețul ETH ar putea să depășească canalul descendent în care evoluează momentan, însă articolul curent sugerează că interesul de a paria pe scădere este foarte scăzut.

Exit mobile version