Head and Shoulders: patternul care semnalează vârfurile – a făcut-o și pe Bitcoin în 2021

bestforbest | Adobe Stock

Head and Shoulders este un model tehnic format din limitele prețului – un Pattern – pe care analiștii îl găsesc uneori în structura pieței, care la rândul său este creată în mod continuu de către mișcarea prețului – Price Action.

Ce este cel mai important de înțeles e faptul că toate aceste denumiri pe care analiștii și traderii le folosesc ca să descrie un pattern sau anumiți indicatori sunt de fapt descrieri ale modului în care prețul a evoluat într-o anumită zonă pe grafic.

În esență, contează să fie înțelese noțiunile de bază cum ar fi suport și rezistență, trend, acumulare, distribuție, consolidare, range, impuls, corecție. Pentru a acționa cu eficiență pe piețe este nevoie ca traderul să înțeleagă structura pieței și ce puncte cheie cedează sau opun rezistență prețului, astfel întărind anumite probabilități de evoluție în continuare.

În analiza tehnică, traderii interpretează formarea modelului Head&Shoulders (H&S) ca pe un semn puternic că o inversare a trendului este în proces de desfășurare.

Comercianții tind să se concentreze prea mult pe sincronizarea intrării corecte într-o tranzacție, dar foarte puțini se concentrează pe dezvoltarea unei strategii eficiente pentru ieșirea din poziții. 

Prin urmare, pentru ca tranzacția să fie eficientă este necesar să fie închisă de îndată ce trendul începe să se inverseze.

Patternul H&S format din cap-și-umeri este o formațiune clasică, care este considerată foarte fiabilă în identificarea unei inversări a trendului. Pe perioade mai lungi – pe timeframeuri mari – modelul H&S nu se formează des, dar atunci când se întâmplă, comercianții ar trebui să fie atenți și să acționeze în consecință.

Să explorăm câteva moduri de a identifica modelul H&S și când e cel mai eficient de acționat în funcție de acesta.

Elementele de bază pentru patternul Head&Shoulders

Formațiunea H&S se formează după un ciclu de valuri bullish și indică faptul că devine tot mai probabil să se clădească o inversare de trend în structura pieței. După cum indică și numele, formațiunea are ca elemente un cap, un umăr stâng, un umăr drept și o linie a gâtului. Când patternul se finalizează, trendul inversează de obicei direcția.

Head&Shoulders: patternul care semnalează vârfurile - a făcut-o și pe Bitcoin în 2021

Head and Shoulders – pattern care indică vârful unui trend

În vârful unde se formează umărul stâng, traderii marchează primele profituri și acest lucru are ca rezultat un declin în preț. 

Structura pieței formează primele minime, dar nu este încă un semnal suficient de puternic pentru a provoca o schimbare de trend.

Prețurile mai scăzute atrag din nou cumpărătorii, deoarece trendul este încă pe creștere. Cumpărătorii reușesc să ridice prețul peste umărul stâng, dar nu sunt capabili să susțină tendința ascendentă.

Încă o rundă de marcare a profitului de către tauri, împreună cu intrarea în poziții Short de către traderii contra-trend împinge prețul în jos pe un val de scădere. A doua respingere de la vârf. Capul tocmai a fost format. 

Valul găsește suport în apropierea minimelor anterioare. Unirea acestor două zone minime printr-o linie de trend, oferă linia gâtului.

După ce prețul reușește să mențină zona de suport și revine de la această zonă a gâtului înapoi în sus, taurii fac încă o încercare de a relua trendul general ascendent. 

Pe măsură ce valul de creștere se apropie de zona de rezistență apropiată de umărul stâng – de unde a respins mai devreme – alte ordine de vânzare încep să fie executate în piață atât de cei care marchează profit la Longs cât și de către cei care deschid poziții Short. Acest lucru începe să slăbească și mai mult trendul de creștere, până la o eventuală epuizare totală.

Acest ultim vârf creat ca Lower High față de capul patternului formează umărul drept și este de multe ori în aceeași zonă de preț cu umărul stâng. Mișcarea ascendentă se inversează și vânzarea prinde momentum. În cele din urmă, urșii reușesc să împingă prețul sub linia gâtului. 

Este de menționat că traderii smart money urmăresc să vândă Lower High-ul care devine al doilea umăr, atunci când se formează, anticipând formarea H&S. La linia gâtului își iau deja primele profituri – pe când majoritatea traderilor de retail intră în poziție pe vânzare abia când linia gâtului este penetrată și suportul cedează.

Semnale prevestitoare inversărilor de trend cu ajutorul Head and Shoulders

BTCUSDT 1D | Trading View

Bitcoin a început o mișcare puternică după ce a făcut breakout la $20,000 în Decembrie 2020. Perechea BTCUSDT a atins un vârf local la $61,844 pe 13 Martie, iar apoi prețul a corectat pe un val de scădere, formând un nivel minim pe 25 Martie. Acesta urma sa devină umărul stâng.

Taurii au considerat scăderea ca pe o oportunitate de cumpărare, deoarece trendul era încă în creștere. Cumpărarea agresivă a împins prețul peste $61,844, iar perechea a atins un nou record istoric de $64,854 pe 14 Aprilie. Acest Higher High a creat alte vârfuri, care în final au format capul formațiunii.

O altă încercare a taurilor de a relua trendul ascendent a eșuat pe 10 Mai. Primul semn de alarmă care a crescut radical probabilitatea ca această mare formațiune de Head & Shoulders să se desfășoare a fost Lower High-ul format de ultimul val de creștere. Prețul a format umărul drept, iar corecția care a urmat a reușit să spargă suportul format la linia gâtului. Mișcarea impulsivă de breakout-ul și închiderea sub zona de suport de la gât – din 15 Mai – a finalizat aceast pattern bearish.

Uneori, după breakdown și spargerea suportului, prețul retestează ca rezistență nivelul proaspăt spart de la linia gâtului. În cazurile când impulsul de vânzare este puternic, este posibil ca prețul să nu mai vină să testeze din nou zona. Lucru care se poate observa pe graficul Bitcoin la această mișcare de scădere după ce patternul H&S s-a desfășurat.

BTCUSDT 1D | Trading View

Pentru a calcula ținta din acest pattern, se calculează distanța de la zona gâtului până la vârful capului – adică cel mai înalt punct al structurii. În acest caz, valoarea este de 15,150 de dolari. Această distanță este apoi scăzută din punctul de breakdown de pe linia gâtului pentru a ajunge la obiectivul țintă minim vizat pentru luat profit.

În exemplul de mai sus, breakdown-ul a avut loc aproape de $48,000. Acest lucru a proiectat o țintă de luat profit la $32,850. Această cifră ar trebui folosită ca zonă orientativă, deoarece uneori scăderea depășește ținta, iar în alte scenarii mișcarea descendentă se încheie fără a atinge obiectivul țintă.

Este un maraton, nu un sprint. Orice sistem sau pattern – inclusiv H&S – eșuează câteodată

Uneori, traderii mai puțin conservatori intră mai repede în piață și iau poziții contra-trend înainte ca prețul să scadă sub linia gâtului formată de patternul H&S în curs de desfășurare. Alteori, breakdown-ul de sub linia gâtului nu atrage vânzări suplimentare și prețul urcă din nou deasupra zonei cheie. Aceste cazuri pot duce la un pattern eșuat, prinzând în capcană urșii agresivi care sunt obligați să-și acopere pozițiile, iar acest lucru are ca rezultat un short squeeze

Un short squeeze reprezintă o condiție a pieței în care vânzătorii sunt prinși în capcană după ce au vândut, pentru că presiunea de vânzare nu poate fi susținută. Acest lucru face ca taurii sa prindă un curaj tot mai mare până când prețul crește înapoi peste nivelul de unde a făcut breakout, iar vânzătorii presați de prețul care a luat-o în direcția opusă lor sunt nevoiți să își închidă pozițiile cu ordine de Buy. Astfel se crează un efect de cascadă, care face ca prețul să crească violent, iar în acest mod short squeez-ul a fost executat cu succes de către cumpărătorii victorioși. 

ADAUSDT 1D | Trading View

Cardano a început un trend ascendent de la nivelul de $0,10 pe 20 Noiembrie 2020. În Ianuarie, tendința ascendentă a lovit rezistența în zona de $0,35 – $0,40 și a început să se dezvolte un pattern Head&Shoulders. Prețul a scăzut până la linia gâtului pe 27 Ianuarie, dar urșii nu au putut să facă breakout și să închidă perechea ADAUSDT sub suport.

Când prețul a revenit de pe linia gâtului, pe 28 Ianuarie, a fost un semnal că sentimentul a rămas optimist. A existat un obstacol minor în 30 și 31 Ianuarie când urșii au încercat să oprească mișcarea în sus în zona umărului drept, dar volumele de cumpărare susținute de către tauri au împins prețul deasupra capului pe 1 Februarie. Această explozie de creștere până deasupra capului Head&Shoulders a invalidat formațiunea care era în formare.

ADAUSDT 1D | Trading View

Atunci când o formațiune bearish eșuează, îi prinde pe unii vânzători agresivi pe picior greșit. Acest lucru are ca rezultat un short squeeze și propulsează prețul pe creștere. Același lucru s-a întâmplat în exemplul de mai sus pe ADAUSDT, când crypto-moneda a avut un pattern bearish de H&S care a eșuat, după care a urmat o creștere susținută în luna Februarie.

BTCUSDT 1h | Trading View

Chiar dacă ne uităm la BTCUSD pe un timeframe mai mic – de 1h – se pot observa situații în care se formează patternuri de H&S. Când acestea se întâmplă în niște nivele cheie pe un timeframe mai mare, atunci sunt momentele în care traderii își pot îndrepta atenția către desfășurarea price action pentru a prinde ocazii bune de tranzacționare.

Puncte importante de reținut

Structura Head&Shoulders este considerată o formațiune de încredere care arată inversarea trendului, dar există câteva puncte importante de reținut.

O linie a gâtului înclinată în jos sau plată este considerată a fi un model mai de încredere în comparație cu linia de trend a gâtului îndreptată în sus. Traderii conservatori ar trebui să aștepte ca prețul să spargă suportul și să închidă lumânări sub zona gâtului înainte de a iniția tranzacțiile. Forțarea oricărui pattern care se formează pe grafic poate duce la pierderi, deoarece o formațiune bearish eșuată ar putea duce la o raliu puternic pe creștere. 

Țintele patternului trebuie utilizate doar cu scop orientativ ca și confluență, deoarece se întâmplă ca uneori prețul să depășească ținta și să își continue mișcarea descendentă. Alteori poate inversa direcția înainte de a atinge obiectivul țintă.

Ca și oricare alt pattern, indicator sau informație pe care o luăm din piață, și Head&Shoulders trebuie privit doar ca o unealtă foarte bună prin care traderii pot căuta confluență pentru o idee de trade. În niciun caz nu este răspunsul magic care funcționează de fiecare dată.  

Exit mobile version