Solana: datele din piața futures arată că prețul a atins un vârf pe termen scurt

Interesul total al monedelor SOL au atins recent valoarea de $1 miliard și în timp ce fluctuațiile prețului au lichidat pozițiile de long, datele sugerează că vârful stabilit nu reprezintă startul unui trend bearish

Ivan Babydov | Adobe Stock

Solana a stabilit în 9 Septembrie un maxim la $216 pe FTX, în urma unei creșteri de 500% de la începutul lunii August. Bull Market-ul i-a făcut pe unii analiști să prezică tranzacționarea valorii de $500 pentru SOL, care ar fi plasat capitalizarea de piață a proiectului la $150 de miliarde.

Merită menționat că în timpul creșterii de care SOL a beneficiat, taxa medie pentru o tranzacție pe rețeaua Ethereum a trecut de $40. Interesul crescut pentru piața NFT a accelerat tranziția investitorilor către Solana, tranziție care a fost susținută și de lansarea pieței NFT de pe FTX, în 6 Septembrie.

Solana: datele din piața futures arată că prețul a atins un vârf pe termen scurt
SOLUSD, timeframe de 4 ore | FTX

Investitori majori din industrie au ales Solana în detrimentul altor proiecte, mulțumită potențialului pe care blockchain-ul l-a dovedit. În Iunie, Andreessen Horowitz și Polychain Capital au investit $314 milioane în Solana Labs, alături de Alameda Research.

S-a resimțit întreruperea rețelei asupra prețului Solana?

La Conferința SALT 2021, Anatoly Yakovenko, fondatorul și CEO-ul Solana, a explicat:

Rețeaua este optimizată pentru o întrebuințare specifică: un orderbook online și central, o metodă de tranzacționare folosită de exchange-uri care balansează cererea cu oferta. Rețeaua a fost concepută pentru market makerii care au nevoie să efectueze milioane de tranzacții pe zi

Există compromisuri de eficiență Pareto. Dacă optimizăm protocolul pentru o securitate mai mare a puterii de hash, atunci nu putem avea multe tranzacții pe secundă. Una trebuie aleasă – a mai adăugat Yakovenko

În mod neobișnuit, rețeaua Solana a experimentat o întrerupere de peste 11 ore în 14 Septembrie, care a făcut rețeaua să fie offline. Echipa de dezvoltatori a explicat că o creștere mare a numărului de tranzacții până la 400,000 pe secundă – a aglomerat rețeaua prea tare, care a creat o negare-a-validării – care la rândul ei i-a determinat pe validatori să bifurce block-urile.

Interesul total al contractelor futures Solana de pe exchange-uri | bybt.com

În ciuda regresului recent, interesul total al piețelor futures pentru Solana se situează în continuare la $1 miliard – o creștere de 650% în ultimele două luni. Acest număr face din Solana – a doua cea mai mare piață de contracte derivate, după Bitcoin și Ethereum. Datele acestea confirmă interesul investitorilor însă nu pot fi catalogate neapărat drept o situație bullish deoarece pozițiile de long sunt întotdeauna echivalate de poziții de short.

Piața de derivate indică o situație balansată

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să analizăm rata de funding. Contractele perpetuale, cunoscute și drept inverse swaps, au o taxă încorporată care se aplică de obicei la fiecare 8 ore. O rată de funding pozitivă indică faptul că pozițiile de long sunt cele care au nevoie de mai mult colateral.

În orice caz: situația opusă apare atunci când pozițiile de short au nevoie de mai mult leverage – iar acest lucru cauzează o intrare în teritoriul negativ al ratei de funding.

Rata de funding pentru SOL | bybt.com

După cum se poate vedea mai sus, taxa aplicată la fiecare 8 ore a ajuns în 5 Septembrie la 0,12% – adică aproximativ 2,5% pe săptămână. Această creștere a cauzat o volatilitate extremă în piața SOLUSD în 7 Septembrie: prețul a stabilit un maxim local la $195, după care a scăzut cu 35% în 9 ore, lichidând pozițiile cu levier prea ridicat și stabilind balansul pe care îl vedem și astăzi între pozițiile de long și short.

Datele nu arată nicio dovadă că investitorii se grăbesc să adauge colateral la pozițiile de long, chiar dacă interesul total stă peste $1 miliard. Mai mult decât atât: considerând creșterea de peste 400% din ultimele două luni, traderii se pot teme de o scădere a prețului deoarece nici Bitcoin nu a reușit să spargă bariera psihologică de la $50,000 – și încă trebuie să dovedească dacă ultimul dip sub $41,000 este sau nu minimul local.

Exit mobile version