TerraUSD: Cum s-a prăbușit a treia cea mai mare monedă stabilă?

Dacă UST atinge paritatea dolarului și LUNA revine la maximele sale istorice, ecosistemul Terra va fi un candidat solid pentru cea mai remarcabilă revenire cripto a tuturor timpurilor

AdobeStock

A treia cea mai mare monedă stabilă din lume, TerraUSD (UST), s-a decuplat de la dolarul american. La momentul redactării acestui articol, UST se tranzacționează la doar 0,50 de dolari.

UST: Evoluția prețului în ultimele 4 zile
UST: Evoluția prețului în ultimele 4 zile | CoinMarketCap

Terraform Labs, fondată de miliardarul sud-coreean Do Kwon, susține că TerraUSD este capabil să folosească un algoritm pentru a se menține la 1 dolar, mai degrabă decât să dețină rezerve în dolari precum monedele stabile tradiționale Tether (USDT) sau Circle (USDC).

Pentru a-și menține poziția, TerraUSD se bazează pe stimulente de arbitraj pentru tokenul său „echilibrator” LUNA și pe diferitele active tranzacționate de manageri, toate în timp ce pretind cumva că sunt descentralizate.

În realitate, șapte manageri iau majoritatea deciziilor privind transferurile, lichiditatea și tranzacționarea rezervelor de active.

Totul a început cu protocolul Anchor care a implementat rata de câștig semidinamică foarte anticipată pe 1 mai. La acel moment, piețele erau relativ liniștite, prețurile activelor majore mișcându-se lateral.

Odată cu noua actualizare, randamentul Anchor este ajustat în fiecare lună cu până la 1,5% în ambele direcții, în funcție de rezerva de randament. De exemplu dacă rezerva de randament crește cu 3%, randamentul va crește cu 1,5%.

Același lucru este valabil și pentru scăderea rezervelor de randament. Pentru luna mai, randamentele au scăzut cu 18% de la 19,5%, pe măsură ce rezervele de randament s-au redus. Cu toate acestea, Anchor a plafonat APY la o limită inferioară de 15% și o limită superioară de 20%.

În loc să înregistreze retrageri masive așa cum era de așteptat, valoarea totală blocată în Anchor (TVL) a crescut lent, atingând un maxim de 17,15 miliarde de dolari pe 5 mai. Maximul istoric a coincis cu un anunț din partea Comitetului Federal pentru Piața Deschisă privind o creștere a ratelor. În așteptarea acestui lucru, mulți investitori cripto dețin monede stabile, inclusiv UST, în portofoliile lor. Cu toate acestea, la scurt timp după anunțul Fed, TVL-ul lui Anchor a început să scadă treptat.

Anunțul FOMC s-a transformat rapid într-un declin general pe 5 mai, iar BTC și piața cripto mai largă, inclusiv LUNA, nu au fost cruțate. În weekend, mai mult de 3 miliarde de dolari au fost retrase de la Anchor, ceea ce a dus la o scădere cu 22% a valorii totale blocate (TVL) de la maximul său istoric. 

Acest lucru a provocat teamă în rândul altor investitori mai mici și mulți dintre ei s-au retras din Anchor și și-au vândut UST pentru alte monede stabile. O astfel de presiune puternică de vânzare a pus în cele din urmă multă presiune asupra TerraUSD, coborând temporar la 0,98 USD. Un singur cont a retras peste 100 de milioane de dolari din Anchor.

Pe parcursul weekendului, TerraUSD a suferit un dezechilibru sever de două ori din cauza presiunii masive de vânzare de UST pentru alte monede stabile.

Terraform Labs (TFL) a fost, de asemenea, forțată să elimine 100 de milioane de dolari din lichiditate UST pentru a echilibra moneda stabilă, după cum a confirmat fondatorul Terra, Do Kwon. Cu toate acestea, presiunea de vânzare asupra TerraUSD nu a scăzut.

În timp ce evenimentele din weekend ar fi putut speria unii investitori, lucrurile s-au înrăutățit în perioada 9 – 10 mai, deoarece deținătorii de UST au continuat să vândă. Scăderea prețului LUNA a dus și la lichidări masive pe Anchor. Sub o presiune intensă, TerraUSD s-a decuplat pentru a treia oară în 3 zile, scăzând la un minim de aproximativ 0,25 de dolari.

Bitcoin stabilește un ATH împotriva UST

După evenimentele relatate mai sus,, despre care unii au susținut că au fost „coordonate” pentru a distruge ecosistemul Terra, UST s-a decuplat de dolarul american. 

Zvonurile care circulă online sugerează că alte companii importante din industria cripto ar putea fi dispuse să finanțeze peg-ul.

UST s-a tranzacționat la doar 0,27 dolari pe 11 mai, coborând pentru scurt timp până la 0,25 dolari, cu 75% sub paritatea dolarului.

LUNA/USD se tranzacționează, în prezent, la 4,45 dolari, în scădere cu peste 85% în ultimele 24 de ore.

LUNA: evoluția prețului în ultimele 7 zile | CoinMarketCap

O altă consecință neintenționată a tulburărilor a venit sub forma BTC/UST atingând nivelul absurd de aproape 140.000 de dolari pe exchange-ul major Binance, care a suspendat retragerile LUNA și TerraUSD pe 9 mai.

Planurile de a salva TerraUSD

Do Kwon a sugerat că echipa sa va crește fondul de bază de la 50 de milioane la 100 de milioane de „special drawing rights” (SDR) și va scădea PoolRecoveryBlock de la 36 la 18. Acest lucru va crește capacitatea de a minta de la 293 milioane de dolari la aproximativ „1200” de milioane de dolari.

https://twitter.com/stablekwon/status/1524331171189956609

În esență, echipa va minta de patru ori mai mult UST decât de obicei.

Nu este clar de ce Kwon a scris „1.200” de milioane de dolari și nu 1,2 miliarde de dolari. Unii comentatori de pe Twitter speculează că acest lucru este pentru a atenua amploarea problemei.

Dacă TerraUSD atinge paritatea dolarului și LUNA revine la maximele sale istorice, ecosistemul Terra va fi un candidat solid pentru cea mai remarcabilă revenire cripto a tuturor timpurilor.

Exit mobile version