Traderii cumpără dip-ul Bitcoin chiar dacă implozia Evergrande afectează piața bursieră

Se pare că insolvența companiei Evergrande corelează o corecție generală în piața bursieră globală, însă datele arată că acest lucru nu-i oprește pe investitori să cumpere Bitcoin după ce prețul a scăzut

denisismagilov | Adobe Stock

Investitorii Bitcoin par din ce în ce mai îngrijorați față de speculația aflată în creștere că al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar al Chinei, Evergrande Group, ar putea să nu fie în stare să-și plătească datoriile de $300 de miliarde. Această frică s-a manifestat în piața bursieră globală sub forma unor scăderi cuprinse între 2 și 5%.

În ciuda acțiunii pe care prețul a afișat-o, retragerile nete ale monedelor BTC de pe exchange-uri și-au continuat trendul pe care îl urmează de luni de zile, îndeosebi pe Binance.

Traderii știu că fiecare exchange are o interfață diferită și oferă un profil și o experiență diferită utilizatorilor. De exemplu, lichidările pe Bybit tind să fie mult mai extreme în comparație cu FTX, care este un exchange cunoscut pentru clienții conservativi pe care îi are.

Să luăm, de exemplu, scăderea la $40,000 pe care Bitcoin a suferit-o azi noapte: aceasta a cauzat lichidări de $500 de milioane într-o singură oră. Din suma respectivă, $200 de milioane s-au pierdut doar pe Bybit, cu toate că interesul total a fost de $1,8 miliarde. Acest număr este mult mai scăzut decât interesul total de $3,06 miliarde, prezent pe Binance sau cel de $2,03 miliarde, de pe FTX.

Traderii cumpără dip-ul Bitcoin chiar dacă implozia Evergrande afectează piața bursieră
Lichidările de pe exchange-uri | bybt.com

Datele colectate de bybt arată că traderii care folosesc Bybit sunt mult mai agresivi și au un apetit de risc mult mai ridicat decât cei care folosesc alte platforme. Acest lucru se datorează în primul rând levierului mult mai mare pe care îl folosesc. Concomitent, investitorii de derivate care folosesc Binance și FTX au fost mult mai puțin afectați de scăderea de aproape 7% care a avut loc imediat după deschidere.

Cei mai buni traderi păstrează o perspectivă neutră

Pentru a înțelege cum învață traderii profesioniști care sunt fie bullish, fie bearish, trebuie să analizăm prețul premium prezent pe piața futures. Acest indicator măsoare diferența dintre contractele futures pe termen lung și prețul spot al monedelor BTC.

Într-o piață sănătoasă, un preț premium cuprins între 5% și 15% este oarecum normal. Această diferență este cauzată de vânzătorii care au nevoie de colateral mai mare pentru a păstra pozițiile deschise.

De fiecare dată când acest indicator intră în teritoriu negativ, o alertă cunoscută sub numele de retrogradare este semnalată investitorilor.

Diferența premium pentru contractele futures | laevitas.ch

După cum se poate observa și în graficul de mai sus, o valoare de 7% a prețului premium este neutră în prezent – dar se aliniază cu media ultimei luni. Pentru ca traderii profesioniști să se sperie, ar fi nevoie ca acest indicator să intre sub 5%.

Raportul dintre pozițiile de long și short arată că traderii cumpără Bitcoin

Investitorii ar trebui să monitorizeze raportul dintre pozițiile de long și short ale traderilor profesioniști pentru a măsura cu precizie care sunt pozițiile dominante pe piață. Această unealtă furnizează o perspectivă completă a pozițiilor nete pe care traderii le au, adunând date din mai multe piețe de margin sau futures.

Traderii de top de pe OKEx și Binance | bybt.com

Merită menționat faptul că fiecare exchange adună mod diferit datele de la traderii de top – deoarece există multiple feluri în care se măsoară expunerea netă a clienților. Așadar, orice comparație între furnizori diferiți ar trebui să fie bazată pe schimbări procentuale, nu pe numere propriu zise.

Traderii de top de pe OKEx au în prezent un raport de 8% între pozițiile de long și short, favorizând cu mai bine de jumătate pozițiile de cumpărare. Pe de altă parte, traderii de derivate de pe Binance, au păstrat cu consistență un raport de 10% în favoarea long-urilor, chiar dacă prețul Bitcoin a suferit o corecție.

Toate datele au confirmat faptul că traderii de retail au fost cei mai afectați din cauza pozițiilor bullish cu leverage ridicat. Între timp, traderii profesioniști fie și-au păstrat pozițiile, fie au profitat de discount-ul prețului pentru a cumpăra.

Exit mobile version