Volatilitatea Bitcoin și Dolar în 3 zile de alegeri USA

Dolarul s-a depreciat cu patru procente în ultimele trei zile

https://unsplash.com/photos/aX1hN4uNd-I?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Alegerile prezidențiale din Statele Unite se apropie de sfârșit, după trei zile de numărat voturi, în care alegătorii americani și piețele financiare s-au resimțit cât se poate de mult.

Sursele media îl favorizează pe candidatul Partidului Democratic – Joe Biden – ca fiind câștigător al celui de-al 46-lea mandat prezidențial, în urma numărului mare de voturi târzii pe care acesta le-a primit prin intermediul votului prin poștă (Mail-In Ballot).

Dacă în noaptea zilei de marți (3 Noiembrie), Donald Trump se afla provizoriu pe poziția câștigătoare datorită numărului crescut de voturi pe care le-a primit în cabinele de vot, situația a început să se răstoarne în favoarea oponentului după primele 48 de ore. Discutăm în cele ce urmează cum s-a resimțit piața în urma acestei întorsături de situație.

U.S. Dollar Currency Index

Volatilitatea Bitcoin și Dolar în 3 zile de alegeri USA

În primul rând, înainte de a urmări evoluția BTC/USD pe parcursul acestor zile, este necesar să observăm cum a reacționat Indexul Dolarului (DXY) în funcție de favoritul care se pregătea să câștige alegerile prezidențiale. Donal Trump s-a aflat pe această poziție (de câștigător) în prima zi a alegerilor, timp de doar patru ore, interval în care comoditățile (precum aur sau Bitcoin) s-au retras față de dolarul american. Ce înseamnă acest lucru și cum îl putem interpreta simplu?

În cazul în care Donald Trump rămânea președinte, Dolarul avea de câștigat: comoditățile se depreciau în valoare față de USD, lichiditatea avea să fie scoasă din piețele tradiționale.

Având în vedere faptul că numărătoarea se apropie de sfârșit și că Joe Biden este favorit, declinul DXY poate continua, lucru care duce la o continuare a creșterii în preț pentru Bitcoin, Ethereum, Litecoin și alte crypto-monede.

DXY este un index util de urmărit și avut în vedere atunci când analizăm Bitcoin.

Un Dolar puternic denotă o performanță slabă pentru Bitcoin.

O evoluție slabă a DXY – poate însemna un Bitcoin puternic.

Bitcoin / U.S. Dollar

În graficul de mai sus, am imortalizat pentru BTC/USD aceeași perioadă de timp ca la graficul precedent, cu DXY: evoluția prețului din 3 Noiembrie, ora 00 UTC.

Ascensiunea în formă de parabolă este primul lucru care sare în ochi atunci când privim graficul, fără nivele orizontale de rezistență sau suport și fără alți indicatori cu excepția RSI-ului.

Avându-l pe candidatul democrat favorit pentru funcția de președinte al Americii, paritatea BTC/USD a început o ascensiune susținută cu Higher Highs și Higher Lows pe parcursul acestor trei zile. Cumpărătorii au reacționat de fiecare dată când prețul a atins această linie parabolică albastră.

Dacă la începutul parabolei, Bitcoin consolida în proximitatea nivelului $13,400 – în mai puțin de trei zile acesta s-a apreciat cu aproape douăzeci de procente, până la prețul rotund de $16,000. Abia acolo cumpărătorii au decis să răsufle și să încetinească ofertarea pentru a lăsa prețul să-și găsească un echilibru.

Este posibil ca acesta să fi intrat într-un canal descendent pe care l-am evidențiat cu linii roșii de trend, odată ce prețul a părăsit linia albastră parabolică iar cumpărătorii nu au mai ofertat cu atâta interes cea de-a șasea atingere a acesteia. În urma retragerii ofertelor de cumpărare, Bitcoin se află într-o zonă de consolidare de patru procente (sau $700): de la $16,000 până la $15,300.

Confirmarea unui potențial trend descendent vine odată cu un minim nou, sub nivelul $15,300, pe care Bitcoin l-a păstrat ca minim local.

Totodată: în partea de jos a graficului BTC/USD, acolo unde se regăsește indicatorul pe care l-am păstrat – RSI-ul, se pot observa patru elipse verzi lovind banda superioară Overbought a indicatorului. Acest lucru indică interesul ridicat al cumpărătorilor și faptul că această creștere a fost susținută.

Ce merită menționat este faptul că vânzătorii n-au avut până acum nici pe departe aceeași forță la vânzare. Banda inferioară Oversold a fost atinsă o singură dată pe parcusul parabolei, fără a fi depășită, fără ca indicatorul să aibe ocazia de a consolida sub aceasta.

Cea de-a doua atingere a benzii Oversold, pe care prețul a efectuat-o după ce a ieșit din parabolă, n-a fost mai impresionantă decât prima: cumpărătorii au interevenit din nou, atunci când a fost nevoie de ei. Rămâne de văzut dacă aceștia pot continua să susțină prețul în zona aceasta, deasupra pragului de $15,000. În cazul în care o fac, taurilor le va fi foarte ușor să depășească $16,000.

Exit mobile version