6 probleme critice cu care se confruntă ecosistemul DeFi

Este posibil ca lucrurile să nu se îmbunătățească dacă proiectele nu se vor concentra mai mult pe siguranță, reglementare și utilizare

Piața criptomonedelor a avut o perioadă dificilă în acest an. Colapsul mai multor proiecte și fonduri au declanșat un efect de contagiune, care afectează aproape toată lumea din industrie.

Valoarea totală blocată în protocoalele DeFi a atins un nivel record de 187 de miliarde de dolari la 2 decembrie 2021. De atunci, valoarea totală blocată a scăzut la 58 de miliarde de dolari, potrivit datelor de la DeFi Llama.

DeFi: Valoarea totală blocată
DeFi: Valoarea totală blocată | DeFi Llama

Pericolul încă nu a dispărut, dar un flux constant de detalii le permite investitorilor să pună cap la cap o imagine care evidențiază riscurile sistemice ale finanțelor descentralizate și al managementului defectuos al riscului.

Iată o privire asupra a ceea ce spun mai mulți experți despre motivele din spatele prăbușirii DeFi și perspectivele lor cu privire la ceea ce trebuie de făcut ca sectorul să revină.

Securitatea trebuie să devină prioritatea #1

Sectorul DeFi este adesea denumit „vestul sălbatic”, deoarece oricine poate lansa un proiect cu promisiuni strălucitoare doar pentru a trage sfoara investitorilor naivi și a-i lăsa cu un token fără valoare.

Proiectele bine intenționate cad, de asemenea, victimele vulnerabilităților contractelor inteligente, care au avut ca rezultat o pierdere de lichiditate. Un exemplu recent în acest sens a fost hack-ul din iunie asupra bridge-ului Horizon al rețelei Harmony, care a dus la pierderea a 100 de milioane de dolari în altcoins.

Pentru ca mai mulți oameni să se simtă în siguranță explorând ecosistemul DeFi în continuă expansiune va fi necesar un nivel mai mare de securitate și protecție împotriva actorilor rău intenționați.

Utilizatorii DeFi au pierdut 10,5 miliarde de dolari din cauza furtului în 2021, potrivit unui raport din noiembrie publicat de Elliptic

Interfața complicată

Până în prezent, promisiunea accesului deschis și necenzurat la un sistem financiar global descentralizat a fost în mare măsură împiedicată de interfața complicată și lipsa de claritate în jurul randamentelor diferitelor tokenuri.

Experiența utilizatorului pe majoritatea platformelor este sub ceea ce v-ați aștepta de la platformele de mai multe milioane de dolari, iar interfața poate fi complicată, împreună cu documentația slabă care frustrează utilizatorii.

În plus, o listă din ce în ce mai mare de rețele blockchain cu propriile lor ecosisteme DeFi poate părea descurajantă pentru noii veniți, care poate nu au folosit niciodată un portofel digital înainte.

În cele din urmă, un sistem mai bun de educare a publicului despre DeFi într-un cadru de încredere este ceva necesar pentru a ajuta procesul de adoptare în masă. Altfel, te confrunți cu aceeași problemă a sistemului financiar actual, unde doar o mică parte a populației culege roadele.

Eșecul de a genera venituri durabile

Unul dintre motivele cel mai frecvent citate pentru care protocoalele DeFi se luptă este incapacitatea lor de a genera venituri durabile, care adaugă valoare semnificativă ecosistemului platformei.

În încercarea lor de a atrage utilizatori, sunt furnizate randamente mari la rate nesustenabile, fără un flux suficient pentru a compensa cheltuielile și a oferi valoare potențială tokenului nativ al platformei.

Acest lucru înseamnă, în esență, că nu a existat o valoare reală care să susțină tokenul, care a fost folosit pentru a plăti randamentele mari oferite utilizatorilor.

Pe măsură ce utilizatorii încep să realizeze că activele lor nu câștigă cu adevărat randamentele care le-au fost promise, își retrag lichiditatea și vând tokenurile de recompensă.

Aceasta, la rândul său, face ca prețul tokenului să scadă împreună cu o scădere a valorii totale blocate (TVL), ceea ce provoacă și mai multă panică în rândul utilizatorilor protocolului.

Utilizarea excesivă a efectului de levier

Folosirea excesivă a efectului de levier este o altă problemă comună în DeFi și acest defect a devenit clar, pe măsură ce Celsius, 3AC și alte platforme DeFi au început să se prăbușească luna trecută.

Aceste lichidări nu au făcut decât să exacerbeze tendința descendentă deja experimentată de multe tokenuri, declanșând o spirală a morții care s-a răspândit la platformele CeFi și DeFi, precum și la unele exchange-uri de criptomonede centralizate.

Tokenomics

Un alt defect evidențiat de mai mulți experți este structura tokenomică prost concepută a multor protocoale DeFi, care au adesea rate extrem de ridicate ale inflației utilizate pentru a atrage lichidități.

Recompensele mari sunt atractive, dar dacă valoarea tokenului plătit ca recompensă nu este cu adevărat acolo, atunci utilizatorii își asumă practic o mulțime de riscuri, renunțând la controlul fondurilor lor pentru o recompensă mică sau deloc.

Acest lucru se leagă în mare măsură de problema generării de venituri a DeFi și de incapacitatea de a construi trezorerii durabile. Inflația ridicată crește oferta de token, iar dacă valoarea tokenului nu este menținută, lichiditatea are de suferit.

Reglementarea DeFi

Actualul ecosistem DeFi, spre deosebire de sistemul financiar tradițional, este în mare parte nereglementat. Acest lucru se datorează faptului că protocoalele rulează pe coduri de contracte inteligente și nicio entitate centralizată recunoscută legal nu poate fi făcută răspunzătoare pentru problemele legate de codurile de contracte inteligente.

Acest lucru ridică o problemă semnificativă pentru adoptarea generală a DeFi, deoarece majoritatea instituțiilor financiare sunt reticente în a utiliza protocoalele DeFi fără introducerea corectă a cadrelor de reglementare satisfăcătoare pentru a-și proteja fondurile.

Cu toate acestea, organismele de reglementare depun eforturi continue pentru a înțelege spațiul DeFi, pentru a le permite să adopte arhitecturi de reglementare eficiente, astfel încât acesta să poată adopta o structură de reglementare eficientă, potrivită pentru ecosistemul DeFi în creștere rapidă, fără a opri inovația.

Exit mobile version