Ce este Avalanche Network (Avax) și cum funcționează?

Avalanche, unul dintre principalii concurenți ai Ethereum, este o platformă construită de Ava Labs care are la bază trei blockchain-uri, fiecare dintre acestea lucrând împreună pentru a ajunge la consens

Adobestock | inueng

De la lansarea sa în 2020, platforma de contracte inteligente Avalanche (Avax) a cunoscut o adopție spectaculoasă în rândul utilizatorilor. Această rețea își propune să îmbunătățească tehnologia blockchain, în special în ceea ce privește interoperabilitatea, scalabilitatea și gradul de utilizare.

Ce este Avalanche Network (Avax)?

Lansată în 2020 de Ava Labs, Avalanche este o rețea blockchain care a implementat contractele inteligente. Avalanche își propune să ofere o soluție blockchain scalabilă, menținând în același timp descentralizarea și securitatea, concentrându-se pe costuri mai mici și viteze mai rapide ale tranzacțiilor.

Avalanche a devenit rapid populară în spațiul cripto, valoarea totală blocată (TVL) al Avalanche este de 10,6 miliarde de dolari – fiind în continuă creștere datorită aplicațiilor descentralizate (DApps) dezvoltate pe platformă. Ecosistemul Avalanche este susținut de tokenul său nativ Avax și de multiplele mecanisme de consens.

Cu ajutorul Avalanche, utilizatorii pot crea un număr nelimitat de blockchain-uri personalizate și interoperabile. Pentru a opera un blockchain pe baza activului digital Avax, trebuie să plătiți o taxă de abonament.

Avalanche (Avax) - Valoarea totală blocată (TVL)
Avalanche (Avax) – Valoarea totală blocată (TVL) | defillama.com

Care este utilitatea monedei digitale Avalanche?

Moneda nativă Avax este un token utilitar. Avax servește drept metodă de schimb al ecosistemului Avalanche. Cu alte cuvinte, tokenul este folosit ca monedă în cadrul rețelei, de obicei pentru colectarea taxelor din tranzacții, stimulente, dar și în multe alte cazuri de utilizare.

De asemenea, Avax mai este folosit pentru staking, ceea ce îmbunătățește securizarea rețelei. Participanții sunt apoi recompensați cu noi monede Avax, unii utilizatori pun deținerile de Avax în staking pentru a obține venituri pasive în rețea.

Scurt istoric al Avalanche Network

După lansarea Bitcoin în 2009, tot mai mulți dezvoltatori au început să lucreze la proiectarea și inventarea unor noi blockchain-uri, inclusiv Ethereum. Cu toate acestea, odată cu utilizarea pe scară largă a tokenurilor nefungibile (NFT) și a protocoalelor ce privesc finanțele descentralizate (DeFi), limitările tehnice ale designului original al blockchain-ului au devenit mai evidente.

Consensul Bitcoin proof-of-work (PoW), spre exemplu, împiedică descentralizarea într-o anumită măsură, datorită procesului său de validare care implică utilizarea excesivă a resurselor – iar tranzacțiile în acest caz tind să fie mai lente.

Pentru a rezolva aceste probleme, majoritatea aplicațiilor Ethereum folosesc astăzi soluții de scalabilitate de nivelul 2. Prin utilizarea unui nivel secundar, tranzacțiile sunt îndepărtate din lanțul principal. Ele sunt apoi grupate în mici formațiuni, ce sunt trimise înapoi către lanțul Ethereum, eliminând congestia de pe Ethereum.

Deși eficientă, această soluție adaugă niveluri de complexitate, deschizând calea unor potențiale amenințări de securitate. Apare întrebarea, cum ar putea un blockchain să mențină totul într-un protocol de nivelul 1, care este descentralizat, scalabil, dar și sigur?

Răspunsul la aceste întrebări l-a oferit Ava Labs, fondatorii Avalanche, care au venit cu o soluție genială pentru a rezolva problemele care afectează blockchain-urile.

În septembrie 2020, Ava Labs US a lansat blockchain-ul Avalanche după ce a strâns 6 milioane de dolari în timpul primei runde de finanțare. Vânzările lor ulterioare a token-ului – private și publice – s-au ridicat la 48 de milioane de dolari.

Cine sunt creatorii Avalanche?

Trei oameni stau în spatele Avalanche: „Kevin Sekniqi, Maofan Yin și Emin Gün Sirer”. Un grup pseudonim numit Team Rocket a lansat primele informații fundamentale despre protocol în mai 2018 pe InterPlanetary File System – un protocol de comunicații și rețea descentralizată peer-to-peer pentru stocarea și partajarea datelor.

Câțiva cercetători de la Universitatea americană Cornell au dezvoltat apoi tehnologia – grup condus de inginerul de software și profesorul de informatică, Emin Gün Sirer. Fiind asistat de doi dintre doctoranzii săi: Maofan „Ted” Yin și Kevin Sekniqi.

Baza codului AVA pentru protocolul de consens Avalanche a devenit open-source în martie 2020, când a fost prezentat publicului. Oferta inițială de monede (ICO) a Avalanche s-a încheiat în iulie 2020, fiind urmată de lansarea Avalanche în luna septembrie al aceluiași an.

Care sunt problemele pe care Avalanche le rezolvă?

Scopul principal al creării Avalanche a fost abordarea mai multor probleme cu care se confruntă majoritatea rețelelor blockchain. Oferind o alternativă la rețele precum Ethereum, platformele precum Avalanche lucrează pentru a combate centralizarea în spațiul crypto.

Două dintre principalele probleme pe care le abordează Avalanche sunt:

Congestia. La baza proiectării Avalanche stă scalabilitatea. Acest protocol face față unor companii precum PayPal și VISA, având un timp de procesare a tranzacțiilor de sub o secundă. Avalanche este, de asemenea, o rețea extraordinar de puternică și eficientă, având capacitatea de a procesa până la 6.500 de tranzacții pe secundă. Aceasta întrece cu mult limitele Ethereum în ceea ce privește numărul de tranzacții care pot fi procesate pe secundă.

Taxe mici. Fiind considerat unul dintre principalii concurenți Ethereum, Avalanche depășește Ethereum și în ceea ce privește taxele pentru tranzacții. În cazul Avalanche aceste taxe sunt mult mai accesibile decât în cazul Ethereum.

O parte din taxele rețelei sunt folosite pentru diverse scopuri, cum ar fi: crearea și mintarea activelor, staking, comisioane de tranzacție și dezvoltarea blockchain-ului – iar taxele rămase sunt arse, reducând permanent numărul tokenurilor Avax.

Aceste taxe se ard deoarece „Avax este un activ limitat, folosit pentru a plăti taxe și a securiza rețeaua”. Cantitatea monedelor Avax arse poate fi verificată pe burnedavax.com.

Cum funcționează Avalanche?

Muncind la dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a tehnologiei blockchain, creatorii Avalanche au căutat să ofere o soluție la unele dintre problemele comune ale blockchain-urilor mai vechi, cum ar fi Bitcoin. Unele dintre acestea sunt lipsa interoperabilității și problemele de utilizare și scalabilitate.

Avalanche soluționează problemele menționate mai sus printr-o abordare unică: folosind trei blockchain-uri separate. Avalanche susține că este: „cea mai rapidă platformă de contracte inteligente din industria blockchain”.

Pentru a înțelege cum funcționează Avalanche, trebuie să analizăm cele 3 blockchain-uri care alcătuiesc rețeaua principală Avalanche:

Protocolul de consens Avalanche verifică aleatoriu confirmările de tranzacție ale validatorilor, făcând ca toate nodurile să lucreze paralel între ele. Ideea este că efectuarea în mod repetat de verificări aleatorii crește probabilitatea ca o tranzacție să fie validă. Protocolul de consens Snowman funcționează aproape la fel, dar folosește block-uri într-un proces liniar.

Beneficiile Avalanche

Principalele beneficii ale Avalanche se regăsesc în primul rând în modul în care aceasta a fost creată. Fondatorii Avalanche au găsit o modalitate de a aborda problemele comune ale blockchain-urilor prin structura unică a rețelei.

Interoperabilitate. Doar câteva blockchain-uri sunt capabile să alinieze datele din tranzacționarea diferitelor forme de criptomonede cu datele altor platforme. Avalanche facilitează interoperabilitatea, permițând diferitelor blockchain-uri să partajeze date și să interopereze eficient între ele.

Scalabilitate. Pentru minarea Bitcoin, de exemplu, este necesar de a exploata extraordinar de multă energie și putere de calcul. Ethereum poate procesa doar 15 tranzacții pe secundă. Deși complexe și foarte valoroase, aceste blockchain-uri sunt dificil de dezvoltat din cauza unor astfel de limitări. Avalanche, pe de altă parte, a fost construită pentru a fi scalabilă și se laudă cu un timp de tranzacție de sub o secundă și cu o capacitate de procesare incredibilă.

Utilizabilitate. Una dintre preocupările în adoptarea oricărei tehnologii este gradul de utilizare, sau măsura în care software-ul sau tehnologia poate fi ușor de utilizat și implementat în diverse aplicații. Avalanche s-a dovedit utilizabilă în diverse cazuri și are o creștere în comunitatea crypto într-un ritm care poate rivaliza cu Ethereum.

Exit mobile version