Bitcoin, Aur sau DeFi: Cum pot investitorii să se protejeze de inflație?

Pe parcursul ultimilor 10 ani, Bitcoin a trecut printr-o grămadă de corecții și piețe de tip bearish. Este vremea să se dovedească în sfârșit?

Tiero | Adobe Stock

Bitcoin a fost creat ca o consecință a crizei financiare din 2008, iar planul creatorului ei, Satoshi Nakamoto, a fost ca aceasta să rezolve problemele create de politicile monetare slabe. La sfârșitul anului 2008, Nakamoto a spus despre crypto-monedă că supply-ul este mărit cu o cantitate plănuită în avans, care nu rezultă neapărat în inflație.

Rata de inflație a crypto-monedei a rămas fixă iar supply-ul maxim, plafonat la 21 de milioane de monede – despre care experții spun că vor fi minate în 2140. Până atunci, rata de inflație a BTC-ului va ajunge la zero. În contrast, monedele naționale nu au un supply finit și pot fi printate astfel încât să ajusteze politicile monetare.

Într-o politică monetară expansionistă, precum cea folosită de Statele Unite dar și de alte țări pe parcursul ultimilor ani, tinde să crească supply-ul de bani aflați în circulație prin scăderea dobânzii sau alte mijloace cantitative complexe.

Despre această politică monetară expansionistă s-a crezut multă vreme că duce la o inflație mai mare, definită prin devalorizarea unui vehicul de plăți, în toiul scumpirii produselor și al serviciilor. În luna Noiembrie, inflația din Statele Unite s-a ridicat la cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani, în timp ce în zona Euro inflația a înregistrat cea mai mare valoare din ultimii 25 de ani, pe care datele au putut să o compileze.

Bitcoin, Aur sau DeFi: Cum pot investitorii să se protejeze de inflație?
Rata anuală a inflației în zona Euro | eurostat

Crypto, ca o soluție împotriva inflației

Crypto-monedele sunt cunoscute pentru volatilitatea lor foarte abruptă, care conține scăderi de până la 50% în perioade scurte de timp, chiar și pentru cele mai mari active digitale. Acest tip de volatilitate i-a lăsat pe mulți cu un semn de întrebare: reprezintă Bitcoin o protecție împotriva inflației?

Într-un mesaj trimis clienților, strategii de pe Wall Street ai gigantului bancar american JP Morgan – au sugerat că o alocare de 1% din portofoliu către Bitcoin ar putea servi drept protecție împotriva fluctuațiilor din piața de active tradiționale.

Adrian Kolody, fondator al exchange-ului Domination Finance, spune că Bitcoin este o soluție pentru a combate inflația, însă în sfera crypto există mijloace și mai bune pentru a face acest lucru. Kolody a indicat spre finanțele descentralizate (DeFi) ca fiind o alternativă viabilă. El a sugerat că prin folosirea crypto-monedelor stabile (precum Tether) și a aplicațiilor descentralizate, investitorii ar putea să depășească inflația. Pentru a face acest lucru, ei ar trebui să găsească un mijloc prin care să câștige o dobândă mai mare decât rata anuală a inflației. El a mai spus:

Cel mai bun mod în care putem privi lucrurile este: crypto îți oferă flexibilitatea de a menține controlul asupra finanțelor într-o varietate de metode, în loc să vă aflați la dispoziția guvernului

La începutul lunii Noiembrie, Bitcoin și-a arătat potențialul de a fi o protecție împotriva inflației, pe măsură ce a tranzacționat un nou All Time High în Turcia, în timp ce moneda națională – lira turcească – a suferit o scădere cumplită. Totuși, unii sunt de părere că turcii ieșeau mai bine dacă investeau în aur.

Utilitate și libertate? Sau un activ care se lasă moștenire?

Bitcoin a avut de departe o performanță mai bună decât cea a aurului pe parcursul acestui an, pe măsură ce prețul a înregistrat o creștere de peste 100% de la începutul lunii Ianuarie. În comparație, aurul s-a devalorizat cu 8% în aceeași perioadă de timp, ceea ce înseamnă că i-a lăsat la greu pe investitorii care au pariat pe metalul prețios pentru a se proteja de inflație.

Pe termen scurt, în Turcia, metalul prețios a făcut exact ce trebuia să facă: le-a protejat puterea de cumpărare celor care au cumpărat aur prin simpla menținere a valorii, în timp ce lira se devaloriza.

Performanța aurului față de lira turcească, în comparație cu Bitcoin

Privind în retrospectivă, este clar că Bitcoin a fost un pariu mai bun, înregistrând o creștere maximă de 270% împotriva monedei naționale, spre deosebire de aur, care a înregistrat doar 70%. Datele arată că investitorii ar fi ieșit mai câștigați dacă pariau pe aur atunci când criza a escaladat, însă pe termen lung BTC reprezintă o opțiune mai viabilă.

Investitorii care încearcă să decidă ce să aleagă între BTC și aur pentru a se proteja de inflație trebuie să se întrebe dacă vor utilitate și libertate din partea investiției sau doar un activ tradițional

Pentru investitorii mai conservativi, un portofoliu diversificat ar putea fi cea mai sensibilă soluție pentru protecția împotriva inflației, nefiind clar cum se va comporta Bitcoin mai departe dacă inflația continuă să crească.

Un adevăr tulburător

Nu este clar dacă Bitcoin și alte crypto-monede, în general, oferă o soluție mai bună sistemului financiar curent. Pentru Stephen Stonberg, CEO al exchange-ului Bittrex, o combinație echilibrată între cele două sisteme este ceea ce ar trebui să ne dorim. El a mai adăugat:

Există avantaje în ambele cazuri, însă Bitcoin și întreaga economie a activelor digitale trebuie să fie integrată în sistemul financiar tradițional dacă vrem să ajungem și la cei care nu dispun de o bancă

Caleb Silver, editorul șef al platformei Investopedia, a spus că adevărul este tulburător atunci când vine vorba de Bitcoin și de rolul său împotriva inflației. Pentru el, investitorii trebuie să păstreze în gând volatilitatea ultimului deceniu:

Bitcoin a trecut printr-o duzină de trend-uri bearish distincte în ultimii zece ani și a experimentat scăderi de 20% sau mai mari – pentru aproape 80% din existența sa. Prețurile produselor, până pandemia a început, au fost distinctiv de lipsite de volatilitate în ultimul deceniu

Silver a mai adăugat faptul că Bitcoin este o clasă de active foarte speculative, chiar dacă investitorii instituționali l-au adoptat de mai bine de un an. El a concluzionat spunând:

Dacă Bitcoin nu este văzut drept un Store of Value de majoritatea participanților la piață – atunci credibilitatea lui ca protecție împotriva inflației are de suferit

Exit mobile version