Bitcoin: minare vs. investiție. Avantaje și dezavantaje

Yuromanovich | Adobe Stock

Minare sau investiție directă în Bitcoin? O dilemă care a născut numeroase discuții de-a lungul timpului și care nu și-a găsit încă un răspuns concludent. În cele ce urmează o să încercăm să vă prezentăm avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Ambele variante presupun înainte de orice să dobândiți cunoștințe – cu alte cuvinte, să vă educați. Nu e deloc recomandat să porniți la drum fără să șțiți în ce vă băgați. Minarea vă provoacă să înțelegeți ce se întâmplă din punct de vedere tehnic în rețeaua Bitcoin. Lucrul acesta nu este unul ușor, însă cu răbdare și perseverență veți reuși să deslusiti și să înțelegeți chestiunile de bază, iar dacă aveți o curiozitate pasionată, atunci puteți deveni chiar un specialist în domeniu.

Cât despre domeniul investițiilor, și acesta este unul vast și vă cere cel puțin la fel de mult efort ca să deprindeti cunoștințe precum: ce vehicule investiționale sunt potrivite pentru voi, managementul riscului, analiză fundamentală, strategii investiționale etc.

Bitcoin: minare vs. investiție. Avantaje și dezavantaje
yuRomanovich | shutterstock

Minarea de Bitcoin

Trebuie să înțelegeți că minarea de Bitcoin este o afacere și că trebuie să o tratați cu toată atenția dacă doriți să aveți succes. Prin urmare, înainte de toate e nevoie să aveți un plan bine pus la punct: ce suma aveți disponibilă, care va fi investiția inițială, în cât timp vă veți amortiza investiția, cum vă veți acoperi cheltuielile, cum veți scala, să vă asigurați că înțelegeți bine domeniul de activitate, ce riscuri sunt și ce obstacole ați putea întâmpina pe parcurs etc.

După cum vedeți, lucrurile nu sunt chiar floare-la-ureche.

Avantaje:

Dezavantaje:

Investiția directă în Bitcoin

Foarte mulți oameni fac greșeala de a investi în ceva fără a cunoaște domeniul și vehiculul investițional propriu-zis. Prin urmare, ar trebui să va educați bine înainte de a investi în spațiul crypto, căci aceste noi clase de active (crypto-monedele) sunt foarte volatile și vin la pachet cu riscuri ridicate.

Investiția directă în Bitcoin poate părea mai simplă decât cea de a mina Bitcoin, însă nu e deloc așa: nici ea nu e scutită de efortul de a vă documenta și educa.

Avantaje:

Dezavantaje:

În concluzie, decizia de a mina Bitcoin ori de a investi direct este una pe care ar trebui să o luați după ce ați înțeles domeniile de activitate și șțiți ce faceți. Scopul nostru nu este de a vă oferi sfaturi investiționale, ci doar acela de a vă ajuta să înțelegeți mai bine ce presupune fiecare operațiune în parte.

Exit mobile version