Bitcoin: Monedele de schimb au cunoscut o evoluție complexă și continuă

Twitter | The Crypto Candy

Bitcoin promite să fie soluția care înlocuiește cele mai populare monede de schimb utilizate în prezent. În ultimul secol, dominația dolarului a fost dictată de interesele Statelor Unite ale Americii și dolarul a devenit cea mai populară unitate de schimb din istorie, având pe departe cei mai mulți utilizatori și cele mai mari valori în comparație cu alte medii de schimb. 

Încă de la începuturi, dezvoltarea societății s-a bazat pe abilitatea indivizilor de a schimba informații și valoare în spațiu și în timp – două concepte care stau la baza comerțului sau a altor forme de schimb. În trecut, informația se putea schimba prin viu grai, apoi au urmat textele scrise, iar mai apoi – internetul. Apariția tipografiei a reprezentat o revoluție majoră, deoarece pentru prima dată în istorie informația putea să fie portată atât în timp, cât și în spațiu.

Abilitatea de a comunica în scris a avut ca efect secundar asigurarea persistenței informației în timp, un lucru extrem de valoros pentru întreaga societate, mai ales în lumea științifică, unde rezultate remarcabile au rămas notate și nemodificate sute de ani.  A dispărut degradarea unui mesaj transmis pe cale orală, iar informația a devenit astfel persistentă, dar și replicabilă, iar internetul a amplificat aceste efecte.

Similar, și schimbul de valori între indivizi a evoluat odată cu tehnologia. Dacă la începuturi trocul era principalul mecanism de a face comerț, pe măsură ce societatea s-a dezvoltat a devenit utilă folosirea unei unități de schimb comune, agreată de toți actorii implicați în schimburile economice: BANII. 

Monedele de schimb au cunoscut o evoluție complexă și continuă: pietre prețioase/diferite obiecte – monede din metale prețioase (aur, argint) – bancnote/titluri de valoare – carduri bancare. Bitcoin este cea mai recentă tehnologie care poate să îndeplinească toate funcțiile banilor. 

Bitcoin: Monedele de schimb au cunoscut o evoluție complexă și continuă
Siberian Art | Adobe Stock

Bitcoin și funcțiile de bază ale banilor

Cele trei funcții de bază ale banilor sunt următoarele: depozitarea de valoare – store of value, mediul de schimb – unit of exchange și unitate de cont – unit of account. Valoarea unei unități de schimb este dictată de măsura în care unitatea de schimb satisface cele trei funcții amintite. De exemplu, o piatră oarecare nu poate să fie divizată precum aurul, adică nu îndeplinește funcția de unitate de cont – nu poate să fie împărțită. Bitcoin are acest avantaj: oferă posibilitatea de divizare în unități mici. 

Depozitarea de valoare reflectă gradul în care unitățile de schimb își păstrează valoarea în timp. Un exemplu relevant este aurul – care își păstrează valoarea în timp de-a lungul secolelor. Motivele sunt de natură economică, socială, politică și culturală. Monede ca lira turcească, peso venezuelean sau chiar leul românesc sunt unități de schimb care nu își păstrează valoarea în timp la fel de bine pentru că sunt sub influența unor diferite grade de inflație. Bitcoin, pe de altă parte, îndeplinește funcția de depozitare de valoare mult mai bine decât alte monede deoarece există un număr finit de Bitcoin.

Bitcoin pare să fie cel mai bun mediu de schimb pentru că servește funcția de transport a valorii în timp și spațiu cel mai rapid și în cel mai scurt timp. Abilitatea de a transporta în spațiu și timp este în directă dependență cu tehnologia folosită. În cazul aurului este necesar transportul fizic a unei anumite cantități de aur pentru a asigura transferul de valoare. Acest lucru este, evident, costisitor în timp și depinde de distanțe, dar și de factorul uman, ceea ce nu se întâmplă în cazul Bitcoin, care există doar într-o formă digitală pe internet și se folosește de viteza de transfer de informație. 

Unitatea de cont permite stabilirea prețurilor bunurilor și serviciilor. Unul dintre principalele avantaje ale Bitcoin este că poate să fie infinit divizibil. În prezent, 1 Bitcoin este divizat în 10 milioane de satoshi, dar acest lucru poate să fie schimbat în urma unui update al codului sursă. Proprietatea în cauză este foarte importantă pentru o monedă de succes deoarece moneda trebuie să permită utilizarea ei atât pentru lucruri foarte ieftine, cât și pentru valori mult mai mari.

În fiecare an, Bitcoin își consolidează poziția și societatea realizează tot mai mult faptul că Bitcoin îndeplinește cel mai bine caracteristicile unei unități de schimb care pare să fie agreată de o parte tot mai mare a societății. 

Exit mobile version