Simplu explicat: Bull market vs. Bear market

Toți cei care se interesează de piața crypto, cu siguranță au auzit de termenii Bull Market și Bear Market - care fac referire la tendința actuală a pieței. Pentru cineva care își dorește să investească sau să tranzacționeze, este important să înțeleagă ce se petrece în piață în acel moment

Bull market vs. Bear Market | happysunstock

Pe piața bursieră se întâlnesc în mod obișnuit termenii de taur (bull) și urs (bear), care indică cum se desfășoară piața – fie aceasta este în creștere, fie în descreștere. Piața taur este cea care crește agresiv într-o perioadă de timp, pe când piața ursului reprezintă situația în care se înregistrează o scădere considerabilă a pieței, într-un interval de timp.

Având în vedere că piața crypto este volatilă și fluctuează zilnic, acești termeni sunt folosiți în special pentru a caracteriza perioade mai lungi de mișcare a pieței într-o anumită direcție. De asemenea, putem vorbi de o schimbare a trendului când apar oscilații substanțiale – de cel puțin 20%, în oricare direcție.

De ce anume tauri și urși?

Acești termeni au fost aleși datorită stilului de luptă al acestora. Taurii când atacă își aruncă coarnele de jos în sus, astfel, atunci când piața este în creștere, se spune că este o piață de tauri. Pe de altă parte, urșii se ridică pe membrele din spate și se aruncă cu labele lor de sus în jos pentru a ataca adversarul, similar, atunci când piața cade se zice că este o piață a urșilor.

Bull Market vs. Bear Market
Bull Market vs. Bear Market | blocberry

În articolul de față o să descriu modul în care aceste trenduri influențează piața crypto, dar și cum e posibil de profitat de ele.

Ce reprezintă piața taurului (bull market)?

O piață taur apare datorită unor circumstanțe economice favorabile care o influențează și îi dă impulsuri de creștere. Aceasta este, de obicei, însoțită de sentimentele pozitive ale investitorilor cu privire la tendința ascendentă actuală.

Într-o piață taur există o creștere constantă a prețurilor activelor, susținută de o economie puternică, dar și de niveluri ridicate de ocupare a forței de muncă.

Aceste reguli se aplică atât piețelor financiare tradiționale cât și piețelor de crypto-monede, totuși, volatilitatea și fazele de creștere ale pieții crypto sunt mult mai puternice și mai consistente.

Cum arată, de obicei, un bull run în crypto? O creștere cu 30% a prețului în decurs de câteva zile este un scenariu destul de obișnuit. Acest lucru se datorează faptului că această nouă piață este mai mică decât piețele tradiționale și, prin urmare, mai volatilă.

Termenul piața taurului provine din stilul de luptă al unui taur, în care acesta își atacă adversarii cu coarnele într-o mișcare ascendentă. Termenul bullish ne arată de obicei optimismul pieței sau al unui investitor cu privire la creșterea continuă a valorii unui activ.

Cum începe piața taurului?

Investitorii sunt cei care încep un bull market. Ei cumpără active la un preț scăzut când simt că prețurile vor începe să crească și continuă să facă acest lucru pentru o perioadă lungă de timp – fiind însoțiți de optimism în toată această perioadă. De asemenea, acest optimism asupra stării pieței face ca prețurile activelor să continue să crească.

Piețele taur în spațiul crypto sunt influențate de mai mulți factori, cum ar fi:

Caracteristicile pieței taurului

Atributele tipice ale acestei piețe sunt:

Ce reprezintă piața ursului (bear market)?

Așa numita piață a ursului, apare când valoarea crypto-monedelor scade cu cel puțin 20% de la maximile anterioare și continuă în declin. Cel mai bun exemplu este celebra prăbușire a Bitcoinului din decembrie 2017, când investitorii au urmărit scăderea bruscă a acestuia de la $20,000 la $3,200, o scădere de aproximativ 80% în decurs de câteva zile.

În graficul de mai jos al prețului Bitcoin exprimat în dolari putem vedea un bull run (cursa taurului) de la începutul anului 2017 până în luna decembrie al aceluiași an, după care a început un bear market.

Graficul prețului BTC-USD, 2017-2018

Piața ursului este caracterizată de o tendință descendentă a prețurilor, care afectează perspectivele investitorilor și sentimentul general al pieții. Se consideră că a fost ales termenul de „urs” datorită stilului de luptă al acestuia – ursul înainte de atac se ridică în două picioare, iar mai apoi atacă cu ghearele lăsându-și și toată greutatea asupra victimei, de sus în jos.

În timpul pieței ursului, economia este lentă, rata de șomaj fiind ridicată. Aceste condiții apar de obicei din cauza unor politici economice proaste, crize geopolitice, speculații de scară largă sau chiar dezastre naturale.

Este recomandat cumpărarea activelor digitale în timpul pieței ursului, deoarece prețurile sunt sub medie și acestea își revin în timpul unei noi curse a taurului (bull run). Cu toate acestea, este destul de greu să prezici când vor înceta mișcările urșilor, din această cauză investitorii sunt indeciși și se tem să cumpere pentru că pot urma noi scăderi. 

De obicei, în piața crypto prețurile scad în momentul în care apar noutăți nefavorabile în privința Bitcoinului, care are o dominanță de aproximativ 40% din capitalizarea de piață totală a sferei Crypto.

Dominanța Bitcoin față de altcoins 2018-2022

Cum începe piața ursului?

Tendința descendentă a prețurilor determină, de obicei, începutul pieței ursului. Pe măsură ce prețurile continuă să scadă, investitorii își pierd simultan încrederea că prețurile se vor recupera, ceea ce duce la noi tendințe descendente.

În general, factorii geopolitici și naturali asemenea crizelor politice, pandemiile și dezastrele naturale pot declanșa o piață a ursului. În crypto, totuși, este mult mai greu de prezis când va începe piața ursului pe baza tendințelor anterioare, deoarece domeniul este relativ nou.

Există câțiva indicatori comuni care pot prezice începerea unei piețe a ursului, cum ar fi:

Volumul de tranzacționare mic – ceea ce înseamnă că oamenii au început să-și păstreze monedele din cauza incertitudinii de pe piață.

Un alt indicator este intervenția organismelor de reglementare, un exemplu în acest sens sunt restricțiile guvernului chinez privind utilizarea software-ului cryptografic și minerit. Astfel de intervenții obligă pool-urile să se oprească din activitate, provocând o incertitudine în tot spațiul crypto.

Comentariile negative din partea înalților funcționari ai statului sau a băncilor tot pot prezice începerea unui bear market. Spre exemplu CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, a numit Bitcoin o fraudă în 2017, cu doar câteva luni înainte ca acesta să ajungă la $20,000 și apoi să se prăbușească.

Utilizatorul twitter @Bloqport a făcut o referire la diferența dintre abordări a celei mai mari bănci din America JPMorgan între anii 2018-2021. Dacă în 2018 ei considerau Bitcoinul o înșelăciune, atunci în 2021 au decis să-l adopte ca instrument financiar pentru clienți.

Caracteristicile pieței ursului

Atributele specifice acestei piețe sunt:

Asemănări și deosebiri dintre piața taurului și cea a ursului

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări este cum poți să-ți dai seama dacă ești într-o piață crypto a taurului sau a ursului? Chiar dacă ambele sunt influențate în mare măsură de direcția prețurilor activelor digitale, există și câteva diferențe cheie care vă pot ajuta să înțelegeți în ce direcție se mișcă piața la moment.

Unele dintre diferențele notabile dintre bull market și bear market sunt:

Cererea și oferta

Pe o piață a taurului, cererea de cumpărare a activelor digitale este puternică pe fondul unei oferte slabe. Mulți investitori doresc să cumpere crypto, dar puțini sunt dispuși să vândă. Acest lucru duce la creșterea prețurilor pe măsură ce investitorii concurează pentru a cumpăra ceea ce este disponibil.

Pe o piață ursoasă, mai mulți oameni vând decât cumpără. Cererea este mai mică decât oferta, ceea ce duce la scăderea prețurilor.

Perspectivele investitorilor

Psihologia investitorilor și performanța pieței crypto sunt strâns legate. Când sunteți într-o piață taur, creșterea prețurilor activelor digitale întărește și mai mult încrederea investitorilor. Ca urmare, mai mulți investitori tind să cumpere cu speranța de a obține profituri.

Într-un bear market, sentimentul investitorilor față de crypto este unul negativ. În realitate, mulți își vând acțiunile din panică, iar asta conduce la producerea unui efect de domino – tot mai mulți investitori își vând activele, prețurile devenind tot mai mici.

Cum investești într-o piață a taurului?

Dacă observați că sentimentul pieței este optimist, întotdeauna este bine să depistați devreme trendul, astfel încât să puteți cumpăra din timp. Mai târziu, puteți vinde la prețuri mai mari exact când piața atinge apogeul. Piețele taur tind să dureze mai mult, așa că orice pierderi sunt de obicei minime și temporare.

Dar ce e de făcut când lucrurile iau o întorsătură neașteptată – cum ar fi o criză sau o nouă reglementare anti crypto – și simți că o să înceapă piața ursului? În acest caz, cea mai bună strategie este să vă reduceți pozițiile, în special cele în care aveți cea mai puțină încredere. Într-o asemenea situație puteți cumpăra active digitale care s-au dovedit a fi rezistente în timp, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum, deoarece ele au șanse mai mari să supraviețuiască unei ierne crypto.

Piețele bull oferă cele mai multe oportunități de tranzacționare, chiar și pentru investitorii începători. Însă, este foarte importantă gestionarea corectă a riscurilor.

Cum investim într-o piață ursară?

Trebuie mult curaj pentru a investi într-o piață a ursului și asta deoarece prețurile scad continuu, iar investitorilor le scade încrederea în acest domeniu. Cu toate acestea, orice risc vine și cu o oportunitate, în acest caz – investitorii au posibilitatea de realiza randamente mult mai mari pe termen lung. Una dintre cele mai eficiente strategii de investiții este cumpărarea activelor atunci când acestea sunt subapreciate și vânzarea lor la finalul unui bull market.

O altă strategie ar fi vânzarea deținerilor curente de îndată ce se detectează tendința descendentă, fiindcă piața continuă să scadă și apoi răscumpărarea acestora la un preț mult mai mic, 

Nimeni nu poate prezice cât de mult va dura un bear market, cu atât mai mult dacă a fost declanșat de o recesiune. Astfel, poate fi cu adevărat problematic de a determina durata acestuia și se poate întâmpla să vinzi active chiar la sfârșitul pieței ursului sau să cumperi și piața să continue să scadă.

Investitorii crypto cumpără de obicei atunci când monedele sunt ieftine în timpul pieței ursului și le păstrează, astfel încât să poată obține profituri considerabile în următoarea piață a taurului.

Exit mobile version